Treceți la conținutul principal

Cultura traditionala de telina „Fenland Celery”

Fenland Celery (Apium graveolens) este denumirea data telinei care a fost plantata, cultivata si recoltata prin metode traditionale pe solurile bogate in turba de tip Adventurers 1 si 2 din anumite locuri din regiunile Cambridgeshire, Suffolk si Norfolk.

Metoda prin care se cultiva „Fenland Celery” (IGP) si soiurile utilizate au ca rezultat un produs cu caracteristici specifice, dupa cum urmeaza: Aspectul – „Fenland Celery” are o capatana larga, care variaza intre 8 si 12 cm in diametru, si tije (sau petioli) evazate. Acest tip de telina este mare si are o radacina pronuntata. „Fenland Celery” creste intre 60 cm si 80 cm in lungime de la capatana pana la varful frunzelor. Culoarea capatanii variaza de la alb ca varul la verde-lamaie. Baza tijei este intotdeauna partea cea mai alba, ea devenind treptat verzuie inspre partea superioara si terminandu-se cu frunze de culoare verde-deschis. „Fenland Celery” are un aspect robust, noduros si cu striuri pronuntate.

Fenland Celery”are o textura usor mai sfaramicioasa, insa mai frageda, mai crocanta decat soiurile moderne. Telina Fenland Celery”are un gust intens, care echilibreaza notele de dulce, sarat si amar si care este insotit de o aroma de alune caracteristica proaspata si delicata si de arome subtile de conifere si note ușoare de anason.

Fenland Celery” se planteaza in iunie sau iulie si se recolteaza intre septembrie si decembrie. Singurele soiuri care pot fi utilizate pentru a produce „Fenland Celery” sunt urmatoarele: Hopkins Fenlander; New Dwarf White; Ely White. Aceste trei soiuri sunt singurele utilizate datorita randamentului bun, gustului, rezistentei la boli si capacitatii de adaptare la tipul de sol.

Intre aprilie si mai, semintele din soiul „Fenland Celery” sunt cumparate si livrate la o pepiniera autorizata pentru germinare. La pepiniera, semintele sunt semanate in cuburi de turba si mutate in camerele de germinare unde raman timp de sapte zile la o temperatura de 18 °C. Apoi sunt mutate in pepiniera centrala, unde vor ramane aproximativ trei saptamani, pana cand devin rasaduri (inalte de aproximativ 10 cm) gata pentru a fi plantate.

Rasadurile sunt transportate pe campul care contine solul specific de tip Adventurers 1 si 2 si plantate in maximum 24 de ore. Repicatul rasadurilor are loc in perioada iunie-iulie, deoarece acest lucru permite extinderea duratei recoltei si reduce riscul de stricare a recoltelor. Recoltarea „Fenland Celery” are loc intre septembrie si decembrie si este o operatiune complexa prin care pamantul tasat este intai dislocat cu un tractor cu prasitoare pentru randuri late, desi acest lucru poate fi facut si manual, cu un harlet. Telina este recoltata manual, cu ajutorul unui cutit. Radacinile se pot taia complet sau se poate lasa o parte mica si ascutita, cunoscuta sub denumirea de telina „pencil-pointed”.

Criticii gastronomi au facut urmatoarele comentarii cu privire la unicitatea „Fenland Celery”:

Alte legume fortate isi fac aparitia pe rafturi, cum ar fi telina traditionala din Fenland, scoasa din pamantul din Cambridgeshire. Rubarba fortata din Yorkshire, care este de fapt o leguma, este foarte buna cu macrou proaspat la gratar si ardei iuti. Rose Prince, New English Cook, februarie 2009.

Telina este la fel de englezeasca precum branza Stilton. Initial, soiurile mai vechi de telina asa-zis «murdara» din mlastinile cu pamant negru din estul Angliei aveau un sezon foarte scurt, din octombrie pana in ianuarie. Daca aveti norocul sa mancati asa ceva, trebuie sa o spalati indelung, insa aroma este exceptionala, mai ales dupa un usor inghet, cand este cea mai dulce.” Delia Smith, Delia Online.

Nu ni se intampla foarte des sa ne fie pofta de ceva rece, umed si murdar, insa atunci cand telina Fenland, plina de pamant, apare pentru prima data pe rafturi la sfarsitul toamnei, este un adevarat festin!” Sally Bendall, Season Magazine, noiembrie 2008.

The original article may still be available at http://agriculturae.ro/index.php/delicios-in-europa/2270-cultura-traditionala-de-telina-fenland-celery.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …