Treceți la conținutul principal

Stelian Fuia, fostul ministru care investește milioane de euro în cercetare, vrea un partid agrarian

Mișcarea Agricultorilor nu promite să rezolve toate problemele României, ci doar una şi nu are nevoie de politicieni, ci de fermieri!

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, nu renunță la pariul său politic. Și anume de a crea și impune un partid politic care să sprijine intersele agricultorilor din România. Primul pas a fost făcut. De curând, a fost înregistrată Mișcarea Agricultorilor din România, în urma consultării și cooptării fermierilor din toate zonele țării. Stelian Fuia are planuri mari și nu se poate spune că nu îi lipsește ambiția și de determinarea. Iar dincolo de succesul pe care îl va avea (sau nu) cu această platformă politică, dincolo de faptul că ne place (sau nu) ca politician, Stelian Fuia rămîne un om influent în acest sector, un om care cunoaște și mediul privat și administrația de stat și sistemul politic. Și cel mai important, continuă să investească în agricultură.

1.Care sunt nișele din agricultura românească care vor performa și vor fi profitabile în următorii 15-20 de ani?
Noi trebuie să vedem agricultura României la modul global, la adevăratul ei potențial. Agricultura țării noastre nu se va dezvolta prin nișe. La potențialul ei poate asigura o contribuție la PIB cu două cifre. Dacă discutăm de nișe, acestea sunt numai oportunități pentru un număr restrâns de agricultori. Personal, aș miza pe produsele ecologice, care au evoluat din segmentul de nișă, din ce în ce mai mulți consumatori orientându-se către aceste produse.

2.Investiți mult în cercetare. Care vor fi tendințele în acest domeniu al cercetării în următorii doi-trei ani, avantajele pentru fermieri, dar și proiectele dumneavoastră în acest sector?
Pentru România, având în vedere că este susținută numai din resurse proprii și nu publice, investim mult! Agricultura nu poate să evolueze fără cercetare și țara noastră a avut o cercetare agricolă de nivel mondial. Trebuie să menționăm numai că primii hibrizi de floarea-soarelui din lume au fost creați în România! În următorii ani, cercetarea agricolă va beneficia de importante alocări din bugetul UE și trebuie să fim capabili să absorbim acești bani! Procera Genetics a dezvoltat două programe de ameliorare, de creație de hibrizi de porumb și hibrizi de floarea-soarelui, și am inițiat și un program de ameliorare pentru cultura grâului. Astăzi hibrizii de floarea-soarelui rezistenți la erbicidele sulfonilureice sunt vânduți atât în România, cât și pe piața UE, Ukraina, Rusia. La porumb am reușit să obținem prin metode de ameliorare convenționale hibrizi de porumb rezistenți la erbicide, fără a modifica ingineria genetic. De mii de ani natura ne oferă propriile soluții la problemele noastre și asta căutăm și noi în programele noastre de cercetare… opțiunile de evoluție natural, fără a implica ingineria genetică.

3.Cum comentați recenta controversă pe tema prețurilor mici oferite de treaderi fermierilor. Cum pot fi preîntâmpinate în viitor asemenea crize?
România nu mai este o piață izolată, este o piață componentă a unei piețe mai mari, globale! Pentru a reglementa această situație, țara noastră are nevoie urgent de o bursă a cerealelor și știu că există astfel de preocupări la nivelul Bursei Române de Mărfuri.

4.Ce ar trebui făcut pentru ca fermierii români să beneficieze de cât mai mulți bani europeni în finanțarea proiectelor lor de dezvoltare? Ce nu a mers până acum?
Agricultura a mers cel mai bine dintre toate programele Europene. În schimb, are o problemă de finanțare, băncile fiind reticente în a finanța agricultura și proiectele de investiții din agricultură! Fermierii au nevoie de finațare și pârghii care să ajute finanțarea!

5.Ați fost ministru, sunteți politician. Politicul a ajutat sau a încurcat agricultura până acum?
Pentru politic, agricultura este importantă, foarte importantă în campanile electorale. Când ajungem la alocării bugetare însă, acestea tind către minimum. Să luam exemplul acestui an: subvenția pe suprafața din fonduri UE este de 118 euro/ha, iar alocările din bugetul național de 21 de euro, deci un total de 139 de euro. Însă statul român ia 16% impozit, aproximativ 22 de euro, deci dă 21 și ia 22. Sprijină statul în mod real agricultura? Ia 22 de euro până în decembrie și ne dă 21 în primăvara viitoare!

6.Credeți în succesul unui partid al oamenilor din agricultură? Ce ne puteți spune despre proiectul dumneavoastră politic?
Ca agricultor cred într-un astfel de proiect! Și nu numai cred, dar am dezvoltat un astfel de proiect, Partidul Mișcarea Agricultorilor din România (MAR), care a fost înregistrat de TMB în data de 23 septembrie și care acum este în faza de organizare. În MAR se poate înscrie oricine creşte o vacă, a dat la sapă, a pierdut o cultură şi s-a împrumutat să-şi cumpere un tractor. MAR nu are nevoie de politicieni care să vorbească frumos, ci de oameni care să facă ceva pentru agricultori.
MAR nu promite să rezolve toate problemele României, ci doar una şi nu are nevoie de politicieni, ci de agricultori. Nici mai mult, nici mai puțin! Îi invit pe cei interesați să ne viziteze site-ul www.agricultorii.ro

The original article may still be available at http://agrointel.ro/14823/stelian-fuia-fostul-ministru-care-investeste-milioane-de-euro-in-cercetare-vrea-un-partid-agrarian/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…