Treceți la conținutul principal

Galaţi: În lunca Prutului, fermierii au pierdut zeci de milioane de euro din cauza inundaţiilor

Aproape 2.000 de hectare de culturi au fost distruse de şuvoaiele care au umflat albia pârâului Chineja

Zona Brateşului de Sus din lunca Prutului a fost cea mai afectată de inundaţiile catastrofale din luna septembrie. Puhoaiele de apă dezlănţuite au rupt digul de protecţie din dreptul fostului IAS Folteşti năvălind peste lanurile cultivate. 

Şi acum, după mai bine de o lună de la dezastru, se mai pot vedea rănile pământului, câmpurile cultivate suprasaturate de apă la jumătate de metru, sutele de hectare acoperite cu o crustă groasă de mâl. Producătorii agricoli au suferit pagube de zeci de milioane de euro. Societăţile agricole au reuşit să dea arenda la oameni. La o lună după ce terenurile le-au fost inundate, statul nu le-a dat niciun ban fermierilor gălăţeni.

Folteşti: 1.000 ha acoperite de apă şi mâl
În balta Folteştilor, mai bine de 1.000 de hectare zac în apă şi-n mâl. Din datele centralizate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi rezultă că, numai în extravilanul comunei Folteşti, au fost calamitate, după cum urmează: 255 de hectare cu floarea-soarelui, 359 de hectare cu porumb, 269 de hectare cu rapiţă, 107 hectare cu lucernă şi aproape 10 hectare cu legume. La acestea, li se adaugă ogoarele de toamnă pe 105 hectare spulberate de ape.

Ştefan Druică : pierderi de 2 milioane de lei
Administratorul exploataţiei agricole SC Dru Agro SRL, Ştefan Druică, ne spune cu durere că valoarea pierderilor la culturile de porumb şi floarea-soarelui se ridică undeva la 2 milioane de lei. În vară, fermierul a irigat din belşug porumbul, aplicând chiar şi trei udări, ca apa să vină să-i ia totul! Costurile pe hectarul de porumb îl costaseră, atunci, peste 5.000 de lei. La aceste pierderi se adaugă şi cele două adăposturi pentru animale distruse şi animalele înecate care au fost în calea apelor dezlănţuite.

Frumuşiţa: 10 ferme şi zeci de cultivatori în pagubă
Din situaţia existentă la Primăria Frumuşiţa, un număr de 10 exploataţii agricole sunt înregistrate cu pagube. La acestea se adaugă şi zecile de mici producători agricoli care deţin parcele de teren reduse în baltă. Cele mai mari suprafeţe calamitate în proporţie de sută la sută au fost în câmpurile de producţie lucrate de SC Brateş Prut Frumuşiţa SA. Astfel, fermierul Marian Băilă are distruse 264 de hectare de rapiţă, 131 de hectare de floarea-soarelui, 101 hectare de porumb şi 45 de hectare de lucernieră.
Pierderi importante la rapiţă (50 de hectare), la sorg (30 de hectare) şi la porumb a suferit şi SC Ghedin Test SRL, administrată de Tudorel Gheonea.
În judeţul Galaţi, au înregistrat pierderi substanţiale la culturile agricole de pe urma valului de inundaţii mai multe exploataţii agricole, precum: SC Brateş Prut Frumuşiţa SA, SC Dru Agro SRL, SC Agrocov SRL, SC ItalAgro SRL, SC Ghedin Test SRL.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/vegetal/galati-in-lunca-prutului-fermierii-au-pierdut-zeci-de-milioane-de-euro-din-cauza-inundatiilor

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …