Treceți la conținutul principal

Cultura traditionala de telina „Fenland Celery”

Fenland Celery (Apium graveolens) este denumirea data telinei care a fost plantata, cultivata si recoltata prin metode traditionale pe solurile bogate in turba de tip Adventurers 1 si 2 din anumite locuri din regiunile Cambridgeshire, Suffolk si Norfolk.

Metoda prin care se cultiva „Fenland Celery” (IGP) si soiurile utilizate au ca rezultat un produs cu caracteristici specifice, dupa cum urmeaza: Aspectul – „Fenland Celery” are o capatana larga, care variaza intre 8 si 12 cm in diametru, si tije (sau petioli) evazate. Acest tip de telina este mare si are o radacina pronuntata. „Fenland Celery” creste intre 60 cm si 80 cm in lungime de la capatana pana la varful frunzelor. Culoarea capatanii variaza de la alb ca varul la verde-lamaie. Baza tijei este intotdeauna partea cea mai alba, ea devenind treptat verzuie inspre partea superioara si terminandu-se cu frunze de culoare verde-deschis. „Fenland Celery” are un aspect robust, noduros si cu striuri pronuntate.

Fenland Celery”are o textura usor mai sfaramicioasa, insa mai frageda, mai crocanta decat soiurile moderne. Telina Fenland Celery”are un gust intens, care echilibreaza notele de dulce, sarat si amar si care este insotit de o aroma de alune caracteristica proaspata si delicata si de arome subtile de conifere si note ușoare de anason.

Fenland Celery” se planteaza in iunie sau iulie si se recolteaza intre septembrie si decembrie. Singurele soiuri care pot fi utilizate pentru a produce „Fenland Celery” sunt urmatoarele: Hopkins Fenlander; New Dwarf White; Ely White. Aceste trei soiuri sunt singurele utilizate datorita randamentului bun, gustului, rezistentei la boli si capacitatii de adaptare la tipul de sol.

Intre aprilie si mai, semintele din soiul „Fenland Celery” sunt cumparate si livrate la o pepiniera autorizata pentru germinare. La pepiniera, semintele sunt semanate in cuburi de turba si mutate in camerele de germinare unde raman timp de sapte zile la o temperatura de 18 °C. Apoi sunt mutate in pepiniera centrala, unde vor ramane aproximativ trei saptamani, pana cand devin rasaduri (inalte de aproximativ 10 cm) gata pentru a fi plantate.

Rasadurile sunt transportate pe campul care contine solul specific de tip Adventurers 1 si 2 si plantate in maximum 24 de ore. Repicatul rasadurilor are loc in perioada iunie-iulie, deoarece acest lucru permite extinderea duratei recoltei si reduce riscul de stricare a recoltelor. Recoltarea „Fenland Celery” are loc intre septembrie si decembrie si este o operatiune complexa prin care pamantul tasat este intai dislocat cu un tractor cu prasitoare pentru randuri late, desi acest lucru poate fi facut si manual, cu un harlet. Telina este recoltata manual, cu ajutorul unui cutit. Radacinile se pot taia complet sau se poate lasa o parte mica si ascutita, cunoscuta sub denumirea de telina „pencil-pointed”.

Criticii gastronomi au facut urmatoarele comentarii cu privire la unicitatea „Fenland Celery”:

Alte legume fortate isi fac aparitia pe rafturi, cum ar fi telina traditionala din Fenland, scoasa din pamantul din Cambridgeshire. Rubarba fortata din Yorkshire, care este de fapt o leguma, este foarte buna cu macrou proaspat la gratar si ardei iuti. Rose Prince, New English Cook, februarie 2009.

Telina este la fel de englezeasca precum branza Stilton. Initial, soiurile mai vechi de telina asa-zis «murdara» din mlastinile cu pamant negru din estul Angliei aveau un sezon foarte scurt, din octombrie pana in ianuarie. Daca aveti norocul sa mancati asa ceva, trebuie sa o spalati indelung, insa aroma este exceptionala, mai ales dupa un usor inghet, cand este cea mai dulce.” Delia Smith, Delia Online.

Nu ni se intampla foarte des sa ne fie pofta de ceva rece, umed si murdar, insa atunci cand telina Fenland, plina de pamant, apare pentru prima data pe rafturi la sfarsitul toamnei, este un adevarat festin!” Sally Bendall, Season Magazine, noiembrie 2008.

The original article may still be available at http://agriculturae.ro/index.php/delicios-in-europa/2270-cultura-traditionala-de-telina-fenland-celery.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Când şi cum se aplică fertilizarea fazială

Lucrările la zi în agricultură

Loturile experimentale şi comparative cultivate pe suprafeţe întinse în cadrul TCE 3 Brazi reprezintă un fel de şcoală pentru toţi cei din judeţul Neamţ. O spun chiar fermierii care au avut şansa de a folosi ceea ce au experimentat specialiştii de aici în materie de tehnologie, dar şi de soiuri şi hibrizi. Inginerul care coordonează activitatea celor patru ferme din Neamţ ale TCE 3 Brazi este Vasile Iacob, cel cu care discutăm în rândurile de mai jos despre lucrările de întreţinere a culturilor de toamnă şi despre cum pregătim campania de primăvară.

Când şi cum se aplică fertilizarea fazială

- Să vorbim mai întâi despre culturile de toamnă. Ce tip de fertilizare aplicaţi şi care este momentul optim?

- Noi am început deja fertilizatul, în primul rând la rapiţă şi apoi la cerealele păioase. Obligatoriu începem cu fertilizarea la păioasele care au fost semănate mai târziu, pentru a stimula înfrăţirea. În cazul celor care sunt bine înfrăţite, aplicăm îngrăşămint…

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…