Treceți la conținutul principal

Cca. 650 lei/ha pentru 2013. Subvenţia naţională e fix 21 euro/ha

Plata unică pe suprafaţă (SAPS) acordată pentru 2013 din bani europeni va fi de 139,17 euro/ha, iar plata naţională directă complementară (PNDC) acordată în sectorul vegetal din bugetul naţional este de 21 euro/ha, conform actelor aprobate de Guvern în 9 octombrie 2013. 

„Dacă anul trecut fermierii au primit 154 de euro pe hectar, anul acesta vor primi aproximativ 160 de euro pe hectar”, declara ministrul Agriculturii. Numai că, în 2012, fermierii au primit în cont doar cca. 139 euro/ha, iar preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, susţine că, după corecţia liniară, plata europeană pe suprafaţă în 2013 va fi de 125 euro/ha, la care se adaugă plata de la bugetul de stat.
Suprafaţa naţională de referinţă pentru care se acordă SAPS este de 8,716 mil. ha. În 2013, au fost solicitate la plată peste 9,88 mil. ha, cu cca. 700.000 ha mai mult decât în 2012.
Fermierii români vor mai primi din bani europeni 331,78 euro/ha pentru sfecla de zahăr şi 300 euro/ha pentru orez.
Sumele totale pentru SAPS şi culturi speciale sunt de 1,223 mld. euro (5,458 mld. lei).
Fermierii pentru care au fost finalizate controalele şi ale căror cereri au fost autorizate la plată de APIA vor primi 50% din SAPS din 16 octombrie 2013.

Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,861 mil. ha
Plata pe suprafaţă din bugetul naţional este fixă în 2013. „Plafonul maxim era de 27 de euro, dar pentru că anul trecut am avut un coeficient de reducere, anul acesta am vrut să acordăm o plată exactă de la buget, respectiv 21 de euro pe hectar”, a explicat ministrul Agriculturii.
„Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,861 mil. ha, şi a fost determinată de APIA pe baza cererilor de plată depuse pentru Campania 2013, aşa cum a rezultat din interogarea bazei de date la 3 octombrie 2013”, precizează MADR.
Pentru in şi cânepă pentru fibră se dau în plus, din bugetul naţional, 63,37 euro/ha; pentru hamei – 335 euro/ha; pentru tutun - 1.279 euro/ha, iar pentru sfeclă de zahăr - 113,65 euro/ha.
Sumele totale pentru PNDC în sectorul vegetal pe 2013, plătite din bugetul pe 2014, sunt de 148,632 mil. euro (663,198 mil. lei). Toate plăţile se fac în lei, la cursul de 4,462 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în 30 septembrie 2013.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/subiecte-la-zi/subventii/economic/subventii/cca-650-lei-ha-pentru-2013-subventia-nationala-e-fix-21-euro-ha

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…