Treceți la conținutul principal

Preşedintele ACA: Glucoza industrială dată oamenilor nevoiaşi în loc de miere, o mare ruşine

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România, Ioan Fetea a susţine că i se pare o mare ruşine şi o absurditate ca oamenii sărmani să primească „glucoză industrială” în loc de miere românească, în pachetul de ajutoare alimentare.

„Noi am făcut analizele, la Institut, şi a ieşit glucoză industrială şi alte prostii, numai miere, nu. Dar nici nu era de mirare la preţul acela, că nu se putea cumpăra miere, decât glucoză. Dar să aduci glucoză industrială pe post de miere în România, ţară cu vechi tradiţii în apicultură, mi se pare nedrept, chiar jignitor la adresa tuturor apicultorilor şi iresponsabil faţă de oameni”, a spus Fetea.

În urma scandalului recent cu falsa miere de albine din Bulgaria, stopată de la distribuţie, dar care, în unele judeţe, s-a împărţit deja oamenilor, preşedintele ACA România a precizat că era responsabilitatea statului de a preciza în caietul de sarcini obligativitatea de a se face analiza mierii înainte de distribuţie. Iar preţul de achiziţie trebuia să respecte totuşi valoarea produsului, pentru că o miere naturală, de calitate, costă mai mult decât „apa cu zahăr colorat”.

Mierea de calitate impune un preţ mai bun
Fetea afirmă că nu i se pare normal să importăm mierea pentru oamenii nevoiaşi, în condiţiile în care avem în ţară miere de înaltă calitate. „Tot la doi ani, la Congresul Apimondia, luăm medalii. Am luat şi anul acesta o medalie de aur şi una de bronz, pe plan mondial. Avem miere de calitate, dar asta presupune însă şi un preţ mai bun. Din respect faţă de miere. Iar dacă dai la oameni săraci, amărâţi, produse contrafăcute, în loc de un produs natural care să-i ajute, asta înseamnă iresponsabilitate. Cine câştigă când mai dai şi bani pe făcătură, şi, culmea, se şi importă?”, se întreba preşedintele ACA.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/economic/piata-agricola/cresterea-animalelor/presedintele-aca-glucoza-industriala-data-oamenilor-nevoiasi-in-loc-de-miere-o-mare-rusine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…