Treceți la conținutul principal

Primele fonduri mutuale agricole vor deveni operaţionale anul viitor

 

Până la trei fonduri mutuale agricole pot fi înfiinţate în România potrivit legislaţiei în vigoare, a declarat săptămâna trecută, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că acestea vor deveni operaţionale în primăvara anului 2014.

Anunţul ministrului vine după ce două asociaţii ale fermierilor - Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - au anunţat că au început procedurile necesare pentru înfiinţarea de astfel de fonduri.

Fondurile mutuale agricole sunt instrumente de stabilizare a veniturilor fermierilor care oferă compensaţii financiare membrilor pentru pierderi economice generate de evenimente de risc - boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, etc - neacoperite în prezent de societăţile de asigurări. Măsură este mult aşteptată în România, mai ales în contextul pierderilor economice generate de secetă de anul trecut.

Conform legislaţiei în vigoare, fondurile mutuale agricole se înfiinţează voluntar de către fermieri sau asociaţii ale acestora şi vor funcţiona ca ONG-uri constituite din fonduri publice (contribuţie naţională şi din parte UE) în proporţie de 65% şi contribuţiile şi cotizaţiile membrilor în proporţie de 35%. Pentru acreditarea unui fond agricol mutual în România, acesta trebuie să facă dovadă că are în compenenta membri care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării. Înfiinţarea a două astfel de fonduri a fost deja anunţată, însă ministrul agriculturii a declarat că speră că în final se va ajunge la un acord şi va exista unul singur care va fi mai puternic decât mai multe fonduri mai mici.

Cum va funcţiona efectiv un fond mutual? La cât se va ridica contribuţia fermierilor şi cum se vor face despăgubirile? Subiectul va fi discutat pe larg în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului Focus on Agriculture organizat de Business Review pe 31 octombrie şi 1 noiembrie la INDAGRA.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/evenimente/economic/primele-fonduri-mutuale-agricole-vor-deveni-operationale-anul-viitor-discutii-pe-aceasta-tema-la-focus-on-agriculture

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …