Treceți la conținutul principal

Stelian Fuia, fostul ministru care investește milioane de euro în cercetare, vrea un partid agrarian

Mișcarea Agricultorilor nu promite să rezolve toate problemele României, ci doar una şi nu are nevoie de politicieni, ci de fermieri!

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, nu renunță la pariul său politic. Și anume de a crea și impune un partid politic care să sprijine intersele agricultorilor din România. Primul pas a fost făcut. De curând, a fost înregistrată Mișcarea Agricultorilor din România, în urma consultării și cooptării fermierilor din toate zonele țării. Stelian Fuia are planuri mari și nu se poate spune că nu îi lipsește ambiția și de determinarea. Iar dincolo de succesul pe care îl va avea (sau nu) cu această platformă politică, dincolo de faptul că ne place (sau nu) ca politician, Stelian Fuia rămîne un om influent în acest sector, un om care cunoaște și mediul privat și administrația de stat și sistemul politic. Și cel mai important, continuă să investească în agricultură.

1.Care sunt nișele din agricultura românească care vor performa și vor fi profitabile în următorii 15-20 de ani?
Noi trebuie să vedem agricultura României la modul global, la adevăratul ei potențial. Agricultura țării noastre nu se va dezvolta prin nișe. La potențialul ei poate asigura o contribuție la PIB cu două cifre. Dacă discutăm de nișe, acestea sunt numai oportunități pentru un număr restrâns de agricultori. Personal, aș miza pe produsele ecologice, care au evoluat din segmentul de nișă, din ce în ce mai mulți consumatori orientându-se către aceste produse.

2.Investiți mult în cercetare. Care vor fi tendințele în acest domeniu al cercetării în următorii doi-trei ani, avantajele pentru fermieri, dar și proiectele dumneavoastră în acest sector?
Pentru România, având în vedere că este susținută numai din resurse proprii și nu publice, investim mult! Agricultura nu poate să evolueze fără cercetare și țara noastră a avut o cercetare agricolă de nivel mondial. Trebuie să menționăm numai că primii hibrizi de floarea-soarelui din lume au fost creați în România! În următorii ani, cercetarea agricolă va beneficia de importante alocări din bugetul UE și trebuie să fim capabili să absorbim acești bani! Procera Genetics a dezvoltat două programe de ameliorare, de creație de hibrizi de porumb și hibrizi de floarea-soarelui, și am inițiat și un program de ameliorare pentru cultura grâului. Astăzi hibrizii de floarea-soarelui rezistenți la erbicidele sulfonilureice sunt vânduți atât în România, cât și pe piața UE, Ukraina, Rusia. La porumb am reușit să obținem prin metode de ameliorare convenționale hibrizi de porumb rezistenți la erbicide, fără a modifica ingineria genetic. De mii de ani natura ne oferă propriile soluții la problemele noastre și asta căutăm și noi în programele noastre de cercetare… opțiunile de evoluție natural, fără a implica ingineria genetică.

3.Cum comentați recenta controversă pe tema prețurilor mici oferite de treaderi fermierilor. Cum pot fi preîntâmpinate în viitor asemenea crize?
România nu mai este o piață izolată, este o piață componentă a unei piețe mai mari, globale! Pentru a reglementa această situație, țara noastră are nevoie urgent de o bursă a cerealelor și știu că există astfel de preocupări la nivelul Bursei Române de Mărfuri.

4.Ce ar trebui făcut pentru ca fermierii români să beneficieze de cât mai mulți bani europeni în finanțarea proiectelor lor de dezvoltare? Ce nu a mers până acum?
Agricultura a mers cel mai bine dintre toate programele Europene. În schimb, are o problemă de finanțare, băncile fiind reticente în a finanța agricultura și proiectele de investiții din agricultură! Fermierii au nevoie de finațare și pârghii care să ajute finanțarea!

5.Ați fost ministru, sunteți politician. Politicul a ajutat sau a încurcat agricultura până acum?
Pentru politic, agricultura este importantă, foarte importantă în campanile electorale. Când ajungem la alocării bugetare însă, acestea tind către minimum. Să luam exemplul acestui an: subvenția pe suprafața din fonduri UE este de 118 euro/ha, iar alocările din bugetul național de 21 de euro, deci un total de 139 de euro. Însă statul român ia 16% impozit, aproximativ 22 de euro, deci dă 21 și ia 22. Sprijină statul în mod real agricultura? Ia 22 de euro până în decembrie și ne dă 21 în primăvara viitoare!

6.Credeți în succesul unui partid al oamenilor din agricultură? Ce ne puteți spune despre proiectul dumneavoastră politic?
Ca agricultor cred într-un astfel de proiect! Și nu numai cred, dar am dezvoltat un astfel de proiect, Partidul Mișcarea Agricultorilor din România (MAR), care a fost înregistrat de TMB în data de 23 septembrie și care acum este în faza de organizare. În MAR se poate înscrie oricine creşte o vacă, a dat la sapă, a pierdut o cultură şi s-a împrumutat să-şi cumpere un tractor. MAR nu are nevoie de politicieni care să vorbească frumos, ci de oameni care să facă ceva pentru agricultori.
MAR nu promite să rezolve toate problemele României, ci doar una şi nu are nevoie de politicieni, ci de agricultori. Nici mai mult, nici mai puțin! Îi invit pe cei interesați să ne viziteze site-ul www.agricultorii.ro

The original article may still be available at http://agrointel.ro/14823/stelian-fuia-fostul-ministru-care-investeste-milioane-de-euro-in-cercetare-vrea-un-partid-agrarian/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…