Treceți la conținutul principal

Comisia Europeană salută ridicarea restricţiilor privind importul de carne de vită pe piaţa americană

Comisia Europeană a salutat luni decizia Statelor Unite de a-şi revizui legislaţia privind importul de carne de vită, care a fost sistat din anul 1998 ca urmare a bolii "vacii nebune" şi care va putea fi reluat în urma adoptării noilor reglementări.

"Comisia Europeană salută anunţul Departamentului american al Agriculturii privind adaptarea legislaţiei americane la standardele internaţionale legate de encefalopatia spongiformă bovină", cunoscută şi sub numele de boala "vacii nebune", se menţionează într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Roger Waite.

În consecinţă, carnea de vită provenind din Uniunea Europeană va fi nou nou autorizată pe piaţa americană, precizează textul. "Redeschiderea acestei pieţe este un pas tardiv, dar pe care îl salutăm totuşi, şi care va elimina un veto nejustificat, restabilind condiţiile comerciale normale" între cele două părţi, mai afirmă oficialul european.

Departamentul american al Agriculturii a anunţat vineri că va revizui reglementarea privind importul de carne de vită, urmând ca aceste norme să fie puse în conformitate cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Decizia va intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Conform normelor OIE, adoptate în anul 2005, carnea dezosată de vită provenită din UE este sigură pentru consum şi poate fi comercializată în toate ţările. Această organizaţie a evaluat riscul apariţiei bolii 'vacii nebune' în statele membre ale Uniunii, iar rezultatele au fost mai bune decât cele obţinute în majoritatea celorlalte ţări.

Însă hotărârea Departamentului american al Agriculturii nu priveşte şi importul de carne de oaie şi de capră, acesta fiind restricţionat în continuare.

The original article may still be available at http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/comisia-europeana-saluta-ridicarea-restrictiilor-privind-importul-de-carne-de-vita-pe-piata-ame.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …