Treceți la conținutul principal

Infrastructura, tinerii fermieri şi investiţiile în ferme - priorităţi în reforma programului de dezvoltare rurală

Infrastructura rurală, tinerii şi investiţiile în ferme sunt principalele puncte pe care se va orienta reforma programului de dezvoltare rurală care urmează să fie negociat cu Comisia Europeană şi implementat de la 1 ianuarie 2014.

“Vreau să facem o reformă radicală pentru că noi am aplicat PNDR orbeşte, fără să gândim exact la ce este nevoie în România. Am aplicat 25 de măsuri. Suntem la a zecea modificare a programului, pentru că au fost probleme. Asta voi cere când se va stabili programul de dezvoltare rurală”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, la o dezbatere pe tema noii Politici Agricole Comune.

În România, infrastructura rurală este o prioritate în programul de dezvoltare rurală, chiar dacă CE spune că la nivel european nu mai este nevoie de infrastructură. “În România, nu se poate face nimic în mediul rural fără infrastructură. Deci, infrastructura rurală se va găsi la loc de frunte în programul de dezvoltare rurală”, a spus Irimescu.

Propunere: Plafonul pentru tinerii fermieri mărit până la 70.000 euro
Potrivit secretarului de stat, tinerii vor constitui un capitol important de negociere pentru România în cadrul viitorului program de dezvoltare rurală. În acest context, secretarul de stat a afirmat că se doreşte, printre altele, majorarea sprijinului pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în mediul rural, de la 40.000 de euro, la 70.000 de euro.“Dacă nu vom face nimic pentru tineri, România va dispărea de pe harta producţiei agricole, clar! Dacă vă uitaţi în reformă, este un punct: acordarea a 25% din plăţile directe suplimentare (tinerilor care rămân în agricultură - n.r.). Şi am mai cerut să creştem suprafaţa la 100 de hectare. Comisarul a acceptat vreo 25; suntem în discuţie. Vreau să fac o discuţie cu firmele care vând utilaje în România. Ei ar trebui să reducă, atunci când au o cerere atât de mare, nu să crească preţul cu 25%, aşa cum s-a întâmplat”, a explicat oficialul MADR.

Programe speciale pentru fermele familiale
Investiţiile în ferme sunt esenţiale, în opinia lui Irimescu. “Nu ştiu cât vom mai face în industria alimentară, pentru că s-a umplut ţara de abatoare şi nu mai avem ce tăia, dar investiţiile în ferme sunt esenţiale. Şi asta va constitui una dintre măsurile principale care vor fi în noul program de dezvoltare rurală, pentru că nu vor mai fi axe, ci vor fi măsuri principale care se vor aplica”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte fermele mici, secretarul de stat a subliniat că, din acest an, MADR va derula un program pentru ferma familială, noţiune deja definită, deoarece se doreşte dezvoltarea acestor ferme. “Sperăm ca din acest an să aplicăm ceva (din acest program - n.r.), pentru că noi tot vorbim despre ferme mici, dar şi acestea trebuie să ajungă un pic mai mari. Asta ar fi ideea: să le încurajăm să crească numărul de animale, să crească numărul de hectare, aşa că vom avea program care se adresează direct lor. Sigur, în reformă se prevede şi un regim special pentru fermele mici şi vom simplifica lucrurile şi le vom uşura sarcina Agenţiilor de Plăţi”, a mai spus secretarul de stat. sursa: Agerpres

The original article may still be available here: http://www.agroinfo.ro/politic/politica-nationala/economic/infrastructura-tinerii-fermieri-si-investitiile-in-ferme-prioritati-in-reforma-programului-de-dezvoltare-rurala

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…

După inundații, secetă! 136.000 ha raportate la MADR

136.000 ha au fost raportate la MADR ca fiind afectate de secetă până la începutul lunii august 2016, dar suprafețele sunt mai mari și vor crește în continuare, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 4 august.

„În acest moment, ce ne-a sosit la minister ca suprafețe, sunt 136.000 de hectare afectate în proporție 30-70% de secetă. Rămâne însă să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul țării e secetă foarte serioasă și încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne așteptăm de acolo la suprafețe mult mai importante”, a spus Irimescu, după o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Irimescu a precizat că, la inițiativa premierului Cioloș, s-a stabilit o schemă de minimis prin care se vor acorda 32 milioane lei pentru subvenționarea irigațiilor.


Vasile Dîncu: Seceta NU va afecta sever prețurile alimentelor!

Pe 28 iulie 2016, după videoconferința cu prefecții pe tema secetei, vicepremierul Vasile Dîncu a…