Treceți la conținutul principal

Buletin agrometeorologic 22 - 28 octombrie 2013

Pe ansamblu, perioada 22 - 28 octombrie 2013 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...21°C, mai ridicată cu 1...9°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 12...26°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 2...16°C în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 10...22°C pe întreg teritoriul agricol al ţării, limite optime desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă.
Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile agricole.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor agricole. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în centrul, nordul și izolat în estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, ritmurile vegetative la culturile de toamnă vor evolua în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, exceptând zonele depresionare centrale şi nordice, unde acestea se vor desfăşura uşor mai lent.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-25%), în majoritatea regiunilor.
La rapiţă se vor continua germinarea-răsărirea (10-100%) şi creşterea aparatului foliar (3-9 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind pe ansamblu bună şi medie.
Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se suprafeţele recoltate, îndeosebi în nordul şi centrul ţării.
În Transilvania, Moldova şi Crişana, la sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile (90-100%), maturitatea tehnologică (50-100%) şi recoltarea.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole vor parcurge maturarea lemnului (30-50%), îngălbenirea/căderea frunzelor (30-70%) şi recoltarea la soiurile tardive.

Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Urgentarea pregătirii patului germinativ şi continuarea semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.

The original article may still be available at: http://www.agroinfo.ro/vegetal/buletin-agrometeorologic-22-28-octombrie-2013

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.