Treceți la conținutul principal

Prajitura “Panforte di Siena”

Panforte este un traditional desert continand fructe si nuci, care dateaza din secolul al 13-lea si este originara din Siena, regiunea Toscana.

Numele original al Panforte a fost "panpepato" (paine piperate), ca urmare a piper puternic, folosit in desert. Panforte di Siena” are un gust plin caracteristic si o consistenta ferma. La taiere, aspectul este lucios, caracterizat de culoarea alba a cremei de migdale, de culoarea verde-intens a chitrei confiate, de culoarea portocalie a portocalei confiate si de culoarea pepenelui copt si confiat. Migdalele intregi sunt bine distribuite, produsul fiind tipic moale. La mestecare, consistenta depinde de diversele componente, deoarece structura fibroasa a migdalelor se imbina cu structura moale a fructelor confiate si a aluatului care le leaga. Gustul caracteristic este dat de diversele arome ale ingredientelor, evidentiate si legate de amestecul de condimente.

Renumele de netagaduit al produsului „Panforte di Siena” isi are originea in afirmarea sa ca prajitura tipica si de neinlocuit la sarbatorile Craciunului. Prajitura „Panforte di Siena” este, poate, cel mai impunator ambasador al gastronomiei traditionale a Sienei. Cunoscuta in intreaga lume, are o istorie ale carei origini trimit direct la epoca medievala. Utilizarea cu pricepere si din abundenta a condimentelor in aluat reflecta faptul ca „Panforte di Siena” isi are originea in Siena, condimentele fiind comercializate inca din Evul Mediu dintr-o pozitie absolut predominanta de orasul Siena, gratie pozitie strategice a orasului, unul dintre cele mai bogate si dezvoltate din Europa, aflat de-a lungul rutei numite „Via Francigena”.

Calitatea, abundenta si priceperea in utilizarea condimentelor au constituit, de-a lungul secolelor, motive de mandrie pentru manastirile si negustorii de condimente din Siena si este ilustrativ faptul ca cele mai renumite fabrici de „Panforte di Siena” sunt in multe cazuri rezultatul transformarii unor vechi pravalii locale specializate in condimente.

Teritoriul Sienei a fost intotdeauna caracterizat de o productie abundenta de grau, si deci de faina (mai ales in zona terenurilor argiloase-calcaroase numita „zona delle crete”), de fructe uscate (indeosebi migdale si alune) si de miere. Chiar si unele fructe confiate dezvaluie, atat prin utilizare, cat si prin origine, caracteristici legate de Siena. O trasatura deosebita a prajiturii „Panforte di Siena” este, de exemplu, interesanta utilizare a pepenelui. Aceasta se datoreaza prezentei tradiționale pe acest teritoriu a unui soi local, denumit „zatti”, despre care producatorii de Panforte au descoperit ca era foarte potrivit pentru confiere, datorita cojii foarte subtiri si pulpei deosebit de dulci si cu o culoare foarte intensa. Asadar, pepenii au fost cultivati mult timp pe suprafete extinse din jurul Sienei tocmai pentru a fi utilizati pentru productia de „Panforte di Siena”.

Prima fabrica producatoare de „Panforte di Siena” a fost infiintata de Natale Pepi la 1810, in urma desfiintarii de catre regimul lui Napoleon a farmaciei spitalului Santa Maria della Scala. O mentiune deosebita este oferita de ghidul publicat de Touring Club Italiano in 1931, care confirma imensa reputatie a produsului: „Patiseriile din Siena se mandresc cu o specialitate de renume universal, extrem de celebra prajitura Panforte di Siena”

 

The original article may still be available here: http://agriculturae.ro/index.php/delicios-in-europa/italia-franta-spania/2136-prajitura-panforte-di-siena.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …