Treceți la conținutul principal

România riscă să piardă fonduri UE alocate sectorului piscicol; gradul de absorbţie este de doar 23%

România riscă să piardă sume importante din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) în condiţiile în care au fost absorbite, până în prezent, doar 23% din cele 300 de milioane de euro alocate pentru perioada 2007-2013, a declarat, vineri, Gheorghe Ştefan, preşedintele Patronatului Peştelui din România.

„Noi am avut alocate 300 de milioane de euro pe POP, al treilea buget după Spania şi Portugalia, şi am absorbit doar 23%. Suntem la doar 60 de milioane de euro din această sumă şi prognoza Comisiei Europene arată că în viitoarea programare financiară o să primim în jur de 150 de milioane euro. Din nefericire, la viitoarea perioadă de finanţare, suma alocată României va fi redusă substanţial din cauza gradului redus de absorbţie. O să fie foarte puţini bani pentru activităţile pe care trebuie să le facem. Este adevărat că nu vom mai avea în următorii 7 ani, Axa 1, adică nu se mai dau bani de cheltuieli cu flota de pescuit, adică pentru achiziţii de ambarcaţiuni şi bărci la Marea Neagră şi nici pentru pescuitul interior”, a spus Ştefan.

România vizează creşterea consumului de peşte
Potrivit acestuia, pe actuala programare financiară România a avut ca obiectiv creşterea consumului de peşte şi a producţiei în acvacultură, obiective care nu au fost atinse.
„România, prin Programul Operaţional de Pescuit, a avut câteva obiective în perioada 2007 - 2013 şi acestea au fost să creştem consumul de peşte de la 4,5 kg cât aveam în 2005 la 12 kg. Astăzi, consumul de peşte este tot la 4,5 kg. Al doilea obiectiv: ne-am propus să creştem producţia în acvacultură de la 10.000 de tone pe an la 20.000 de tone. Anul trecut am produs 9.000 de tone, deci mai puţin. Prin urmare, implementarea Programului Operaţional de Pescuit a fost foarte defectuoasă. De altfel, cifrele arată că absorbţia pe POP este de doar 23%. Au foarte puţine proiecte pe procesare”, a adăugat preşedintele Patronatului Peştelui din România.

China produce astăzi 60% din producţia mondială de peşte din acvacultură
Acesta a precizat că suma de 300 de milioane de euro obţinută în 2005 pentru POP 2007-2013 a fost justificată prin potenţialul enorm al României, respectiv că deţinem 100.000 de hectare de luciu de apă. „Din păcate, suntem ţara cu cea mai mare suprafaţă piscicolă din Europa şi avem o producţie de 8.000 de tone, ruşinos, de numai 8 kg de peşte pe hectar. De regulă, acvacultura nu depăşeşte ca şi contribuţie un procent la PIB-ul ţării respective, iar în România, la un loc, acvacultura, procesarea, import- export, avem o contribuţie în PIB de 0,0001%. Este foarte mică. Cea mai mare contribuţie o are acvacultura din China. Conform datelor FAO, China produce astăzi 60% din producţia mondială de peşte din acvacultură”, a adăugat Gheorghe Ştefan

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/economic/finantare/cresterea-animalelor/romania-risca-sa-piarda-fonduri-ue-alocate-sectorului-piscicol-gradul-de-absorbtie-este-de-doar-23

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …