Treceți la conținutul principal

Agricultura românească, afectată de interzicerea neonicotinoidelor

 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să trimită Uniunii Europene o scrisoare de informare privind pierderile înregistrate de agricultura şi economia României din cauza interzicerii utilizării neonicotinoidelor (NNI) la tratarea seminţelor. Acesta va fi însoţită şi de studiul recent al producătorilor de seminţe "Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide asupra sectorului de seminţe din România", potrivit unui comunicat al instituţiei.
     Decizia a survenit în urma unei şedinţe la care au participat secretarul de stat Achim Irimescu şi reprezentanţi ai producătorilor de seminţe, ai producătorilor agricoli, ai industriei de pesticide şi ai crescătorilor de albine, se arată în acelaşi comunicat.
     Pentru a putea obţine despăgubiri de la Uniunea Europeană pentru pagubele înregistrate de agricultura românească prin interzicerea tratării seminţelor cu neonicotinoide, agricultorii şi apicultorii trebuie să demonstreze acest lucru prin date experimentate.
     Conform informaţiilor transmise de MADR, discuţiile s-au axat pe pierderile înregistrate de fermierii români din cauza interzicerii tratamentului seminţelor cu neonicotinoide (NNI), precum şi modul în care afectează albinele utilizarea acestora în agricultură. Participanţii la discuţii au apreciat că impactul asupra albinelor ar putea fi, mai degrabă, datorat stropirii cu NNI, decât tratării seminţelor cu aceste substanţe.
     În cadrul sedinţei, aceştia au cerut ca măcar pentru început să fie agreată tratarea seminţelor pentru export în ţări terţe. Gheorghe Hedeşan, preşedintele executiv al Asociaţiei Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România (ANSEM) ne-a spus că discuţiile au fost, în general, constructive şi că producătorii de seminţe au hotărât împreună cu MADR să nu facă publice datele statistice privind pierderile exacte, înregistrate de fermierii autohtoni în urma interzicerii utilizării neonicotinoidelor, însă acestea vor ajunge pe masa Comisiei Europene.
     Uniunea Europeană a decis să restricţioneze utilizarea fipronilului, considerat un insecticid mortal pentru albine. Forurile europene au anunţat că interdicţia neonicotinoidelor este temporară şi are în vedere protejarea populaţiei de albine, care ar fi fost afectată de această substanţă. Restricţia se va aplica de la 31 decembrie 2013. Totuşi, seminţele care au fost tratate cu fipronil vor mai putea fi semănate până la 28 februarie 2014, potrivit sursei citate.
     * Alianţa Industriei Seminţelor din România a devenit membru deplin al Asociaţiei Europene a Seminţelor
     Asociaţia Europeană a Seminţelor (ESA) a aprobat, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, aderarea Alianţei Industriei Seminţelor din România (AISR), la şapte luni după ce ASIR a depus o cerere de afiliere, potrivit informaţiilor organizaţiei româneşti. AISR a fost înfiinţată în luna august 2012 şi este formată din opt membri fondatori. Aceştia sunt: Biocrop, Caussade Semences, Euralis Seminţe, KWS seminţe, Limagrain Central Europe, Monsanto România, Pioneer Hi-Bred şi Syngenta Agro. Conform unui comunicat ASIR, Asociaţia Europeană a Seminţelor include, în prezent, 38 de asociaţii de seminţe naţionale, 48 de membri individuali şi 30 de membri asociaţi, fiind vocea industriei de seminţe din Europa în raport cu principalele instituţii europene.   

The original article may still be available here: http://www.bursa.ro/madr-agricultura-romaneasca-afectata-de-interzicerea-neonicotinoidelor-219977&s=companii_afaceri&articol=219977.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …