Treceți la conținutul principal

Prajitura “Panforte di Siena”

Panforte este un traditional desert continand fructe si nuci, care dateaza din secolul al 13-lea si este originara din Siena, regiunea Toscana.

Numele original al Panforte a fost "panpepato" (paine piperate), ca urmare a piper puternic, folosit in desert. Panforte di Siena” are un gust plin caracteristic si o consistenta ferma. La taiere, aspectul este lucios, caracterizat de culoarea alba a cremei de migdale, de culoarea verde-intens a chitrei confiate, de culoarea portocalie a portocalei confiate si de culoarea pepenelui copt si confiat. Migdalele intregi sunt bine distribuite, produsul fiind tipic moale. La mestecare, consistenta depinde de diversele componente, deoarece structura fibroasa a migdalelor se imbina cu structura moale a fructelor confiate si a aluatului care le leaga. Gustul caracteristic este dat de diversele arome ale ingredientelor, evidentiate si legate de amestecul de condimente.

Renumele de netagaduit al produsului „Panforte di Siena” isi are originea in afirmarea sa ca prajitura tipica si de neinlocuit la sarbatorile Craciunului. Prajitura „Panforte di Siena” este, poate, cel mai impunator ambasador al gastronomiei traditionale a Sienei. Cunoscuta in intreaga lume, are o istorie ale carei origini trimit direct la epoca medievala. Utilizarea cu pricepere si din abundenta a condimentelor in aluat reflecta faptul ca „Panforte di Siena” isi are originea in Siena, condimentele fiind comercializate inca din Evul Mediu dintr-o pozitie absolut predominanta de orasul Siena, gratie pozitie strategice a orasului, unul dintre cele mai bogate si dezvoltate din Europa, aflat de-a lungul rutei numite „Via Francigena”.

Calitatea, abundenta si priceperea in utilizarea condimentelor au constituit, de-a lungul secolelor, motive de mandrie pentru manastirile si negustorii de condimente din Siena si este ilustrativ faptul ca cele mai renumite fabrici de „Panforte di Siena” sunt in multe cazuri rezultatul transformarii unor vechi pravalii locale specializate in condimente.

Teritoriul Sienei a fost intotdeauna caracterizat de o productie abundenta de grau, si deci de faina (mai ales in zona terenurilor argiloase-calcaroase numita „zona delle crete”), de fructe uscate (indeosebi migdale si alune) si de miere. Chiar si unele fructe confiate dezvaluie, atat prin utilizare, cat si prin origine, caracteristici legate de Siena. O trasatura deosebita a prajiturii „Panforte di Siena” este, de exemplu, interesanta utilizare a pepenelui. Aceasta se datoreaza prezentei tradiționale pe acest teritoriu a unui soi local, denumit „zatti”, despre care producatorii de Panforte au descoperit ca era foarte potrivit pentru confiere, datorita cojii foarte subtiri si pulpei deosebit de dulci si cu o culoare foarte intensa. Asadar, pepenii au fost cultivati mult timp pe suprafete extinse din jurul Sienei tocmai pentru a fi utilizati pentru productia de „Panforte di Siena”.

Prima fabrica producatoare de „Panforte di Siena” a fost infiintata de Natale Pepi la 1810, in urma desfiintarii de catre regimul lui Napoleon a farmaciei spitalului Santa Maria della Scala. O mentiune deosebita este oferita de ghidul publicat de Touring Club Italiano in 1931, care confirma imensa reputatie a produsului: „Patiseriile din Siena se mandresc cu o specialitate de renume universal, extrem de celebra prajitura Panforte di Siena”

 

The original article may still be available here: http://agriculturae.ro/index.php/delicios-in-europa/italia-franta-spania/2136-prajitura-panforte-di-siena.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…