Treceți la conținutul principal

Roşiile româneşti dispar de pe tarabe. Ce soluţii există VIDEO

Roşiile româneşti sunt din ce în ce mai greu de găsit, asta pentru că produsele din import fac o concurenţă acerbă producţiei interne. Până acum autorităţile nu au găsit nici o măsură de încurajare a producătorilor români. Un proiect propus de şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu, ce prevedea ca marile supermarketuri să fie închise în ziua de duminică, pentru ca vânzările de produse româneşti să crească, a fost respins.

Concurenţa neloială este una din marile probleme cu care se confruntă producătorii locali. 

"Producătorii locali se confruntă cu o problemă de preţuri, pentru că roşiile care vin din sudul ţării vin la un preţ de cost al producătorului mai mic decât al celor din zonă", explică şeful Direcţiei Agricole Cluj, Iuliu Suătean. "Din fericire mai avem producători de legume şi chiar în apropierea Clujului şi cu spaţii protejate, ceea ce a făcut ca pe piaţa Clujului să avem şi roşii proaspete".

Un astfel de producator este şi Romulus Tedeşiu din comuna Floreşti. "Am început să facem faţă", spune el. "De mult timp ne-am pregătit pentru acest lucru. Am construit sere, solare că ne-am gândit că odată cu UE vom avea probleme foarte mari în ceea ce priveşte concurenţa. Toată marfa adusă din import trece aşa cum stiţi prin vămi, ceea ce ne creează nouă foarte mari probleme în ceea ce priveşte preţul la desfacere".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu a venit cu o propunere in sprijinul producătorilor români, dar aceasta nu a fost acceptată.

BĂTĂLIA CU MARILE MARKETURI

"Am propus ca marile supermarketuri să fie închise duminica, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa. Roşiile româneşti sunt cele mai bune, dar ţin o săptămână sau două, importatorul are nevoie de roşii care să reziste două, trei luni. Importatorul face legea. Soluţiile sunt puţine, mai degrabă sunt la nivelul consumatorului care va trebui să înţeleagă că trebuie să plătească mai mult pentru aceste produse", a declarat Valeriu Steriu la REALITATEA TV.

Clujenii spun că preferă roşiile autohtone, dacă e să aleagă. "Cel mai important este să fie bune, se vede care e marfa noastră şi care e marfă adusă din afară", spune un clujean. "Şi ne uităm la bani că pensia-i puţină, mică", spune un altul.

Clujenii pot cumpăra în această perioadă fructe şi legume proaspecte şi din pieţele volante amplasate în cartierele oraşului.

 

The original article may still be available here: http://ziuadecj.realitatea.net/economie/rosiile-romanesti-dispar-de-pe-tarabe-ce-solutii-exista-video--116192.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…