Treceți la conținutul principal

Care sunt domeniile ADS cele mai expuse unor noi descinderi ale echipelor de control

ADS, agentia care "are in grija" domeniile statului, recent "vizitata" de ofiterii Directiei Anticoruptie, ramane "deschisa" unor alte controale, dat fiind ca aceasta institutie poate fi considerata una de binefacere in cazul unor contracte.

Vineri, 3 noiembrie, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au facut o serie de perchezitii la Ministerul Agriculturii, Agentia Domeniilor Statului si Federatia Agrostar. In ciuda faptului ca ministrul Agriculturii a dat asigurari ca perchezitiile nu au legatura cu activitatea ministerului, ci cu activitatea Agentiei Domeniilor Statului, Constantin a "profitat" de ocazie si a anuntat demiterea sefulului institutiei. Ministrul si-a motivat decizia invocand nemultumirile legate de activitatea ADS, reorganizare despre care ministrul vorbeste de mai mult timp.

Business24 prezinta cateva din motivele de nemultumire pe care ministrul Agriculturii ar trebui sa le aiba privind activitatea Agentiei Domeniilor Statului:

Contractele cu "baietii destepti" care platesc redevente "minuscule"

Agentia Domeniilor Statului a concesionat pe termen de 10 sau 20 de ani suprafete foarte mari de teren ce apartine statului unor "baieti destepti" care platesc pentru acest teren redevente extrem de mici.

Primele locuri intr-un clasament furnizat Business24 chiar de Agentia Domeniilor Statului sunt ocupate de libanezi, off-shore-uri si "protejati" de-ai fostului lider PC, Dan Voiculescu.

Cei mai mari parteneri contractuali ai agentiei, ale caror contracte nu sunt contestate sunt: Agroexpert Industry, Agro Seed, Agro Industrie&Company. Totusi, fiecare din cele trei companii are un "secret" de ascuns. Agroexpert Industry are in arenda 3.000 de hectare de teren de la ADS si venituri zero in 2012. Unul din actionari este fiul lui Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art.

Al doilea mare arendas, fara contestatii, este Agro Seed Muntenia, companie ce are legaturi in umbra cu clasa politica, fiind continuatoarea afacerilor agricole ale fostului lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Agro Seed Muntenia a "inchiriat" de la stat peste 2.650 de hectare de teren agricol. Pentru aceasta suprafata compania plateste o redeventa medie de 1,1 milioane de lei (259.000 de euro) pe an, adica in jur de 20% din productia estimata.

Pe locul al treilea in topul funizat de ADS este firma Agro Industrie&Company ce "lucreaza" 2.300 de hectare de teren de la stat. Plateste o redeventa de 10% din productie adica in jur de 100.000 de euro si un actionariat "pestrit" cu off-shore-uri din Panama, Liban si fiul primarului orasului Bechet, edil "certat" cu legea.

Si cu pamantul luat si cu datorii la stat

"Adevaratii baietii destepti" din agricultura, oamenii de afaceri care lucreaza sute de mii de hectare de teren agricol, au si terenuri concesionate si arendate. Culita Tarata, libanezul Juhad El Khalid, seful Maria Group, Sorin Stanescu sau Ioan Niculae sunt "abonati" la contractele cu statul.

Agentia Domeniilor Statului le-a "imprumutat" mii de hectare de teren agricol pentru care platesc redevente foarte mici. In schimb, primesc subventii de la UE si sistemul de irigatii gratuit de la stat. Ba mai mult decat atat, potrivit unor informatii aparute in presa, "baietii destepti" din agricultura nici nu isi plateau datoriile catre stat.

Agentia Domeniilor Statului are de incasat restante in valoare de 85 de milioane de euro de la omenii de afaceri, cele mai mari datorii avandu-le chiar Culita Tarata cu 99 milioane de lei (22,2 milioane de euro).

Ministrul Constantin, nemultumit de activitatea ADS de mai mult timp

Inca din luna aprilie a acestui an, ministrul Constantin si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea Agentiei Domeniilor Statului declarand intr-un interviu acordat Business24:

"Mari, mici arendasi, nu conteaza. Important este ca sunt suprafete de teren care sunt acordate de la ADS (Agentia Domeniilor statului n.r.) pe 49 de ani sau 20 de ani cu o redeventa care, din punctul meu de vedere, nu creeaza mari avantaje statului. In Romania, de acum 15 ani sau 12 ani, de cand au inceput concesionarile catre societati mari, catre fermieri, piata a evoluat foarte mult. Economia a crescut foarte mult, productivitatea in agricultura a crescut foarte mult, investitiile s-au facut si atunci redeventa care se practica astazi este mult mai mare. Poate la momentul acela era normala, dar in momentul acesta, contractele nu permit actualizarea redeventei in timp si trebuie sa intram intr-o oarecare normalitate", a declarat Daniel Constantin.

The original article may still be available at http://www.business24.ro/macroeconomie/agricultura/care-sunt-domeniile-ads-cele-mai-expuse-unor-noi-descinderi-ale-echipelor-de-control-1537472

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…