Treceți la conținutul principal

Primele fonduri mutuale agricole vor deveni operaţionale anul viitor

 

Până la trei fonduri mutuale agricole pot fi înfiinţate în România potrivit legislaţiei în vigoare, a declarat săptămâna trecută, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că acestea vor deveni operaţionale în primăvara anului 2014.

Anunţul ministrului vine după ce două asociaţii ale fermierilor - Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - au anunţat că au început procedurile necesare pentru înfiinţarea de astfel de fonduri.

Fondurile mutuale agricole sunt instrumente de stabilizare a veniturilor fermierilor care oferă compensaţii financiare membrilor pentru pierderi economice generate de evenimente de risc - boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, etc - neacoperite în prezent de societăţile de asigurări. Măsură este mult aşteptată în România, mai ales în contextul pierderilor economice generate de secetă de anul trecut.

Conform legislaţiei în vigoare, fondurile mutuale agricole se înfiinţează voluntar de către fermieri sau asociaţii ale acestora şi vor funcţiona ca ONG-uri constituite din fonduri publice (contribuţie naţională şi din parte UE) în proporţie de 65% şi contribuţiile şi cotizaţiile membrilor în proporţie de 35%. Pentru acreditarea unui fond agricol mutual în România, acesta trebuie să facă dovadă că are în compenenta membri care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării. Înfiinţarea a două astfel de fonduri a fost deja anunţată, însă ministrul agriculturii a declarat că speră că în final se va ajunge la un acord şi va exista unul singur care va fi mai puternic decât mai multe fonduri mai mici.

Cum va funcţiona efectiv un fond mutual? La cât se va ridica contribuţia fermierilor şi cum se vor face despăgubirile? Subiectul va fi discutat pe larg în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului Focus on Agriculture organizat de Business Review pe 31 octombrie şi 1 noiembrie la INDAGRA.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/evenimente/economic/primele-fonduri-mutuale-agricole-vor-deveni-operationale-anul-viitor-discutii-pe-aceasta-tema-la-focus-on-agriculture

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…