Treceți la conținutul principal

Peste 140 de companii prezente şi peste 10.000 mp ocupaţi la CARNEXPO 2013

În perioada 23-26 octombrie 2013, în incinta complexului expoziţional EXPOROM, se va desfăşura Târgul Internaţional CARNEXPO 2013.  

Pe data de 23 octombrie 2013, după deschiderea oficială a celui mai mare târg din sud-estul Europei, specializat pe industria cărnii şi zootehnie, în sala de conferinţă a centrului Exporom se va desfăşura seminarul cu tema“Reducerea TVA-ului scoate industria cărnii din insolvenţă”.

Reducerea TVA-ului la carne ar putea rezolva cele mai importante probleme care afectează în prezent industria cărnii din România: evaziunea fiscală, concurenţa neloială, importurile de produse ieftine la o calitate îndoielnică, scăderea consumului şi reducerea capacităţilor de producţie. Evaziunea fiscală în sectorul cărnii a fost estimată la 230 de milioane de euro, după perioada majorării TVA-ului la 24% şi se apreciază că au “dispărut” zeci de mii de tone de carne în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro. În contextul deschiderii noilor pieţe de export pentru România, se impune o analiză a industiei şi identificarea soluţiilor care să impulsioneze redeschirerea şi dezvoltarea capacităţilor de producţie, situaţie care ar putea salva de la insolvenţă, atât fermierii, cât şi producătorii români de carne şi preparate din carne. La acest eveniment, important pentru sectorul industriei cărnii din România, va participa Achim Irimescu, Secretar de stat în cadrul MADR, alături de invitaţi speciali din partea Ambasadei R.P. Chineze şi preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, pe parcursul desfăşurării târgului CARNEXPO 2013, conferinţele şi seminariile vor reuni într-un mediu dinamic, reprezentanţi de marcă din Ministerul Agriculturii şi alte instituţii de stat, liderii fiecarui sector al industriei cărnii din România, preşedinţi ai asociaţiilor patronale, oameni de afaceri români şi straini, diplomaţi şi jurnalişti din ţară şi străinătate. „Această expoziţie organizată o dată la doi ani reprezintă o excelentă oportunitate de a stabili noi parteneriate şi relaţii de afaceri. Este un bun prilej, pentru expozanţii şi vizitatorii specializaţi, inclusiv pentru consumatorii de carne şi mezeluri, să regăsească şi să compare într-un singur loc, o largă varietate de produse. Expozanţii şi vizitatorii vor găsi la CARNEXPO cele mai noi şi mai avantajoase oferte pentru industria cărnii şi domeniile conexe, retail, HoReCa, precum şi din alte sectoare ale industriei alimentare. Nu în ultimul rând, delegaţii străine şi reprezentanţii companiilor interesate de mediul de afaceri din România vor participa la CARNEXPO 2013 pentru a identifica oportunităţile de colaborare cu producătorii români din industria cărnii şi zootehnie”, se arată în comunicatul citat.

Ziua de 23 octombrie se va încheia cu Gala Premiilor INOVATIA CARNEXPO în cadrul căreia vor fi premiate inovaţiile din industria cărnii, iar invitaţii vor avea ocazia să asiste la câteva momente cultural-artistice, speciale realizate de Uniunea Elenă din România, Uniunea Ucrainenilor din România, Comuniunea Ruşilor Lipoveni din România şi Casa Româno-Chineză. De asemenea, delicatesele serii vor fi alese din bucătăria tradiţională românească, dar şi a celor patru ţări reprezentate la Gală. Organizatorii şi-au propus să creeze o atmosferă relaxată care să întărească relaţiile de business stabilite în cadrul standurilor expoziţionale.
Cum putem dezvolta relaţiile comerciale bilaterale cu ţările estice? Cum pot producătorii români de carne să deschidă noi pieţe pentru export? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom primi un răspuns în cadrul primei întâlniri a ţărilor estice cu industria cărnii din România.

Discuţii despre „Dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale dintre România şi ţările estice”
Seminarul organizat sub titulatura “Dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale dintre România şi ţările estice” va avea loc pe data de 24 octombrie 2013, în sala de conferinţe Exporom, începand cu ora 14.00. Invitaţi speciali ai acestui eveniment sunt consilieri economici şi comerciali din Rusia, Belarus, Kazakhstan, Ucraina, Bulgaria, Grecia şi Serbia. Acest eveniment va fi punctul de întalnire al ideilor şi oportunităţilor de dezvoltare a relaţiilor comerciale cu ţările estice, un cumul valoros de informaţii pentru industria cărnii şi pentru toţi cei care activează în acest sector.

Alte două sectoare importante pentru industria cărnii din România vor avea seminarii dedicate unde vor fi aduse în discuţie atât subiecte legate de reducrerea TVA-ului, cât şi potenţialul ţării noastre pentru export. În data de 24 octombrie ora 11,00 va avea loc, în cadrul târgului CARNEXPO 2013, seminarul crescătorilor de bovine din România cu tema “Bovina de carne – sursă valoroasă pentru schimburile comerciale cu Europa”.

La doar o zi distanţa, vineri 25 octombrie, ora 14,00 va avea loc seminarul crescătorilor şi procesatorilor de peşte, unde principalele subiecte discutate vor fi reducerea TVA-ului la peşte şi preparate din peşte, dar mai ales perspectivele dezvoltării acvaculturii în România. Va urma un show culinar marca “Don Mariano” unde vor putea fi degustate reţete speciale de omletă cu peşte afumat, dorada în sare şi scoici gratinate.

Se lansează campania „Tăiem TVA-ul la carne”
Cel mai important moment al târgului CARNEXPO 2013, va fi organizat vineri 25 octombrie 2013, ora 11.00 de revista de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO care va lansa campania “Tăiem TVA-ul la carne”, un eveniment special la care participă dl. Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de dl. Ovidiu Duşleag – preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Ioan Ladoşi – preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) şi dl. Ilie Van – preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), anunţă organizatorii. Aceştia şi-au propus un exerciţiu de reducere simbolică a TVA-ului, al cărui scop este conştientizarea necesităţii aplicării acestei măsuri şi în sectorul industriei cărnii.

Evenimentul presupune o dezbatere deschisă privind tăierea TVA-ului la carne şi preparate din carne, urmată de prezentarea concluziilor vizavi de acest subiect extrem de important pentru supravieţuirea industriei, cât şi o conferinţă de presă.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/evenimente/targuri-si-expozitii/cresterea-animalelor/peste-140-de-companii-prezente-si-peste-10-000-mp-ocupati-la-carnexpo-2013

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…