Treceți la conținutul principal

România riscă să piardă fonduri UE alocate sectorului piscicol; gradul de absorbţie este de doar 23%

România riscă să piardă sume importante din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) în condiţiile în care au fost absorbite, până în prezent, doar 23% din cele 300 de milioane de euro alocate pentru perioada 2007-2013, a declarat, vineri, Gheorghe Ştefan, preşedintele Patronatului Peştelui din România.

„Noi am avut alocate 300 de milioane de euro pe POP, al treilea buget după Spania şi Portugalia, şi am absorbit doar 23%. Suntem la doar 60 de milioane de euro din această sumă şi prognoza Comisiei Europene arată că în viitoarea programare financiară o să primim în jur de 150 de milioane euro. Din nefericire, la viitoarea perioadă de finanţare, suma alocată României va fi redusă substanţial din cauza gradului redus de absorbţie. O să fie foarte puţini bani pentru activităţile pe care trebuie să le facem. Este adevărat că nu vom mai avea în următorii 7 ani, Axa 1, adică nu se mai dau bani de cheltuieli cu flota de pescuit, adică pentru achiziţii de ambarcaţiuni şi bărci la Marea Neagră şi nici pentru pescuitul interior”, a spus Ştefan.

România vizează creşterea consumului de peşte
Potrivit acestuia, pe actuala programare financiară România a avut ca obiectiv creşterea consumului de peşte şi a producţiei în acvacultură, obiective care nu au fost atinse.
„România, prin Programul Operaţional de Pescuit, a avut câteva obiective în perioada 2007 - 2013 şi acestea au fost să creştem consumul de peşte de la 4,5 kg cât aveam în 2005 la 12 kg. Astăzi, consumul de peşte este tot la 4,5 kg. Al doilea obiectiv: ne-am propus să creştem producţia în acvacultură de la 10.000 de tone pe an la 20.000 de tone. Anul trecut am produs 9.000 de tone, deci mai puţin. Prin urmare, implementarea Programului Operaţional de Pescuit a fost foarte defectuoasă. De altfel, cifrele arată că absorbţia pe POP este de doar 23%. Au foarte puţine proiecte pe procesare”, a adăugat preşedintele Patronatului Peştelui din România.

China produce astăzi 60% din producţia mondială de peşte din acvacultură
Acesta a precizat că suma de 300 de milioane de euro obţinută în 2005 pentru POP 2007-2013 a fost justificată prin potenţialul enorm al României, respectiv că deţinem 100.000 de hectare de luciu de apă. „Din păcate, suntem ţara cu cea mai mare suprafaţă piscicolă din Europa şi avem o producţie de 8.000 de tone, ruşinos, de numai 8 kg de peşte pe hectar. De regulă, acvacultura nu depăşeşte ca şi contribuţie un procent la PIB-ul ţării respective, iar în România, la un loc, acvacultura, procesarea, import- export, avem o contribuţie în PIB de 0,0001%. Este foarte mică. Cea mai mare contribuţie o are acvacultura din China. Conform datelor FAO, China produce astăzi 60% din producţia mondială de peşte din acvacultură”, a adăugat Gheorghe Ştefan

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/economic/finantare/cresterea-animalelor/romania-risca-sa-piarda-fonduri-ue-alocate-sectorului-piscicol-gradul-de-absorbtie-este-de-doar-23

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …