Treceți la conținutul principal

Buzău: Producţie de struguri de trei ori mai mare decât anul trecut, la Pietroasele

Producţia de struguri obţinută în acest an de Staţiunea Vinicolă Pietroasele este de trei ori mai mare decât cea de anul trecut, având şi o calitate foarte bună a declarat, vineri, Ionel Damian, directorul staţiunii.

Potrivit acestuia, staţiunea a încheiat vineri, 18 octombrie a.c., campania de recoltare din această toamnă. El susţine că este posibil ca în perioada următoare să scadă preţul vinului.
„2013 este anul vinului. Faţă de cantitatea de 3.500-4.000 de kilograme de struguri la hectar obţinută de noi în toamna anului 2012 din cauza îngheţului din timpul iernii şi a grindinii, în acest an am realizat o producţie medie de 11.200-11.500 de kilograme la hectar. Strugurii au fost mulţi, sănătoşi şi foarte bine copţi, în ultimele două săptămâni cantitatea de zaharuri a fost de peste 220 de grame per litru de must”, a precizat Ionel Damian.

Directorul staţinii a menţionat că şi viticultorii particulari care deţin vii în zonă au obţinut, de asemenea, producţii foarte mari.
„În podgoria Dealul Mare şi viticultorii particulari au obţinut producţii foarte mari, de aceea în prima parte a intervalului preţului vinului va scădea, dar vin de calitate nu vor face decât cei care vor respecta tehnologiile de vinificaţie”, a mai spus Ionel Damian.
Staţiunea viti-vinicolă Pietroasele a obţinut zeci de medalii la concursurile de profil interne şi internaţionale, cea mai recentă fiind medalia de aur la Festivalul Bachus - 2013, cu soiul românesc Fetească neagră, producţia 2012

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/vegetal/vita-de-vie/buzau-productie-de-struguri-de-trei-ori-mai-mare-decat-anul-trecut-la-pietroasele

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …