Treceți la conținutul principal

Roşiile româneşti dispar de pe tarabe. Ce soluţii există VIDEO

Roşiile româneşti sunt din ce în ce mai greu de găsit, asta pentru că produsele din import fac o concurenţă acerbă producţiei interne. Până acum autorităţile nu au găsit nici o măsură de încurajare a producătorilor români. Un proiect propus de şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu, ce prevedea ca marile supermarketuri să fie închise în ziua de duminică, pentru ca vânzările de produse româneşti să crească, a fost respins.

Concurenţa neloială este una din marile probleme cu care se confruntă producătorii locali. 

"Producătorii locali se confruntă cu o problemă de preţuri, pentru că roşiile care vin din sudul ţării vin la un preţ de cost al producătorului mai mic decât al celor din zonă", explică şeful Direcţiei Agricole Cluj, Iuliu Suătean. "Din fericire mai avem producători de legume şi chiar în apropierea Clujului şi cu spaţii protejate, ceea ce a făcut ca pe piaţa Clujului să avem şi roşii proaspete".

Un astfel de producator este şi Romulus Tedeşiu din comuna Floreşti. "Am început să facem faţă", spune el. "De mult timp ne-am pregătit pentru acest lucru. Am construit sere, solare că ne-am gândit că odată cu UE vom avea probleme foarte mari în ceea ce priveşte concurenţa. Toată marfa adusă din import trece aşa cum stiţi prin vămi, ceea ce ne creează nouă foarte mari probleme în ceea ce priveşte preţul la desfacere".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu a venit cu o propunere in sprijinul producătorilor români, dar aceasta nu a fost acceptată.

BĂTĂLIA CU MARILE MARKETURI

"Am propus ca marile supermarketuri să fie închise duminica, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa. Roşiile româneşti sunt cele mai bune, dar ţin o săptămână sau două, importatorul are nevoie de roşii care să reziste două, trei luni. Importatorul face legea. Soluţiile sunt puţine, mai degrabă sunt la nivelul consumatorului care va trebui să înţeleagă că trebuie să plătească mai mult pentru aceste produse", a declarat Valeriu Steriu la REALITATEA TV.

Clujenii spun că preferă roşiile autohtone, dacă e să aleagă. "Cel mai important este să fie bune, se vede care e marfa noastră şi care e marfă adusă din afară", spune un clujean. "Şi ne uităm la bani că pensia-i puţină, mică", spune un altul.

Clujenii pot cumpăra în această perioadă fructe şi legume proaspecte şi din pieţele volante amplasate în cartierele oraşului.

 

The original article may still be available here: http://ziuadecj.realitatea.net/economie/rosiile-romanesti-dispar-de-pe-tarabe-ce-solutii-exista-video--116192.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …