Treceți la conținutul principal

Comisia Europeană salută ridicarea restricţiilor privind importul de carne de vită pe piaţa americană

Comisia Europeană a salutat luni decizia Statelor Unite de a-şi revizui legislaţia privind importul de carne de vită, care a fost sistat din anul 1998 ca urmare a bolii "vacii nebune" şi care va putea fi reluat în urma adoptării noilor reglementări.

"Comisia Europeană salută anunţul Departamentului american al Agriculturii privind adaptarea legislaţiei americane la standardele internaţionale legate de encefalopatia spongiformă bovină", cunoscută şi sub numele de boala "vacii nebune", se menţionează într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Roger Waite.

În consecinţă, carnea de vită provenind din Uniunea Europeană va fi nou nou autorizată pe piaţa americană, precizează textul. "Redeschiderea acestei pieţe este un pas tardiv, dar pe care îl salutăm totuşi, şi care va elimina un veto nejustificat, restabilind condiţiile comerciale normale" între cele două părţi, mai afirmă oficialul european.

Departamentul american al Agriculturii a anunţat vineri că va revizui reglementarea privind importul de carne de vită, urmând ca aceste norme să fie puse în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Decizia va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Conform normelor OIE, adoptate în anul 2005, carnea dezosată de vită provenită din UE este sigură pentru consum şi poate fi comercializată în toate ţările. Această organizaţie a evaluat riscul apariţiei bolii 'vacii nebune' în statele membre ale Uniunii, iar rezultatele au fost mai bune decât cele obţinute în majoritatea celorlalte ţări.

Însă hotărârea Departamentului american al Agriculturii nu priveşte şi importul de carne de oaie şi de capră, acesta fiind restricţionat în continuare.

The original article may still be available at http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/comisia-europeana-saluta-ridicarea-restrictiilor-privind-importul-de-carne-de-vita-pe-piata-ame.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.