Treceți la conținutul principal

OIV: Producția mondială de vin este în creștere; cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România

Amatorii de vin nu au motive de îngrijorare, potrivit specialiștilor, în contextul unei producții mondiale în creștere în 2013, în pofida diminuării suprafețelor cultivate cu viță de vie și a previziunilor sumbre emise de Morgan Stanley, transmite vineri AFP, care menționează o redresare spectaculoasă a producției de vin în România, cu +79% în raport cu 2012.

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibilă penurie și o creștere a prețurilor, producția crește în cazul principalilor producători și va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în 2013, față de 258 în 2012.

Din Europa de Sud până în Statele Unite ale Americii, Chile sau Noua Zeelandă, sunt motive de optimism, în pofida unei reduceri constante a suprafețelor cultivate cu viță de vie: 300.000 ha în minus în raport cu 2006, potrivit OIV.

Totuși, partea esențială este salvată, a remarcat directorul general al OIV, Federico Castellucci, citat în raportul anual al acestui organism: ‘Recolta din 2013 a fost destul de însemnată, datorită unei productivități care continuă să progreseze’.

Studiul Morgan Stanley indică o ‘penurie’ de vin roșu pentru anul viitor, bazându-se pe recoltele deosebit de scăzute din 2012, an de calitate însă cu foarte mici cantități.

Or, în 2013, potrivit datelor OIV disponibile la sfârșitul lunii octombrie, în Uniunea Europeană ‘nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat’, iar previziunile principalelor țări indică o creștere uneori ‘foarte semnificativă’ în raport cu anul precedent: +23% în Spania (peste 40 Mhl), +7% în Franța și în Portugalia.

Cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România, unde producția din 2013 este în creștere cu 79% în raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.

În afara Uniunii Europene, se înregistrează o producție în netă progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge ‘un nou record cu 12,8 Mhl’ potrivit OIV, iar Argentina înregistrează o creștere de 27% (ajungând la 15 Mhl). Noua Zeelandă înregistrează o producție record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o producție estimată la 13,5 Mhl.

Pierre Genest, director general adjunct al Federației exportatorilor de vinuri și spirtoase (FEVS) din Franța, consideră că a vorbi de ‘penurie’ este prea mult. ‘Dimensiunea viei europene scade, însă în restul lumii crește, iar dacă suprafețele se diminuează, putem spune că evoluțiile tehnologice vor permite creșterea randamentelor, ceea ce va compensa’, a declarat el, pentru AFP.

Pe de altă parte, potrivit OIV, consumul tinde să se stabilizeze în 2013. AGERPRES (AS — autor: Pepa Sița, editor: Tudor Martalogu)

The original article may still be available at http://www.informatia-zilei.ro/sm/oiv-productia-mondiala-de-vin-este-in-crestere-cea-mai-semnificativa-redresare-se-inregistreaza-in-romania/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…