Treceți la conținutul principal

Turcia este cel mai mare producător de nucifere din Europa

În topul producătorilor europeni de nuci şi alune, Turcia ocupă prima poziţie, fiind urmată de Polonia, Franţa şi Grecia. În Turcia, suprafaţa cultivată cu nuci a crescut de la 16 mii hectare în 2003 până la 47 mii hectare în 2011, an în care producţia a fost de 183 mii tone nuci.

Şi în Polonia creşterea suprafeţei a fost semnificativă, dar la un alt nivel în comparaţie cu Turcia. Astfel, dacă în 2003, în Polonia erau cultivate cu nuci cca 3.000 de hectare, în 2011 suprafaţa a crescut la 16 mii hectare. Franţa avea în cultură 15 mii hectare în 2003 şi 17,5 mii hectare în 2010, în timp ce Grecia a scăzut suprafaţa cultivată cu nuci în ultimii ani, de la 12 mii hectare în 2003 la 11 mii hectare în 2011.

Producţia mondială de nuci, în sezonul 2011/2012, se estimează că va fi cu cca 10 la sută mai mare decât anul trecut, de 1,5 milioane tone nuci în coajă, realizând un nou record. Din această cantitate, mai mult de 75 la sută provine din China şi Statele Unite.

În China se estimează că s-au produs cca. 700 mii tone nuci în coajă, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut. Se preconizează că, în următorii cinci ani, în principala regiune producătoare de nuci din China - Yunnan va intra pe rod o suprafaţă semnificativ mai mare, iar fermierii continuă plantarea de nuci.

În SUA, producţia este estimată la 440 mii tone nuci în coajă, în scădere cu 4 la sută faţă de anul precedent, ca urmare a temperaturilor scăzute din primăvară care au scurtat perioada de înflorire.
Volumul exportului de nuci, la nivel mondial, este estimat la 516 mii tone, un record obţinut ca răspuns la cererea tot mai mare. Statele Unite domină comerţul mondial cu nuci. China, deşi este cel mai mare producător de nuci, exportă o cantitate foarte mică, deoarece consumul intern absoarbe întreaga producţie.
Uniunea Europeană este cel mai mare importator de nuci, iar anul acesta se apreciază că va importa cca. 475 mii tone, cu 7 la sută mai mult decât anul trecut.
România - Conform Anuarului Statistic (2011), evoluţia producţiei totale de nuci, inclusiv în grădinile familiale, a fost de 25,5 mii tone în 2007, 32,3 mii tone în 2008, 38,3 mii tone în 2009, 34,3 mii tone în 2010 şi de 29,1 mii tone în 2011.
În 2009, România a exportat aproape 7 mii tone de nucă, în valoare de 16,8 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.


The original article may still be available at http://www.agroinfo.ro/vegetal/turcia-este-cel-mai-mare-producator-de-nucifere-din-europa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.