Treceți la conținutul principal

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre ar putea crea un pool cerealier

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre vor fi invitate să participe la consultările pentru crearea unui pool trilateral cerealier în zona Mării Negre, în formatul Ucraina-Kazahstan-Rusia, a declarat joi, 17 octombrie a.c., ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Prysiazhniuk, transmite Interfax.

„Am convenit ca timp de şase luni grupul de lucru, care să includă şi experţi din Kazahstan, să discute principiile şi condiţiile funcţionării unui pool cerealier în zona Mării Negre. De asemenea, vor fi invitate şi ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre”, a declarat Mykola Prysiazhniuk.

Cu privire la activitatea viitorului pool cerealier, oficialul ucrainean a precizat că acesta ar putea să se ocupe de chestiuni legate de bilanţuri, prognoze, analiza pieţelor externe pentru a creşte competitivitatea, studiul logisticii interne şi dezvoltarea infrastructurii, precum şi cu estimări cu privire la cererea pe pieţele interne şi externe.
„Începând de astăzi avem la dispoziţie şase luni pentru a pune la punct principiile şi obiectivele. Acesta nu este un organism economic sau politic, ci un organism consultativ în cadrul Sistemului de Informatii privind Pieţele Agricole (AMIS). Cum ar trebui dezvoltat şi care vor fi recomandările grupului de lucru vom şti peste şase luni”, a mai spus Mykola Prysiazhniuk.
Rusia, Ucraina şi Kazahstanul controlează aproximativ 20% din exporturile mondiale de cereale.
În România, producţia de cereale şi oleaginoase se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, uşor peste nivelul anului 2011. Estimările din câmp arată că producţia de porumb din acest an va sări de 10,5 milioane de tone, iar cea de seminţe de floarea soarelui va depăşi două milioane de tone. În cea ce priveşte producţia de grâu obţinută în 2013 aceasta a ajuns la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/economic/piata-agricola/grau/vegetal/grau/tarile-producatoare-de-cereale-din-bazinul-marii-negre-ar-putea-crea-un-pool-cerealier

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.