Treceți la conținutul principal

Tipuri fundamentale de alimente: Biogene / Bioactive / Biostatice / Bioacide

Omul modern s-a indepartat foarte mult de un mod de viata sanatos, armonios, in comuniune cu natura si cu ciclurile universale. Viata lui a devenit artificiala, atat in ceea ce priveste mediul in care isi desfasoara activitatea cat si prin ceea ce introduce in el, prin intermediul alimentatiei. Folosind un “combustibil” inferior si randamentul lui este foarte scazut.

Tot mai multe boli invadeaza specia umana si sistemul medical actual este din ce in ce mai coplesit si neputincios. Exista statistici terifiante pe marginea acestui subiect si se poate afirma, fara a gresi prea mult, ca intreaga umanitate este mai mult sau mai putin bolnava. Deocamdata noi vedem doar varful aisbergului.

Si asta datorita proastelor obiceiuri sociale, perpetuate de generatii, care au ajuns sa aiba valoare doar pentru ca parintii si bunicii nostrii au procedat asa, cat si datorita intereselor mercantile a marilor corporatii, care au numai de castigat de pe urma ignorantei oamenilor, otravind prin mancarea vanduta si incercand sa vindece apoi prin alte otravuri. Si astfel nu se ajunge niciodata la un final.

Oricum, nu viata sanatoasa a cetatenilor este obiectivul principal al marilor concerne farmaceutice, acesta este doar un deziderat de fatada ce are ca scop adormiriea vigilentei si a “bunului simt”, in spatele caruia sunt realitati mult mai socante decat ne-am putea imagina.

Hipocrate, parintele medicinei, a zis: “Medicamentele sa va fie hrana iar hrana, medicament”. In ziua de astazi, nici mancarea si nici medicamentele nu au valente vindecatoare, tot ceea ce se obtine prin folosirea lor este o agonie lenta si o decadenta fizica, morala si spirituala a omului, si indirect a intregului ecosistem din care acesta face parte. Pentru ca “suntem ceea ce mancam”, si aceasta nu este o vorba spusa doar in vant, ci o realitate dovedita stiintific, poate ar fi util sa incepem sa ne punem mai multe intrebari despre asta…

A incerca sa acoperi acest gol major din igiena de viata a omului, ALIMENTATIA SANATOASA, poate sa para la prima vedere o munca de Sisif. Chiar si la a doua… Dar undeva, tacut si adormit, asteapta acel “bun simt”, de care am vorbit, intuitia infailibila, care poate fi accesata foarte usor daca omul renunta la sabloanele mentale, gesturile automate, si nevoia de a fi in rand cu toti ceilalti, numai de frica ostracizarii, izolarii, sau pur si simplu din lenea de a gandi pe cont propriu.

Noi avem in fiinta noastra toate marile Adevaruri si intreaga minciuna cu care am fost invaluiti, constant si sistematic, poate sa cada intr-o clipita, daca lasam sa iasa la suprafata intelepciunea perfecta cu care am fost inzestrati. Se spune ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, lucru foarte adevarat, dar lucrurile nu par sa functioneze prea bine, acum, in aceast “colt de rai”.
Daca ne folosim putin logica si privim atent in jurul nostru, vom putea constata ca omul este singura vietuitoare de pe aceasta planeta care isi schilodeste mancarea inainte de a o consuma. O trece printr-o multitudine de procese care, rand pe rand, ucid ceea ce este viu si hranitor in ea, iar produsul final este greu de recunoscut si recuperat. Gasiti ca aceasta este dovada de evolutie, civilizatie, rafinament?

Exista o abundenta de hrana vie, naturala, care poate fi mancata in stare pura, fara ajutorul focului, aditivilor, chimizarii, etc.

Pentru cei care nu isi mai amintesc de aceast “Corn al Abundentei”, o sa fac o scurta trecere in revista a marilor categorii de alimente hranitoare, potrivite sistemului digestiv uman: fructele, verdeturile, legumele, leguminoasele, semintele, nucile, cerealele, condimente, plante aromatice si medicinale.

