Treceți la conținutul principal

Roşiile româneşti dispar de pe tarabe. Ce soluţii există VIDEO

Roşiile româneşti sunt din ce în ce mai greu de găsit, asta pentru că produsele din import fac o concurenţă acerbă producţiei interne. Până acum autorităţile nu au găsit nici o măsură de încurajare a producătorilor români. Un proiect propus de şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu, ce prevedea ca marile supermarketuri să fie închise în ziua de duminică, pentru ca vânzările de produse româneşti să crească, a fost respins.

Concurenţa neloială este una din marile probleme cu care se confruntă producătorii locali. 

"Producătorii locali se confruntă cu o problemă de preţuri, pentru că roşiile care vin din sudul ţării vin la un preţ de cost al producătorului mai mic decât al celor din zonă", explică şeful Direcţiei Agricole Cluj, Iuliu Suătean. "Din fericire mai avem producători de legume şi chiar în apropierea Clujului şi cu spaţii protejate, ceea ce a făcut ca pe piaţa Clujului să avem şi roşii proaspete".

Un astfel de producator este şi Romulus Tedeşiu din comuna Floreşti. "Am început să facem faţă", spune el. "De mult timp ne-am pregătit pentru acest lucru. Am construit sere, solare că ne-am gândit că odată cu UE vom avea probleme foarte mari în ceea ce priveşte concurenţa. Toată marfa adusă din import trece aşa cum stiţi prin vămi, ceea ce ne creează nouă foarte mari probleme în ceea ce priveşte preţul la desfacere".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii Valeriu Steriu a venit cu o propunere in sprijinul producătorilor români, dar aceasta nu a fost acceptată.

BĂTĂLIA CU MARILE MARKETURI

"Am propus ca marile supermarketuri să fie închise duminica, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa. Roşiile româneşti sunt cele mai bune, dar ţin o săptămână sau două, importatorul are nevoie de roşii care să reziste două, trei luni. Importatorul face legea. Soluţiile sunt puţine, mai degrabă sunt la nivelul consumatorului care va trebui să înţeleagă că trebuie să plătească mai mult pentru aceste produse", a declarat Valeriu Steriu la REALITATEA TV.

Clujenii spun că preferă roşiile autohtone, dacă e să aleagă. "Cel mai important este să fie bune, se vede care e marfa noastră şi care e marfă adusă din afară", spune un clujean. "Şi ne uităm la bani că pensia-i puţină, mică", spune un altul.

Clujenii pot cumpăra în această perioadă fructe şi legume proaspecte şi din pieţele volante amplasate în cartierele oraşului.

 

The original article may still be available here: http://ziuadecj.realitatea.net/economie/rosiile-romanesti-dispar-de-pe-tarabe-ce-solutii-exista-video--116192.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …