Treceți la conținutul principal

Agricultura românească, afectată de interzicerea neonicotinoidelor

 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să trimită Uniunii Europene o scrisoare de informare privind pierderile înregistrate de agricultura şi economia României din cauza interzicerii utilizării neonicotinoidelor (NNI) la tratarea seminţelor. Acesta va fi însoţită şi de studiul recent al producătorilor de seminţe "Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide asupra sectorului de seminţe din România", potrivit unui comunicat al instituţiei.
     Decizia a survenit în urma unei şedinţe la care au participat secretarul de stat Achim Irimescu şi reprezentanţi ai producătorilor de seminţe, ai producătorilor agricoli, ai industriei de pesticide şi ai crescătorilor de albine, se arată în acelaşi comunicat.
     Pentru a putea obţine despăgubiri de la Uniunea Europeană pentru pagubele înregistrate de agricultura românească prin interzicerea tratării seminţelor cu neonicotinoide, agricultorii şi apicultorii trebuie să demonstreze acest lucru prin date experimentate.
     Conform informaţiilor transmise de MADR, discuţiile s-au axat pe pierderile înregistrate de fermierii români din cauza interzicerii tratamentului seminţelor cu neonicotinoide (NNI), precum şi modul în care afectează albinele utilizarea acestora în agricultură. Participanţii la discuţii au apreciat că impactul asupra albinelor ar putea fi, mai degrabă, datorat stropirii cu NNI, decât tratării seminţelor cu aceste substanţe.
     În cadrul sedinţei, aceştia au cerut ca măcar pentru început să fie agreată tratarea seminţelor pentru export în ţări terţe. Gheorghe Hedeşan, preşedintele executiv al Asociaţiei Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România (ANSEM) ne-a spus că discuţiile au fost, în general, constructive şi că producătorii de seminţe au hotărât împreună cu MADR să nu facă publice datele statistice privind pierderile exacte, înregistrate de fermierii autohtoni în urma interzicerii utilizării neonicotinoidelor, însă acestea vor ajunge pe masa Comisiei Europene.
     Uniunea Europeană a decis să restricţioneze utilizarea fipronilului, considerat un insecticid mortal pentru albine. Forurile europene au anunţat că interdicţia neonicotinoidelor este temporară şi are în vedere protejarea populaţiei de albine, care ar fi fost afectată de această substanţă. Restricţia se va aplica de la 31 decembrie 2013. Totuşi, seminţele care au fost tratate cu fipronil vor mai putea fi semănate până la 28 februarie 2014, potrivit sursei citate.
     * Alianţa Industriei Seminţelor din România a devenit membru deplin al Asociaţiei Europene a Seminţelor
     Asociaţia Europeană a Seminţelor (ESA) a aprobat, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, aderarea Alianţei Industriei Seminţelor din România (AISR), la şapte luni după ce ASIR a depus o cerere de afiliere, potrivit informaţiilor organizaţiei româneşti. AISR a fost înfiinţată în luna august 2012 şi este formată din opt membri fondatori. Aceştia sunt: Biocrop, Caussade Semences, Euralis Seminţe, KWS seminţe, Limagrain Central Europe, Monsanto România, Pioneer Hi-Bred şi Syngenta Agro. Conform unui comunicat ASIR, Asociaţia Europeană a Seminţelor include, în prezent, 38 de asociaţii de seminţe naţionale, 48 de membri individuali şi 30 de membri asociaţi, fiind vocea industriei de seminţe din Europa în raport cu principalele instituţii europene.   

The original article may still be available here: http://www.bursa.ro/madr-agricultura-romaneasca-afectata-de-interzicerea-neonicotinoidelor-219977&s=companii_afaceri&articol=219977.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.