Treceți la conținutul principal

Roşiile româneşti dispar de pe tarabe. Ce soluţii există VIDEO

Roşiile româneşti sunt din ce în ce mai greu de găsit, asta pentru că produsele din import fac o concurenţă acerbă producţiei interne. Până acum autorităţile nu au găsit nici o măsură de încurajare a producătorilor români. Un proiect propus de şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu, ce prevedea ca marile supermarketuri să fie închise în ziua de duminică, pentru ca vânzările de produse româneşti să crească, a fost respins.

Concurenţa neloială este una din marile probleme cu care se confruntă producătorii locali. 

"Producătorii locali se confruntă cu o problemă de preţuri, pentru că roşiile care vin din sudul ţării vin la un preţ de cost al producătorului mai mic decât al celor din zonă", explică şeful Direcţiei Agricole Cluj, Iuliu Suătean. "Din fericire mai avem producători de legume şi chiar în apropierea Clujului şi cu spaţii protejate, ceea ce a făcut ca pe piaţa Clujului să avem şi roşii proaspete".

Un astfel de producator este şi Romulus Tedeşiu din comuna Floreşti. "Am început să facem faţă", spune el. "De mult timp ne-am pregătit pentru acest lucru. Am construit sere, solare că ne-am gândit că odată cu UE vom avea probleme foarte mari în ceea ce priveşte concurenţa. Toată marfa adusă din import trece aşa cum stiţi prin vămi, ceea ce ne creează nouă foarte mari probleme în ceea ce priveşte preţul la desfacere".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu a venit cu o propunere in sprijinul producătorilor români, dar aceasta nu a fost acceptată.

BĂTĂLIA CU MARILE MARKETURI

"Am propus ca marile supermarketuri să fie închise duminica, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa. Roşiile româneşti sunt cele mai bune, dar ţin o săptămână sau două, importatorul are nevoie de roşii care să reziste două, trei luni. Importatorul face legea. Soluţiile sunt puţine, mai degrabă sunt la nivelul consumatorului care va trebui să înţeleagă că trebuie să plătească mai mult pentru aceste produse", a declarat Valeriu Steriu la REALITATEA TV.

Clujenii spun că preferă roşiile autohtone, dacă e să aleagă. "Cel mai important este să fie bune, se vede care e marfa noastră şi care e marfă adusă din afară", spune un clujean. "Şi ne uităm la bani că pensia-i puţină, mică", spune un altul.

Clujenii pot cumpăra în această perioadă fructe şi legume proaspecte şi din pieţele volante amplasate în cartierele oraşului.

 

The original article may still be available here: http://ziuadecj.realitatea.net/economie/rosiile-romanesti-dispar-de-pe-tarabe-ce-solutii-exista-video--116192.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…