Treceți la conținutul principal

Comisia Europeană salută ridicarea restricţiilor privind importul de carne de vită pe piaţa americană

Comisia Europeană a salutat luni decizia Statelor Unite de a-şi revizui legislaţia privind importul de carne de vită, care a fost sistat din anul 1998 ca urmare a bolii "vacii nebune" şi care va putea fi reluat în urma adoptării noilor reglementări.

"Comisia Europeană salută anunţul Departamentului american al Agriculturii privind adaptarea legislaţiei americane la standardele internaţionale legate de encefalopatia spongiformă bovină", cunoscută şi sub numele de boala "vacii nebune", se menţionează într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Roger Waite.

În consecinţă, carnea de vită provenind din Uniunea Europeană va fi nou nou autorizată pe piaţa americană, precizează textul. "Redeschiderea acestei pieţe este un pas tardiv, dar pe care îl salutăm totuşi, şi care va elimina un veto nejustificat, restabilind condiţiile comerciale normale" între cele două părţi, mai afirmă oficialul european.

Departamentul american al Agriculturii a anunţat vineri că va revizui reglementarea privind importul de carne de vită, urmând ca aceste norme să fie puse în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Decizia va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Conform normelor OIE, adoptate în anul 2005, carnea dezosată de vită provenită din UE este sigură pentru consum şi poate fi comercializată în toate ţările. Această organizaţie a evaluat riscul apariţiei bolii 'vacii nebune' în statele membre ale Uniunii, iar rezultatele au fost mai bune decât cele obţinute în majoritatea celorlalte ţări.

Însă hotărârea Departamentului american al Agriculturii nu priveşte şi importul de carne de oaie şi de capră, acesta fiind restricţionat în continuare.

The original article may still be available at http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/comisia-europeana-saluta-ridicarea-restrictiilor-privind-importul-de-carne-de-vita-pe-piata-ame.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …