Treceți la conținutul principal

Vinuri ecologice de pe Dealul Istrita la Targul cu Bunatati din Sinaia – 7-9 sept

Ne reintoarcem la Sinaia in acest week-end, din 7 pana in 9 septembrie, tot in fata magazinului Winmarkt. La aceasta editie ne face placere sa va prezentam sa degustati vinurile celor de la Domeniile Franco Romane, printre care se gasesc si vinuri ecologice.

Domeniile Franco Romane – Comuna Breaza – judetul Buzau

Suprafetele viticole ale Domeniilor Franco Romane sunt cultivate tinand cont de fazele lunii si sunt certificate ecologic, dupa regulile agriculturii biologice. Viile apartinand domeniului – 40 ha -sunt situate pe pantele blande ale dealului Istrita in mijlocul podgoriei Dealu Mare, in comuna Breaza. Podgoria Dealu Mare se intinde pe 60 Km dealungul dealurilor subcarpatice de sud, profitand astfel de soare inca de dimineata si pe tot parcursul zilei. Dupa ploaie apa din solurile in pante line se scurge cu usurinta, iar vantul intotdeauna prezent usuca rapid strugurii.

Desi renumita pentru strugurii rosii, regiunea viticola Dealu Mare produce pe terenurile sale afanat calcaroase, struguri albi de inalta calitate, dar si 3 ha de Chardonnay, soi nobil ce nu depaseste decat foarte rar 20 000 de sticle pe an. Vinul Chardonnay este rodul visului unui burghinion specialist in Chardonnay si a unei inginere din Romania, convinsi ca Dealu Mare este una din rarele regiuni viticole capabile sa rivalizeze cu cele mai bune podgorii de Chardonny din lume. Alaturi de Chardonnay pe domenii se cultiva ecologic si Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir.

Echipa romano-belgiana ajuta si comunitatea locala prin cumpararea strugurilor de la micii producatori locali care sunt transformati in cateva specialitati apreciate de cunoscatori- Muscat Ottonel, Tamaioasa Romaneasca, Merlot, Merlot Rosé.

Ii veti gasi in targ si pe producatorii bunatatilor binecunoscute deja: specialitati din carne, branzeturi si cascavaluri, paine de casa, dulciuri, fructe si legume proaspete, miere, tincturi, ceaiuri, braga, cafea la nisip, dulceturi si serbeturi proaspete, ciocolata de casa care vin din toata tara: Brasov, Maramures, Arges, Neamt, Covasna, Arad, Bistrita Nasaud, Prahova, Dambovita, Mures, Buzau, dar si din Olanda.


The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/vinuri-ecologice-de-pe-dealul-istrita-la-targul-cu-bunatati-din-sinaia-7-9-sept/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANIF a pus în funcțiune sistemul de irigații SADOVA Corabia în data de 26 iunie 2017

Sistemul de irigații Sadova Corabia a fost executat în perioada 1969-1973 și acoperă bazinul hidrografic Dunărea pe raza județelor Olt și Dolj, în suprafață netă totală de 71.775 ha, din care 52.725 ha în județul DOLJ, restul de 19.050 în Olt. ANIF, prin sucursala Dunăre Jiu, a repus în funcțiune această amenajare, prin intermediul căreia s-a irigat intens până în anul 2009, când, exista subvenția pentru irigații, după 2009 suprafața irigată scăzând până la câteva sute de hectare.

Până în anul 2017, când apa a devenit gratuită, se iriga prin puțuri executate de către fermieri, ceea ce genera costuri foarte mari.

Canalele de irigații din județul Dolj, însumează 273 de km din care au fost umplute cu apă canale în lungime de 50km, până la această dată fiind încheiate contracte pentru o suprafață de 3154 ha.

Reamintim că, pentru anul 2017, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) are pregătite pentru irigat amenajări în suprafață de 820.000 ha.

Până la această dată, ANIF are …