Treceți la conținutul principal

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre ar putea crea un pool cerealier

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre vor fi invitate să participe la consultările pentru crearea unui pool trilateral cerealier în zona Mării Negre, în formatul Ucraina-Kazahstan-Rusia, a declarat joi, 17 octombrie a.c., ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Prysiazhniuk, transmite Interfax.

„Am convenit ca timp de şase luni grupul de lucru, care să includă şi experţi din Kazahstan, să discute principiile şi condiţiile funcţionării unui pool cerealier în zona Mării Negre. De asemenea, vor fi invitate şi ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre”, a declarat Mykola Prysiazhniuk.

Cu privire la activitatea viitorului pool cerealier, oficialul ucrainean a precizat că acesta ar putea să se ocupe de chestiuni legate de bilanţuri, prognoze, analiza pieţelor externe pentru a creşte competitivitatea, studiul logisticii interne şi dezvoltarea infrastructurii, precum şi cu estimări cu privire la cererea pe pieţele interne şi externe.
„Începând de astăzi avem la dispoziţie şase luni pentru a pune la punct principiile şi obiectivele. Acesta nu este un organism economic sau politic, ci un organism consultativ în cadrul Sistemului de Informatii privind Pieţele Agricole (AMIS). Cum ar trebui dezvoltat şi care vor fi recomandările grupului de lucru vom şti peste şase luni”, a mai spus Mykola Prysiazhniuk.
Rusia, Ucraina şi Kazahstanul controlează aproximativ 20% din exporturile mondiale de cereale.
În România, producţia de cereale şi oleaginoase se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, uşor peste nivelul anului 2011. Estimările din câmp arată că producţia de porumb din acest an va sări de 10,5 milioane de tone, iar cea de seminţe de floarea soarelui va depăşi două milioane de tone. În cea ce priveşte producţia de grâu obţinută în 2013 aceasta a ajuns la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/economic/piata-agricola/grau/vegetal/grau/tarile-producatoare-de-cereale-din-bazinul-marii-negre-ar-putea-crea-un-pool-cerealier

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …