Treceți la conținutul principal

Prajitura “Panforte di Siena”

Panforte este un traditional desert continand fructe si nuci, care dateaza din secolul al 13-lea si este originara din Siena, regiunea Toscana.

Numele original al Panforte a fost "panpepato" (paine piperate), ca urmare a piper puternic, folosit in desert. Panforte di Siena” are un gust plin caracteristic si o consistenta ferma. La taiere, aspectul este lucios, caracterizat de culoarea alba a cremei de migdale, de culoarea verde-intens a chitrei confiate, de culoarea portocalie a portocalei confiate si de culoarea pepenelui copt si confiat. Migdalele intregi sunt bine distribuite, produsul fiind tipic moale. La mestecare, consistenta depinde de diversele componente, deoarece structura fibroasa a migdalelor se imbina cu structura moale a fructelor confiate si a aluatului care le leaga. Gustul caracteristic este dat de diversele arome ale ingredientelor, evidentiate si legate de amestecul de condimente.

Renumele de netagaduit al produsului „Panforte di Siena” isi are originea in afirmarea sa ca prajitura tipica si de neinlocuit la sarbatorile Craciunului. Prajitura „Panforte di Siena” este, poate, cel mai impunator ambasador al gastronomiei traditionale a Sienei. Cunoscuta in intreaga lume, are o istorie ale carei origini trimit direct la epoca medievala. Utilizarea cu pricepere si din abundenta a condimentelor in aluat reflecta faptul ca „Panforte di Siena” isi are originea in Siena, condimentele fiind comercializate inca din Evul Mediu dintr-o pozitie absolut predominanta de orasul Siena, gratie pozitie strategice a orasului, unul dintre cele mai bogate si dezvoltate din Europa, aflat de-a lungul rutei numite „Via Francigena”.

Calitatea, abundenta si priceperea in utilizarea condimentelor au constituit, de-a lungul secolelor, motive de mandrie pentru manastirile si negustorii de condimente din Siena si este ilustrativ faptul ca cele mai renumite fabrici de „Panforte di Siena” sunt in multe cazuri rezultatul transformarii unor vechi pravalii locale specializate in condimente.

Teritoriul Sienei a fost intotdeauna caracterizat de o productie abundenta de grau, si deci de faina (mai ales in zona terenurilor argiloase-calcaroase numita „zona delle crete”), de fructe uscate (indeosebi migdale si alune) si de miere. Chiar si unele fructe confiate dezvaluie, atat prin utilizare, cat si prin origine, caracteristici legate de Siena. O trasatura deosebita a prajiturii „Panforte di Siena” este, de exemplu, interesanta utilizare a pepenelui. Aceasta se datoreaza prezentei tradiționale pe acest teritoriu a unui soi local, denumit „zatti”, despre care producatorii de Panforte au descoperit ca era foarte potrivit pentru confiere, datorita cojii foarte subtiri si pulpei deosebit de dulci si cu o culoare foarte intensa. Asadar, pepenii au fost cultivati mult timp pe suprafete extinse din jurul Sienei tocmai pentru a fi utilizati pentru productia de „Panforte di Siena”.

Prima fabrica producatoare de „Panforte di Siena” a fost infiintata de Natale Pepi la 1810, in urma desfiintarii de catre regimul lui Napoleon a farmaciei spitalului Santa Maria della Scala. O mentiune deosebita este oferita de ghidul publicat de Touring Club Italiano in 1931, care confirma imensa reputatie a produsului: „Patiseriile din Siena se mandresc cu o specialitate de renume universal, extrem de celebra prajitura Panforte di Siena”

 

The original article may still be available here: http://agriculturae.ro/index.php/delicios-in-europa/italia-franta-spania/2136-prajitura-panforte-di-siena.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…