Treceți la conținutul principal

Galaţi: În lunca Prutului, fermierii au pierdut zeci de milioane de euro din cauza inundaţiilor

Aproape 2.000 de hectare de culturi au fost distruse de şuvoaiele care au umflat albia pârâului Chineja

Zona Brateşului de Sus din lunca Prutului a fost cea mai afectată de inundaţiile catastrofale din luna septembrie. Puhoaiele de apă dezlănţuite au rupt digul de protecţie din dreptul fostului IAS Folteşti năvălind peste lanurile cultivate. 

Şi acum, după mai bine de o lună de la dezastru, se mai pot vedea rănile pământului, câmpurile cultivate suprasaturate de apă la jumătate de metru, sutele de hectare acoperite cu o crustă groasă de mâl. Producătorii agricoli au suferit pagube de zeci de milioane de euro. Societăţile agricole au reuşit să dea arenda la oameni. La o lună după ce terenurile le-au fost inundate, statul nu le-a dat niciun ban fermierilor gălăţeni.

Folteşti: 1.000 ha acoperite de apă şi mâl
În balta Folteştilor, mai bine de 1.000 de hectare zac în apă şi-n mâl. Din datele centralizate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi rezultă că, numai în extravilanul comunei Folteşti, au fost calamitate, după cum urmează: 255 de hectare cu floarea-soarelui, 359 de hectare cu porumb, 269 de hectare cu rapiţă, 107 hectare cu lucernă şi aproape 10 hectare cu legume. La acestea, li se adaugă ogoarele de toamnă pe 105 hectare spulberate de ape.

Ştefan Druică : pierderi de 2 milioane de lei
Administratorul exploataţiei agricole SC Dru Agro SRL, Ştefan Druică, ne spune cu durere că valoarea pierderilor la culturile de porumb şi floarea-soarelui se ridică undeva la 2 milioane de lei. În vară, fermierul a irigat din belşug porumbul, aplicând chiar şi trei udări, ca apa să vină să-i ia totul! Costurile pe hectarul de porumb îl costaseră, atunci, peste 5.000 de lei. La aceste pierderi se adaugă şi cele două adăposturi pentru animale distruse şi animalele înecate care au fost în calea apelor dezlănţuite.

Frumuşiţa: 10 ferme şi zeci de cultivatori în pagubă
Din situaţia existentă la Primăria Frumuşiţa, un număr de 10 exploataţii agricole sunt înregistrate cu pagube. La acestea se adaugă şi zecile de mici producători agricoli care deţin parcele de teren reduse în baltă. Cele mai mari suprafeţe calamitate în proporţie de sută la sută au fost în câmpurile de producţie lucrate de SC Brateş Prut Frumuşiţa SA. Astfel, fermierul Marian Băilă are distruse 264 de hectare de rapiţă, 131 de hectare de floarea-soarelui, 101 hectare de porumb şi 45 de hectare de lucernieră.
Pierderi importante la rapiţă (50 de hectare), la sorg (30 de hectare) şi la porumb a suferit şi SC Ghedin Test SRL, administrată de Tudorel Gheonea.
În judeţul Galaţi, au înregistrat pierderi substanţiale la culturile agricole de pe urma valului de inundaţii mai multe exploataţii agricole, precum: SC Brateş Prut Frumuşiţa SA, SC Dru Agro SRL, SC Agrocov SRL, SC ItalAgro SRL, SC Ghedin Test SRL.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/vegetal/galati-in-lunca-prutului-fermierii-au-pierdut-zeci-de-milioane-de-euro-din-cauza-inundatiilor

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.