Treceți la conținutul principal

Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro

In viitorul program national de dezvoltare rurala, 2014-2020, pomicultura va primi o sustinere financiara importanta, de aproximativ 200 milioane de euro. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

 
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 va fi diferit fata de cel existent nu doar prin numarul de masuri, care va fi redus la aproape jumatate, ci si prin alocarea financiara, care nu va mai oferi „aceleasi oportunitati“. „Viitorul PNDR 2014-2020 nu ne mai ofera aceleasi oportunitati din punctul de vedere al alocarii financiare, dar angajamentele sunt mai multe decat cele pe care le aveam in programarea 2007-2013, si aici ma refer la faptul ca 30% din viitorul program trebuie sa mearga pe zona de agromediu, o conditie a noii Politici Agricole Comune (PAC). E de inteles pentru ca statele membre ale care au un grad ridicat de dezvoltare a agriculturii „sa se ocupe de inverzirea PAC si de conservarea anumitor zone cu potential de mediu ridicat. Cred ca pentru Romania abordarea nu este cea mai fericita, dar trebuie sa ne adaptam chiar daca mai avem inca nevoie de dezvoltare“, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Prima masura din viitorul PNDR care vizeaza investitiile in ferme, respectiv „Investitii in active fizice“ va avea mai multe submasuri, printre care una privind pomicultura, cu o alocare de aproape 200 milioane de euro. Ministrul de resort a apreciat ca masura este una potrivita, mai ales in contextul in care acest sector a intrat intr-un declin. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin. Productia de din Romania era la un nivel competitiv pe plan european, iar azi nu este la fel de mare, piata nu este organizata destul de bine, iar produsele nu ajung la consumatori asa cum ne-am fi dorit, fiind nevoiti sa importam 10% din nevoia de consum a Romaniei. Romania produce suficient pe aceasta zona, chiar mai mult. Importam 10%, din pacate, pentru ca nu suntem organizati cum ar trebui nici pe zona de productie si nici pe colectare, si de aceea multi prefera sa vanda pe marginea drumului“, a explicat ministrul agriculturii. De mentionat este faptul ca, la ora actuala, doar 40% din produsele care se comercializeaza in supermarketuri sunt de productie romaneasca.
 
Seful a mai precizat ca pe noul PNDR nu vor fi schimbari fundamentale, insa pe plati directe pe pilonul I fiecare stat membru va avea posibilitatea sa intervina pe noua programare. Astfel, fermierii cu peste 5 hectare de teren vor beneficia de o plata mai mare daca vor produce pentru piata.

The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/pomicultura-va-primi-o-sustinere-financiara-prin-pndr-de-aproximativ-200-milioane-de-euro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.