Treceți la conținutul principal

Buletin agrometeorologic 22 - 28 octombrie 2013

Pe ansamblu, perioada 22 - 28 octombrie 2013 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...21°C, mai ridicată cu 1...9°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 12...26°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 2...16°C în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 10...22°C pe întreg teritoriul agricol al ţării, limite optime desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă.
Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile agricole.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor agricole. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în centrul, nordul și izolat în estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, ritmurile vegetative la culturile de toamnă vor evolua în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, exceptând zonele depresionare centrale şi nordice, unde acestea se vor desfăşura uşor mai lent.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-25%), în majoritatea regiunilor.
La rapiţă se vor continua germinarea-răsărirea (10-100%) şi creşterea aparatului foliar (3-9 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind pe ansamblu bună şi medie.
Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se suprafeţele recoltate, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.
În Transilvania, Moldova şi Crişana, la sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile (90-100%), maturitatea tehnologică (50-100%) şi recoltarea.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole vor parcurge maturarea lemnului (30-50%), îngălbenirea/căderea frunzelor (30-70%) şi recoltarea la soiurile tardive.

Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Urgentarea pregătirii patului germinativ şi continuarea semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/vegetal/buletin-agrometeorologic-22-28-octombrie-2013

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Doi nemţi au reînviat agricultura pe câmpurile de lângă Fălticeni

Lăsat de izbelişte pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pământul din judeţ are mare preţ pentru alţii. Doi tineri din Germania predau zilnic o adevărată reţetă de succes în agricultură, pe câmpurile de lângă Fălticeni. Absolvenţi de studii superioare în agricultură, au venit în Suceava, unde au aflat că se găseşte din belşug pământ ieftin şi bun.Se întâmpla acum trei ani de zile, astăzi cei doi fiind între primii trei mari arendaşi de teren din judeţul Suceava.

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, ambii în vârstă de 29 de ani, sunt din regiunea Hanovra. Provin din familii de fermieri şi ambii au absolvit facultăţi de agricultură. Spun că prima lor intenţie a fost să lucreze teren agricol în Transilvania, înregistrându-şi societatea LV Agro Prodexim, cu sediul în Cluj. În acea zonă a ţării nu au găsit însă teren suficient, astfel că au mers pe o altă pistă. Un conaţional aflat în Piatra Neamţ cu afaceri le-a povestit despre potenţialul agricol din judeţul Suceava, astfel că au ajuns în zon…