Treceți la conținutul principal

Cca. 650 lei/ha pentru 2013. Subvenţia naţională e fix 21 euro/ha

Plata unică pe suprafaţă (SAPS) acordată pentru 2013 din bani europeni va fi de 139,17 euro/ha, iar plata naţională directă complementară (PNDC) acordată în sectorul vegetal din bugetul naţional este de 21 euro/ha, conform actelor aprobate de Guvern în 9 octombrie 2013. 

„Dacă anul trecut fermierii au primit 154 de euro pe hectar, anul acesta vor primi aproximativ 160 de euro pe hectar”, declara ministrul Agriculturii. Numai că, în 2012, fermierii au primit în cont doar cca. 139 euro/ha, iar preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, susţine că, după corecţia liniară, plata europeană pe suprafaţă în 2013 va fi de 125 euro/ha, la care se adaugă plata de la bugetul de stat.
Suprafaţa naţională de referinţă pentru care se acordă SAPS este de 8,716 mil. ha. În 2013, au fost solicitate la plată peste 9,88 mil. ha, cu cca. 700.000 ha mai mult decât în 2012.
Fermierii români vor mai primi din bani europeni 331,78 euro/ha pentru sfecla de zahăr şi 300 euro/ha pentru orez.
Sumele totale pentru SAPS şi culturi speciale sunt de 1,223 mld. euro (5,458 mld. lei).
Fermierii pentru care au fost finalizate controalele şi ale căror cereri au fost autorizate la plată de APIA vor primi 50% din SAPS din 16 octombrie 2013.

Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,861 mil. ha
Plata pe suprafaţă din bugetul naţional este fixă în 2013. „Plafonul maxim era de 27 de euro, dar pentru că anul trecut am avut un coeficient de reducere, anul acesta am vrut să acordăm o plată exactă de la buget, respectiv 21 de euro pe hectar”, a explicat ministrul Agriculturii.
„Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,861 mil. ha, şi a fost determinată de APIA pe baza cererilor de plată depuse pentru Campania 2013, aşa cum a rezultat din interogarea bazei de date la 3 octombrie 2013”, precizează MADR.
Pentru in şi cânepă pentru fibră se dau în plus, din bugetul naţional, 63,37 euro/ha; pentru hamei – 335 euro/ha; pentru tutun - 1.279 euro/ha, iar pentru sfeclă de zahăr - 113,65 euro/ha.
Sumele totale pentru PNDC în sectorul vegetal pe 2013, plătite din bugetul pe 2014, sunt de 148,632 mil. euro (663,198 mil. lei). Toate plăţile se fac în lei, la cursul de 4,462 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în 30 septembrie 2013.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/subiecte-la-zi/subventii/economic/subventii/cca-650-lei-ha-pentru-2013-subventia-nationala-e-fix-21-euro-ha

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …