Treceți la conținutul principal

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre ar putea crea un pool cerealier

Ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre vor fi invitate să participe la consultările pentru crearea unui pool trilateral cerealier în zona Mării Negre, în formatul Ucraina-Kazahstan-Rusia, a declarat joi, 17 octombrie a.c., ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Prysiazhniuk, transmite Interfax.

„Am convenit ca timp de şase luni grupul de lucru, care să includă şi experţi din Kazahstan, să discute principiile şi condiţiile funcţionării unui pool cerealier în zona Mării Negre. De asemenea, vor fi invitate şi ţările producătoare de cereale din bazinul Mării Negre”, a declarat Mykola Prysiazhniuk.

Cu privire la activitatea viitorului pool cerealier, oficialul ucrainean a precizat că acesta ar putea să se ocupe de chestiuni legate de bilanţuri, prognoze, analiza pieţelor externe pentru a creşte competitivitatea, studiul logisticii interne şi dezvoltarea infrastructurii, precum şi cu estimări cu privire la cererea pe pieţele interne şi externe.
„Începând de astăzi avem la dispoziţie şase luni pentru a pune la punct principiile şi obiectivele. Acesta nu este un organism economic sau politic, ci un organism consultativ în cadrul Sistemului de Informatii privind Pieţele Agricole (AMIS). Cum ar trebui dezvoltat şi care vor fi recomandările grupului de lucru vom şti peste şase luni”, a mai spus Mykola Prysiazhniuk.
Rusia, Ucraina şi Kazahstanul controlează aproximativ 20% din exporturile mondiale de cereale.
În România, producţia de cereale şi oleaginoase se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, uşor peste nivelul anului 2011. Estimările din câmp arată că producţia de porumb din acest an va sări de 10,5 milioane de tone, iar cea de seminţe de floarea soarelui va depăşi două milioane de tone. În cea ce priveşte producţia de grâu obţinută în 2013 aceasta a ajuns la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/economic/piata-agricola/grau/vegetal/grau/tarile-producatoare-de-cereale-din-bazinul-marii-negre-ar-putea-crea-un-pool-cerealier

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …