Treceți la conținutul principal

Stelian Fuia, fostul ministru care investește milioane de euro în cercetare, vrea un partid agrarian

Mișcarea Agricultorilor nu promite să rezolve toate problemele României, ci doar una şi nu are nevoie de politicieni, ci de fermieri!

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, nu renunță la pariul său politic. Și anume de a crea și impune un partid politic care să sprijine intersele agricultorilor din România. Primul pas a fost făcut. De curând, a fost înregistrată Mișcarea Agricultorilor din România, în urma consultării și cooptării fermierilor din toate zonele țării. Stelian Fuia are planuri mari și nu se poate spune că nu îi lipsește ambiția și de determinarea. Iar dincolo de succesul pe care îl va avea (sau nu) cu această platformă politică, dincolo de faptul că ne place (sau nu) ca politician, Stelian Fuia rămîne un om influent în acest sector, un om care cunoaște și mediul privat și administrația de stat și sistemul politic. Și cel mai important, continuă să investească în agricultură.

1.Care sunt nișele din agricultura românească care vor performa și vor fi profitabile în următorii 15-20 de ani?
Noi trebuie să vedem agricultura României la modul global, la adevăratul ei potențial. Agricultura țării noastre nu se va dezvolta prin nișe. La potențialul ei poate asigura o contribuție la PIB cu două cifre. Dacă discutăm de nișe, acestea sunt numai oportunități pentru un număr restrâns de agricultori. Personal, aș miza pe produsele ecologice, care au evoluat din segmentul de nișă, din ce în ce mai mulți consumatori orientându-se către aceste produse.

2.Investiți mult în cercetare. Care vor fi tendințele în acest domeniu al cercetării în următorii doi-trei ani, avantajele pentru fermieri, dar și proiectele dumneavoastră în acest sector?
Pentru România, având în vedere că este susținută numai din resurse proprii și nu publice, investim mult! Agricultura nu poate să evolueze fără cercetare și țara noastră a avut o cercetare agricolă de nivel mondial. Trebuie să menționăm numai că primii hibrizi de floarea-soarelui din lume au fost creați în România! În următorii ani, cercetarea agricolă va beneficia de importante alocări din bugetul UE și trebuie să fim capabili să absorbim acești bani! Procera Genetics a dezvoltat două programe de ameliorare, de creație de hibrizi de porumb și hibrizi de floarea-soarelui, și am inițiat și un program de ameliorare pentru cultura grâului. Astăzi hibrizii de floarea-soarelui rezistenți la erbicidele sulfonilureice sunt vânduți atât în România, cât și pe piața UE, Ukraina, Rusia. La porumb am reușit să obținem prin metode de ameliorare convenționale hibrizi de porumb rezistenți la erbicide, fără a modifica ingineria genetic. De mii de ani natura ne oferă propriile soluții la problemele noastre și asta căutăm și noi în programele noastre de cercetare… opțiunile de evoluție natural, fără a implica ingineria genetică.

3.Cum comentați recenta controversă pe tema prețurilor mici oferite de treaderi fermierilor. Cum pot fi preîntâmpinate în viitor asemenea crize?
România nu mai este o piață izolată, este o piață componentă a unei piețe mai mari, globale! Pentru a reglementa această situație, țara noastră are nevoie urgent de o bursă a cerealelor și știu că există astfel de preocupări la nivelul Bursei Române de Mărfuri.

4.Ce ar trebui făcut pentru ca fermierii români să beneficieze de cât mai mulți bani europeni în finanțarea proiectelor lor de dezvoltare? Ce nu a mers până acum?
Agricultura a mers cel mai bine dintre toate programele Europene. În schimb, are o problemă de finanțare, băncile fiind reticente în a finanța agricultura și proiectele de investiții din agricultură! Fermierii au nevoie de finațare și pârghii care să ajute finanțarea!

5.Ați fost ministru, sunteți politician. Politicul a ajutat sau a încurcat agricultura până acum?
Pentru politic, agricultura este importantă, foarte importantă în campanile electorale. Când ajungem la alocării bugetare însă, acestea tind către minimum. Să luam exemplul acestui an: subvenția pe suprafața din fonduri UE este de 118 euro/ha, iar alocările din bugetul național de 21 de euro, deci un total de 139 de euro. Însă statul român ia 16% impozit, aproximativ 22 de euro, deci dă 21 și ia 22. Sprijină statul în mod real agricultura? Ia 22 de euro până în decembrie și ne dă 21 în primăvara viitoare!

6.Credeți în succesul unui partid al oamenilor din agricultură? Ce ne puteți spune despre proiectul dumneavoastră politic?
Ca agricultor cred într-un astfel de proiect! Și nu numai cred, dar am dezvoltat un astfel de proiect, Partidul Mișcarea Agricultorilor din România (MAR), care a fost înregistrat de TMB în data de 23 septembrie și care acum este în faza de organizare. În MAR se poate înscrie oricine creşte o vacă, a dat la sapă, a pierdut o cultură şi s-a împrumutat să-şi cumpere un tractor. MAR nu are nevoie de politicieni care să vorbească frumos, ci de oameni care să facă ceva pentru agricultori.
MAR nu promite să rezolve toate problemele României, ci doar una şi nu are nevoie de politicieni, ci de agricultori. Nici mai mult, nici mai puțin! Îi invit pe cei interesați să ne viziteze site-ul www.agricultorii.ro

The original article may still be available at http://agrointel.ro/14823/stelian-fuia-fostul-ministru-care-investeste-milioane-de-euro-in-cercetare-vrea-un-partid-agrarian/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …