Treceți la conținutul principal

Liberia si-a vandut jumatate din paduri grupurilor straine, in doar doi ani

Un sfert din teritoriul Liberiei a fost vandut companiilor private de exploatare forestiera in numai doi ani, o situatie care pericliteaza suprafata de paduri a statului african, conform unui raport preluat saptamana aceasta de ziarul britanic The Guardian.

Liberia este tara cu cea mai mare suprafata de paduri din Africa.

Militantii pentru conservarea fondului forestier african sustin ca in prezent 40% din fondul total de paduri se afla acum in proprietatea unor grupuri private de exploatare a lemnului. Conform militantilor, grupurile se vor folosi de o derogare legislativa pentru a defrisa terenurile.

“Permisele Private reprezinta o veste buna pentru companiile forestiere si o veste proasta pentru restul lumii din Liberia”, spune Robert Nyahn, de la fundatia “Salvati Viitorul”. Doar 1% din valoarea cherestelei exploatate va fi virata autoritatilor locale, sustin reprezentantii asociatiei nonguvernamentale.

Membrii mai multor asociatii ecologiste sustin ca permisele de exploatare a pasurilor au fost acordate de executivul liberian companiilor private fara consultarea administratiilor locale, iar in unele cazuri cu documente falsificate.

“Modul si viteza cu care populatia este furata de propriile paduri este ingrijoratoare. Daca te uiti si cui au fost acordate contractele, este si mai ingrijorator”, spune Jonathan Gant, de la Global Witness.

Permisele Private sunt contracte care le permit proprietarilor de teren din Liberia sa negocieze direct cu grupuri private, ocolind legislatia in domeniul defrisarilor forestiere.

presedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a anuntat ca l-a suspendat din functie pe seful autoritatii silvice si a inceput o ancheta.

Johnson Sirleaf, o fosta economista a Bancii Mondiale si laureata a premiului Nobel, se confrunta cu tot mai multe acuzatii de coruptie la adresa administratiei pe care o conduce. Luna trecuta, ea a fost nevoita sa-l suspende pe fiul sau, Charles, din functia de viceguvernator al bancii centrale, dupa ce acesta a refuzat sa-si publice declaratia de avere.

Un embargo ONU a fost impus productiei de cherestea din Liberia pana in anul 2006, dupa ce s-a demonstrat ca banii obtinuti din comertul cu lemn au fost folositi pentru achizitia de arme in razboiul civil de 14 ani care a devastat tara pana in 2003.


The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/liberia-si-a-vandut-jumatate-din-paduri-grupurilor-straine-in-doar-doi-ani/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Produse traditionale din carne Salconserv, Medias, judetul Sibiu

Fabrica de preparate din carne si conserve Salconserv SA Medias produce produse traditionale din carne de porc, vita si pui dupa retete originale de acum mai bine de o suta de ani.

Intr-o fabrica noua finalizata cu investitii de 6,6 milioane euro se realizeaza o productie zilnica de 60 de tone de preparate din carne si 30 de tone de conserve.

Prepararea si mentinerea carnii se ridica la cele mai inalte cerinte calitative, intregul proces fiind asigurat de sisteme automatizate moderne. Tehnologia avansata este conform cerintelor UE, productia fiind agreata si pentru export, ceea ce deosebeste Salconserv de jucatorii zonali ai pietei de profil.

Gama Salconserv cuprinde diverse sortimente de produse traditionale fara aditivi alimentari din carne de porc, vita si pui, produse dupa aceleasi retete folosite inca de la infiintarea fabricii, in 1895, mai sustine compania.


Date contact:

SC SALCONSERV SA

Medias, str. Carpati, nr.33, jud.Sibiu

Telefon: 0269 833 303

Fax: 0269 841 311

Mail:…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.