Treceți la conținutul principal

Peste 7.500 de crescători de bovine din Harghita au depus cereri pentru subvenţia de la UE

Peste 7.500 de crescători de vaci pentru lapte sau carne şi-au depus cererile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru acordarea subvenţiei de la Uniunea Europeană, în sectorul zootehnic.

Potrivit şefului APIA Harghita, Haschi Andras, înainte cu o zi de expirarea termenului limită, care este 28 octombrie, numărul de cereri depăşea 7.500 şi era mai mare decât anul trecut, când 6.500 de fermieri au cerut ajutor comunitar. „Numărul mai mare de cereri se explică prin faptul că tot mai mulţi producători încep să crească animale pentru carne, având în vedere interesul din piaţă”, spune acesta.

Aglomeraţia de la ghişee se explică prin faptul că oamenii încă lasă până în ultima zi depunerea dosarelor pentru subvenţie. „Este aglomeraţie foarte mare, ca întotdeauna oamenii lasă pe ultima sută de metri depunerea cererilor şi APIA trebuie să lucreze şi sâmbătă şi duminică ca să facă faţă cererilor”, a spus Haschi Andras.

Tot în această perioadă APIA Harghita efectuează plata în avans a 50% din subvenţia pe suprafaţă pentru cei 32 de mii de fermieri care au depus cereri în acest sens

The original article may still be available at http://agroinfo.ro/cresterea-animalelor/vaci/subiecte-la-zi/subventii/economic/subventii/peste-7-500-de-crescatori-de-bovine-din-harghita-au-depus-cereri-pentru-subventia-de-la-ue

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…