Treceți la conținutul principal

Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro

In viitorul program national de dezvoltare rurala, 2014-2020, pomicultura va primi o sustinere financiara importanta, de aproximativ 200 milioane de euro. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

 
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 va fi diferit fata de cel existent nu doar prin numarul de masuri, care va fi redus la aproape jumatate, ci si prin alocarea financiara, care nu va mai oferi „aceleasi oportunitati“. „Viitorul PNDR 2014-2020 nu ne mai ofera aceleasi oportunitati din punctul de vedere al alocarii financiare, dar angajamentele sunt mai multe decat cele pe care le aveam in programarea 2007-2013, si aici ma refer la faptul ca 30% din viitorul program trebuie sa mearga pe zona de agromediu, o conditie a noii Politici Agricole Comune (PAC). E de inteles pentru ca statele membre ale care au un grad ridicat de dezvoltare a agriculturii „sa se ocupe de inverzirea PAC si de conservarea anumitor zone cu potential de mediu ridicat. Cred ca pentru Romania abordarea nu este cea mai fericita, dar trebuie sa ne adaptam chiar daca mai avem inca nevoie de dezvoltare“, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Prima masura din viitorul PNDR care vizeaza investitiile in ferme, respectiv „Investitii in active fizice“ va avea mai multe submasuri, printre care una privind pomicultura, cu o alocare de aproape 200 milioane de euro. Ministrul de resort a apreciat ca masura este una potrivita, mai ales in contextul in care acest sector a intrat intr-un declin. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin. Productia de din Romania era la un nivel competitiv pe plan european, iar azi nu este la fel de mare, piata nu este organizata destul de bine, iar produsele nu ajung la consumatori asa cum ne-am fi dorit, fiind nevoiti sa importam 10% din nevoia de consum a Romaniei. Romania produce suficient pe aceasta zona, chiar mai mult. Importam 10%, din pacate, pentru ca nu suntem organizati cum ar trebui nici pe zona de productie si nici pe colectare, si de aceea multi prefera sa vanda pe marginea drumului“, a explicat ministrul agriculturii. De mentionat este faptul ca, la ora actuala, doar 40% din produsele care se comercializeaza in supermarketuri sunt de productie romaneasca.
 
Seful a mai precizat ca pe noul PNDR nu vor fi schimbari fundamentale, insa pe plati directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea sa intervina pe noua programare. Astfel, fermierii cu peste 5 hectare de teren vor beneficia de o plata mai mare daca vor produce pentru piata.

The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/pomicultura-va-primi-o-sustinere-financiara-prin-pndr-de-aproximativ-200-milioane-de-euro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …