Treceți la conținutul principal

Apicultorii vor primi 20 milioane euro din fonduri europene şi 89 milioane lei de la buget, în 2014 - 2016

În perioada 2014 – 2016, apicultorii români vor beneficia de peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Naţional Apicol (PNA), alte 89 de milioane de lei urmând să fie alocate de la bugetul de stat, potrivit proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016.

„Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016 se ridică, atât de la bugetul de stat cât şi de la UE, la 89.091.513 lei, respectiv 20.045.340 euro. Pentru anul 2014 sunt alocate 6.683.690 euro, respectiv - 29.705.660 lei, pentru 2015 - 6.684.930 euro şi 29.711.171 lei, iar pentru anul 2016 - 6.676.720 euro, respectiv - 29.674.682 lei”, se arată într-un comunicat al MADR.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a participat la o reuniune cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de albine din ţară pentru dezbaterea proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Noul PNA va avea 7 măsuri
În urma consultărilor şi dezbaterii proiectului de HG privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, au fost însuşite propunerile reprezentanţilor formelor asociative şi s-a agreat varianta finală a proiectului de act normativ, care cuprinde şapte măsuri.
Prima măsură vizează realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor; achiziţionarea de medicamente şi funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooză, folosite atât în apicultura convenţională, cât şi în apicultura ecologică, iar cea de-a doua, achiziţia unui număr maxim de mătci egal cu 50% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 mătci şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.

Alte măsuri de sprijin se referă la achiziţia unui număr maxim de roi pe faguri egal cu 20% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 roiuri şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora, achiziţia unui număr maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 familii şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora; achiziţia de stupi utilaţi conform tehnologiei apicole, dar nu mai mult de 30% din totalul stupilor deţinuţi de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, excluzând materialul biologic precum şi decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

Implementarea măsurilor prevăzute în proiectul de HG privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016 se va realiza după adoptarea acesteia în şedinţa Guvernului şi publicarea în Monitorul Oficial al României.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/economic/finantare/cresterea-animalelor/apicultorii-vor-primi-20-milioane-euro-din-fonduri-europene-si-89-milioane-lei-de-la-buget-in-2014-2016

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…