Treceți la conținutul principal

Primele fonduri mutuale agricole vor deveni operaţionale anul viitor

 

Până la trei fonduri mutuale agricole pot fi înfiinţate în România potrivit legislaţiei în vigoare, a declarat săptămâna trecută, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că acestea vor deveni operaţionale în primăvara anului 2014.

Anunţul ministrului vine după ce două asociaţii ale fermierilor - Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - au anunţat că au început procedurile necesare pentru înfiinţarea de astfel de fonduri.

Fondurile mutuale agricole sunt instrumente de stabilizare a veniturilor fermierilor care oferă compensaţii financiare membrilor pentru pierderi economice generate de evenimente de risc - boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, etc - neacoperite în prezent de societăţile de asigurări. Măsură este mult aşteptată în România, mai ales în contextul pierderilor economice generate de secetă de anul trecut.

Conform legislaţiei în vigoare, fondurile mutuale agricole se înfiinţează voluntar de către fermieri sau asociaţii ale acestora şi vor funcţiona ca ONG-uri constituite din fonduri publice (contribuţie naţională şi din parte UE) în proporţie de 65% şi contribuţiile şi cotizaţiile membrilor în proporţie de 35%. Pentru acreditarea unui fond agricol mutual în România, acesta trebuie să facă dovadă că are în compenenta membri care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării. Înfiinţarea a două astfel de fonduri a fost deja anunţată, însă ministrul agriculturii a declarat că speră că în final se va ajunge la un acord şi va exista unul singur care va fi mai puternic decât mai multe fonduri mai mici.

Cum va funcţiona efectiv un fond mutual? La cât se va ridica contribuţia fermierilor şi cum se vor face despăgubirile? Subiectul va fi discutat pe larg în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului Focus on Agriculture organizat de Business Review pe 31 octombrie şi 1 noiembrie la INDAGRA.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/evenimente/economic/primele-fonduri-mutuale-agricole-vor-deveni-operationale-anul-viitor-discutii-pe-aceasta-tema-la-focus-on-agriculture

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…