Treceți la conținutul principal

OIV: Producția mondială de vin este în creștere; cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România

Amatorii de vin nu au motive de îngrijorare, potrivit specialiștilor, în contextul unei producții mondiale în creștere în 2013, în pofida diminuării suprafețelor cultivate cu viță de vie și a previziunilor sumbre emise de Morgan Stanley, transmite vineri AFP, care menționează o redresare spectaculoasă a producției de vin în România, cu +79% în raport cu 2012.

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibilă penurie și o creștere a prețurilor, producția crește în cazul principalilor producători și va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în 2013, față de 258 în 2012.

Din Europa de Sud până în Statele Unite ale Americii, Chile sau Noua Zeelandă, sunt motive de optimism, în pofida unei reduceri constante a suprafețelor cultivate cu viță de vie: 300.000 ha în minus în raport cu 2006, potrivit OIV.

Totuși, partea esențială este salvată, a remarcat directorul general al OIV, Federico Castellucci, citat în raportul anual al acestui organism: ‘Recolta din 2013 a fost destul de însemnată, datorită unei productivități care continuă să progreseze’.

Studiul Morgan Stanley indică o ‘penurie’ de vin roșu pentru anul viitor, bazându-se pe recoltele deosebit de scăzute din 2012, an de calitate însă cu foarte mici cantități.

Or, în 2013, potrivit datelor OIV disponibile la sfârșitul lunii octombrie, în Uniunea Europeană ‘nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat’, iar previziunile principalelor țări indică o creștere uneori ‘foarte semnificativă’ în raport cu anul precedent: +23% în Spania (peste 40 Mhl), +7% în Franța și în Portugalia.

Cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România, unde producția din 2013 este în creștere cu 79% în raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.

În afara Uniunii Europene, se înregistrează o producție în netă progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge ‘un nou record cu 12,8 Mhl’ potrivit OIV, iar Argentina înregistrează o creștere de 27% (ajungând la 15 Mhl). Noua Zeelandă înregistrează o producție record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o producție estimată la 13,5 Mhl.

Pierre Genest, director general adjunct al Federației exportatorilor de vinuri și spirtoase (FEVS) din Franța, consideră că a vorbi de ‘penurie’ este prea mult. ‘Dimensiunea viei europene scade, însă în restul lumii crește, iar dacă suprafețele se diminuează, putem spune că evoluțiile tehnologice vor permite creșterea randamentelor, ceea ce va compensa’, a declarat el, pentru AFP.

Pe de altă parte, potrivit OIV, consumul tinde să se stabilizeze în 2013. AGERPRES (AS — autor: Pepa Sița, editor: Tudor Martalogu)

The original article may still be available at http://www.informatia-zilei.ro/sm/oiv-productia-mondiala-de-vin-este-in-crestere-cea-mai-semnificativa-redresare-se-inregistreaza-in-romania/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…