Treceți la conținutul principal

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre ar putea crea un pool cerealier

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre vor fi invitate să participe la consultările pentru crearea unui pool trilateral cerealier în zona Mării Negre, în formatul Ucraina-Kazahstan-Rusia, a declarat joi, 17 octombrie a.c., ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Prysiazhniuk, transmite Interfax.

„Am convenit ca timp de şase luni grupul de lucru, care să includă şi experţi din Kazahstan, să discute principiile şi condiţiile funcţionării unui pool cerealier în zona Mării Negre. De asemenea, vor fi invitate şi ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre”, a declarat Mykola Prysiazhniuk.

Cu privire la activitatea viitorului pool cerealier, oficialul ucrainean a precizat că acesta ar putea să se ocupe de chestiuni legate de bilanţuri, prognoze, analiza pieţelor externe pentru a creşte competitivitatea, studiul logisticii interne şi dezvoltarea infrastructurii, precum şi cu estimări cu privire la cererea pe pieţele interne şi externe.
„Începând de astăzi avem la dispoziţie şase luni pentru a pune la punct principiile şi obiectivele. Acesta nu este un organism economic sau politic, ci un organism consultativ în cadrul Sistemului de Informatii privind Pieţele Agricole (AMIS). Cum ar trebui dezvoltat şi care vor fi recomandările grupului de lucru vom şti peste şase luni”, a mai spus Mykola Prysiazhniuk.
Rusia, Ucraina şi Kazahstanul controlează aproximativ 20% din exporturile mondiale de cereale.
În România, producţia de cereale şi oleaginoase se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, uşor peste nivelul anului 2011. Estimările din câmp arată că producţia de porumb din acest an va sări de 10,5 milioane de tone, iar cea de seminţe de floarea soarelui va depăşi două milioane de tone. În cea ce priveşte producţia de grâu obţinută în 2013 aceasta a ajuns la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/economic/piata-agricola/grau/vegetal/grau/tarile-producatoare-de-cereale-din-bazinul-marii-negre-ar-putea-crea-un-pool-cerealier

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Fermierii români n-au bani să-şi plătească cotizaţia la organizaţia europeană a producătorilor COPA-COGECA

Fermierii români riscă să fie excluşi din 15 iunie din organizaţia europeană a producătorilor COPA-COGECA, dacă nu plătesc cotizaţia de 200.000 de euro, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, într-o conferinţă internaţională dedicată sectorului agricol din România “AgriBusiness Forum 2011″.

“FNPAR este singura organizaţie profesională naţională, recunoscută şi afiliată la organizaţia europeană de profil COPA-COGECA, dar riscă să fie exclusă pentru că România, statul, nu poate ajuta organizaţia fermierilor români să plătească o sumă de 200.000 de euro.

Organizaţia se zbate în sărăcie lucie, am colectat bani de la membrii FNPAR pentru a plăti această cotizaţie şi pentru a putea lua parte la politicile agrare europene”, a precizat Matei.

Acesta a afirmat că fermierii români ar putea participa în cadrul COPA-COGECA la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene, dar în prezent iau parte la doar dou…

Cum sa faci bani din peste si sa protejezi natura

Zi de zi, natura este suficient de generoasa pentru a ne oferi servicii, fie ca este vorba de solul necesar constructiilor sau culturilor, fie de apa, alimente, paduri, toate acesta contribuind enorm la bunastarea fiecarui individ.

Din cauza lumii agitate in care traim, de multe ori se intampla sa uitam ca natura trebuie ingrijita, altfel aceste daruri ale ei se vor termina. Daca nu iti poti imagina cam ce inseamna ceea ce primesti direct sau indirect de la natura, trebuie sa stii ca serviciile de mediu se impart in patru categorii, conform WWF:

- serviciile de suport: creeaza conditiile necesare pentru furnizarea altor servicii de mediu. Cele mai clare exemple sunt reprezentate de fotosinteza si formarea solului;

- servicii de furnizare: toate produsele sunt furnizate de catre ecosisteme, asa cum sunt alimentele, fibrele, combustibilii, ierburile si plantele medicinale, resursele genetice, apa potabila. O lume fara aceste servicii nu poate exista;

- serviciile de reglare: se refera la ca…