Treceți la conținutul principal

Apicultorii vor primi 20 milioane euro din fonduri europene şi 89 milioane lei de la buget, în 2014 - 2016

În perioada 2014 – 2016, apicultorii români vor beneficia de peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Naţional Apicol (PNA), alte 89 de milioane de lei urmând să fie alocate de la bugetul de stat, potrivit proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016.

„Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016 se ridică, atât de la bugetul de stat cât şi de la UE, la 89.091.513 lei, respectiv 20.045.340 euro. Pentru anul 2014 sunt alocate 6.683.690 euro, respectiv - 29.705.660 lei, pentru 2015 - 6.684.930 euro şi 29.711.171 lei, iar pentru anul 2016 - 6.676.720 euro, respectiv - 29.674.682 lei”, se arată într-un comunicat al MADR.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a participat la o reuniune cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de albine din ţară pentru dezbaterea proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Noul PNA va avea 7 măsuri
În urma consultărilor şi dezbaterii proiectului de HG privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, au fost însuşite propunerile reprezentanţilor formelor asociative şi s-a agreat varianta finală a proiectului de act normativ, care cuprinde şapte măsuri.
Prima măsură vizează realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor; achiziţionarea de medicamente şi funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooză, folosite atât în apicultura convenţională, cât şi în apicultura ecologică, iar cea de-a doua, achiziţia unui număr maxim de mătci egal cu 50% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 mătci şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.

Alte măsuri de sprijin se referă la achiziţia unui număr maxim de roi pe faguri egal cu 20% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 roiuri şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora, achiziţia unui număr maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 familii şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora; achiziţia de stupi utilaţi conform tehnologiei apicole, dar nu mai mult de 30% din totalul stupilor deţinuţi de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, excluzând materialul biologic precum şi decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

Implementarea măsurilor prevăzute în proiectul de HG privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016 se va realiza după adoptarea acesteia în şedinţa Guvernului şi publicarea în Monitorul Oficial al României.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/economic/finantare/cresterea-animalelor/apicultorii-vor-primi-20-milioane-euro-din-fonduri-europene-si-89-milioane-lei-de-la-buget-in-2014-2016

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …