Treceți la conținutul principal

Liberia si-a vandut jumatate din paduri grupurilor straine, in doar doi ani

Un sfert din teritoriul Liberiei a fost vandut companiilor private de exploatare forestiera in numai doi ani, o situatie care pericliteaza suprafata de paduri a statului african, conform unui raport preluat saptamana aceasta de ziarul britanic The Guardian.

Liberia este tara cu cea mai mare suprafata de paduri din Africa.

Militantii pentru conservarea fondului forestier african sustin ca in prezent 40% din fondul total de paduri se afla acum in proprietatea unor grupuri private de exploatare a lemnului. Conform militantilor, grupurile se vor folosi de o derogare legislativa pentru a defrisa terenurile.

“Permisele Private reprezinta o veste buna pentru companiile forestiere si o veste proasta pentru restul lumii din Liberia”, spune Robert Nyahn, de la fundatia “Salvati Viitorul”. Doar 1% din valoarea cherestelei exploatate va fi virata autoritatilor locale, sustin reprezentantii asociatiei nonguvernamentale.

Membrii mai multor asociatii ecologiste sustin ca permisele de exploatare a pasurilor au fost acordate de executivul liberian companiilor private fara consultarea administratiilor locale, iar in unele cazuri cu documente falsificate.

“Modul si viteza cu care populatia este furata de propriile paduri este ingrijoratoare. Daca te uiti si cui au fost acordate contractele, este si mai ingrijorator”, spune Jonathan Gant, de la Global Witness.

Permisele Private sunt contracte care le permit proprietarilor de teren din Liberia sa negocieze direct cu grupuri private, ocolind legislatia in domeniul defrisarilor forestiere.

presedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a anuntat ca l-a suspendat din functie pe seful autoritatii silvice si a inceput o ancheta.

Johnson Sirleaf, o fosta economista a Bancii Mondiale si laureata a premiului Nobel, se confrunta cu tot mai multe acuzatii de coruptie la adresa administratiei pe care o conduce. Luna trecuta, ea a fost nevoita sa-l suspende pe fiul sau, Charles, din functia de viceguvernator al bancii centrale, dupa ce acesta a refuzat sa-si publice declaratia de avere.

Un embargo ONU a fost impus productiei de cherestea din Liberia pana in anul 2006, dupa ce s-a demonstrat ca banii obtinuti din comertul cu lemn au fost folositi pentru achizitia de arme in razboiul civil de 14 ani care a devastat tara pana in 2003.


The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/liberia-si-a-vandut-jumatate-din-paduri-grupurilor-straine-in-doar-doi-ani/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …