Treceți la conținutul principal

Turcia este cel mai mare producător de nucifere din Europa

În topul producătorilor europeni de nuci şi alune, Turcia ocupă prima poziţie, fiind urmată de Polonia, Franţa şi Grecia. În Turcia, suprafaţa cultivată cu nuci a crescut de la 16 mii hectare în 2003 până la 47 mii hectare în 2011, an în care producţia a fost de 183 mii tone nuci.

Şi în Polonia creşterea suprafeţei a fost semnificativă, dar la un alt nivel în comparaţie cu Turcia. Astfel, dacă în 2003, în Polonia erau cultivate cu nuci cca 3.000 de hectare, în 2011 suprafaţa a crescut la 16 mii hectare. Franţa avea în cultură 15 mii hectare în 2003 şi 17,5 mii hectare în 2010, în timp ce Grecia a scăzut suprafaţa cultivată cu nuci în ultimii ani, de la 12 mii hectare în 2003 la 11 mii hectare în 2011.

Producţia mondială de nuci, în sezonul 2011/2012, se estimează că va fi cu cca 10 la sută mai mare decât anul trecut, de 1,5 milioane tone nuci în coajă, realizând un nou record. Din această cantitate, mai mult de 75 la sută provine din China şi Statele Unite.

În China se estimează că s-au produs cca. 700 mii tone nuci în coajă, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut. Se preconizează că, în următorii cinci ani, în principala regiune producătoare de nuci din China - Yunnan va intra pe rod o suprafaţă semnificativ mai mare, iar fermierii continuă plantarea de nuci.

În SUA, producţia este estimată la 440 mii tone nuci în coajă, în scădere cu 4 la sută faţă de anul precedent, ca urmare a temperaturilor scăzute din primăvară care au scurtat perioada de înflorire.
Volumul exportului de nuci, la nivel mondial, este estimat la 516 mii tone, un record obţinut ca răspuns la cererea tot mai mare. Statele Unite domină comerţul mondial cu nuci. China, deşi este cel mai mare producător de nuci, exportă o cantitate foarte mică, deoarece consumul intern absoarbe întreaga producţie.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de nuci, iar anul acesta se apreciază că va importa cca. 475 mii tone, cu 7 la sută mai mult decât anul trecut.
România - Conform Anuarului Statistic (2011), evoluţia producţiei totale de nuci, inclusiv în grădinile familiale, a fost de 25,5 mii tone în 2007, 32,3 mii tone în 2008, 38,3 mii tone în 2009, 34,3 mii tone în 2010 şi de 29,1 mii tone în 2011.
În 2009, România a exportat aproape 7 mii tone de nucă, în valoare de 16,8 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.


The original article may still be available at http://www.agroinfo.ro/vegetal/turcia-este-cel-mai-mare-producator-de-nucifere-din-europa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …