Treceți la conținutul principal

Primele fonduri mutuale agricole vor deveni operaţionale anul viitor

 

Până la trei fonduri mutuale agricole pot fi înfiinţate în România potrivit legislaţiei în vigoare, a declarat săptămâna trecută, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că acestea vor deveni operaţionale în primăvara anului 2014.

Anunţul ministrului vine după ce două asociaţii ale fermierilor - Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - au anunţat că au început procedurile necesare pentru înfiinţarea de astfel de fonduri.

Fondurile mutuale agricole sunt instrumente de stabilizare a veniturilor fermierilor care oferă compensaţii financiare membrilor pentru pierderi economice generate de evenimente de risc - boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, etc - neacoperite în prezent de societăţile de asigurări. Măsură este mult aşteptată în România, mai ales în contextul pierderilor economice generate de secetă de anul trecut.

Conform legislaţiei în vigoare, fondurile mutuale agricole se înfiinţează voluntar de către fermieri sau asociaţii ale acestora şi vor funcţiona ca ONG-uri constituite din fonduri publice (contribuţie naţională şi din parte UE) în proporţie de 65% şi contribuţiile şi cotizaţiile membrilor în proporţie de 35%. Pentru acreditarea unui fond agricol mutual în România, acesta trebuie să facă dovadă că are în compenenta membri care exploatează cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării. Înfiinţarea a două astfel de fonduri a fost deja anunţată, însă ministrul agriculturii a declarat că speră că în final se va ajunge la un acord şi va exista unul singur care va fi mai puternic decât mai multe fonduri mai mici.

Cum va funcţiona efectiv un fond mutual? La cât se va ridica contribuţia fermierilor şi cum se vor face despăgubirile? Subiectul va fi discutat pe larg în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului Focus on Agriculture organizat de Business Review pe 31 octombrie şi 1 noiembrie la INDAGRA.

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/evenimente/economic/primele-fonduri-mutuale-agricole-vor-deveni-operationale-anul-viitor-discutii-pe-aceasta-tema-la-focus-on-agriculture

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…