Treceți la conținutul principal

ROMPAN: Reducerea TVA la pâine a majorat producţia fiscalizată în industria de morărit şi panificaţie

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru pâine, pe tot lanţul economic corespunzător, a majorat producţia fiscalizată în industria de morărit şi panificaţie şi a scăzut sensibil preţurile plătite de consumatori, a declarat, sâmbătă, la târgul internaţional Indagra, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

'Toate hipermarketurile, cu o singură excepţie (Mega Image), au redus preţurile la raft după ce TVA-ul la pâine a scăzut la 9%. Nu erau obligate să reducă preţurile, dar scăderea ar fi trebuit să fie o consecinţă a diminuării TVA', a declarat Aurel Popescu.

În continuare, acesta a spus că, în cadrul târgului internaţional Indagra, a avut loc o întâlnire a membrilor asociaţiei ROMPAN, unde s-a ajuns la concluzia că producţia fiscalizată pe tot lanţul economic din industria de morărit şi panificaţie a crescut.

'În timp de preţurile au scăzut în medie cu 12%, producţia fiscalizată a crescut: cu 10% la făină, cu 15% la pâine, iar la specialităţile de panificaţie şi mai mult, ceea ce, iarăşi, este un lucru bun', a declarat preşedintele ROMPAN.

Aurel Popescu a precizat că un român consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an.

'Suntem peste media europeană de 78 kg/an de persoană, dar în scădere faţă de nivelul din 1989, care era de 136 kg/an. În ultimii ani au intrat pe piaţă produsele de patiserie şi simigerie care au diminuat consumul de pâine', a precizat, pentru AGERPRES, Aurel Popescu.

Producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, potrivit datelor ROMPAN.

Ajuns la cea de a 18-a ediţie, târgul internaţional de produse şi echipamente pentru agricultură INDAGRA, care se va închide duminică, reuneşte peste 430 de companii din România, dar şi din alte 20 de ţări, ocupând o suprafaţă expoziţională de peste 30.000 de metri pătraţi. AGERPRES(A, AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Nicoleta Gherasi)

The original article may still be available at http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/234666-ROMPAN-Reducerea-TVA-la-paine-a-majorat-productia-fiscalizata-in-industria-de-morarit-si-panificatie.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Când şi cum se aplică fertilizarea fazială

Lucrările la zi în agricultură

Loturile experimentale şi comparative cultivate pe suprafeţe întinse în cadrul TCE 3 Brazi reprezintă un fel de şcoală pentru toţi cei din judeţul Neamţ. O spun chiar fermierii care au avut şansa de a folosi ceea ce au experimentat specialiştii de aici în materie de tehnologie, dar şi de soiuri şi hibrizi. Inginerul care coordonează activitatea celor patru ferme din Neamţ ale TCE 3 Brazi este Vasile Iacob, cel cu care discutăm în rândurile de mai jos despre lucrările de întreţinere a culturilor de toamnă şi despre cum pregătim campania de primăvară.

Când şi cum se aplică fertilizarea fazială

- Să vorbim mai întâi despre culturile de toamnă. Ce tip de fertilizare aplicaţi şi care este momentul optim?

- Noi am început deja fertilizatul, în primul rând la rapiţă şi apoi la cerealele păioase. Obligatoriu începem cu fertilizarea la păioasele care au fost semănate mai târziu, pentru a stimula înfrăţirea. În cazul celor care sunt bine înfrăţite, aplicăm îngrăşămint…

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…