Luand in considerare activitatea lor biochimica, energetica, aceste alimentele, (dupa concluziile cercetatorilor coordonati de Prof. Kollath, seful Catedrei de Nutritie de la Facultatea de Medicina din Viena), pot fi impartite in 4 categorii:

TIPURI FUNDAMENTALE DE ALIMENTE: BIOGENE / BIOACTIVE / BIOSTATICE / BIOCIDICE

1.Alimentele „BIOGENE” care contin viata
Acestea constituie baza calitativa ideala a alimentatiei umane. In aceasta categorie intra: semintele, cerealele, leguminoasele, verdeturile si legumele germinate sau sub forma de tinere lastare. Acestea contin o multitudine de substante care intaresc vitalitatea celulelor noastre si le permit o regenerare constanta (vitamine, bioelemente, aminoacizi, enzime, hormoni vegetali, bio–stimuline etc.).

2.Alimente „BIOACTIVE” care stimuleaza viata
Acestea constituie baza cantitativa ideala a alimentatiei noastre. In aceasta categorie intra: fructele, verdeturile, legumele, leguminoasele, semintele, cerealele, oleaginoasele ajunse la maturitate si consumate in stare naturala, cruda, vie.
Alimentele „Biogene” si „Bioactive” formeaza categoria alimentelor vii. Consumarea lor aduce vitalitate si sanatate la orice varsta.

3.Alimentele „BIOSTATICE” care incetinesc viata
In aceasta categorie intra alimentele ale caror forte vitale au fost diminuate prin trecerea timpului (alimente crude stocate), prin frig (inghetare, supracongelare) sau prin caldura (tratate termic).Utilizarea alimentelor biostatice este rezultatul obiceiurilor sociale. Consumarea lor asigura functionarea minima a organismului nostru, dar antreneaza imbatranirea celulelor, deoarece ele nu aduc substantele vii necesare.

4.Alimentele „BIOCIDICE” care distrug viata
Acestea au devenit preponderente in modul nutritional occidental. In aceasta categorie intra toate alimentele ale caror forte vitale au fost distruse prin procedee fizice sau chimice de rafinare, de conservare sau de gatit. Alimentele biocidice au fost inventate de catre om pentru autodistrugerea sa. Ele otravesc lent celulele sale prin substantele nocive pe care le contin.Trebuie stiut ca, chiar in doza mica, orice produs chimic adaugat alimentelor este toxic.

Procedeele moderne ale agriculturii si tratarii industriale ale alimentelor, aduc corpului nostru substante care ne paralizeaza instinctul alimentar, peturband asimilarea si blocand eliminarea. Corpul nostru a fost proiectat sa functioneze cu elementele vii continute in alimentele naturale.

De fapt, inainte de orice, este gradul vitalitatii care conteaza. Astfel, graul germinat este biogenic (contine viata), boabele de grau stocate sunt bioactive (activeaza viata); copt, graul este biostatic (Incetineste viata), iar daca este tratat cu agenti chimici de conservare, devine biocidic (distruge viata).

Ce concluzie se poate trage pana acum? Daca vrem sa fim sanatosi si sa ne manifestam plenar potentialul latent, trebuie sa reinvatam sa mancam corect. Nu corect din punct de vedere etic sau moral, corect in acord cu cine suntem noi si cum am fost destinati sa functionam de fapt.

In cea mai mare parte a timpului, corpul nostru este ocupat cu neutralizarea toxinelor rezulate din digestia defectuoasa si depune o munca de uzura foarte mare ca sa faca fata intregului proces. Energia cu care ramanem este una foarte mica si organele nostre se vlaguiesc rand pe rand si incep sa cada, ca si in principiul dominoului, tragandu-se unul dupa celalalt, Si in loc sa ne folosim energiile in scopuri de creatie, explorare, invatare, elevare spirituala, etc. noi ne pastram la un nivel mediocru de subzistenta, si murim inainte de-a incepe sa traim cu adevarat.


The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/tipuri-fundamentale-de-alimente-biogene-bioactive-biostatice-bioacide-varianta-finala/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …