Treceți la conținutul principal

Guvernul ia masuri pentru combaterea efectelor incendiilor de padure

Ajutoare financiare pentru persoanele si companiile afectate de incendiile care in aceasta vara au distrus peste 180.000 de hectare de teren, ajutoare pentru inchirierea, repararea si reconstructia locuintelor distruse de focuri, scutiri de impozite pentru cladirile afectate si subventii de pana la 50% pentru repararea cladirilor publice se numara printre masurile anuntate vineri de executivul spaniol, scrie Agerpres.

De asemenea, potrivit spuselor vicepremierului spaniol Soraya Sáenz de Santamaría, autoritatile locale din zonele afectate pot recurge la colaborarea somerilor, care pot fi astfel chemati sa participe la reconstructia si curatarea regiunilor distruse de incendiile de padure.

Ministrul spaniol al agriculturii, Miguel Arias Canete, recunostea anterior ca 2012 a fost cel mai dur in ceea ce priveste incendiile de padure, intrucat au fost arse aproximativ 181.000 de hectare de teren. In peste 1.200 din cazuri, autoritatile au demonstrat ca incendiile au fost provocate de neglijenta oamenilor, si drept urmare au fost arestate sau puse sub acuzare peste 370 de persoane. Pe fondul datelor care arata ca, dintre sutele de incendii favorizate de temperaturile ridicate si canicula, numai 5% au izbucnit din cauze naturale, ministrul anunta la inceputul acestei saptamani ca guvernul studiaza reformarea Codului Penal, astfel incat sa permita modificarea definirii tipurilor de delicte penale si sa inaspreasca pedepsele in astfel de cazuri.


The original article may still be available at http://www.ecomagazin.ro/guvernul-ia-masuri-pentru-combaterea-efectelor-incendiilor-de-padure/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Ministrul Irimescu: Agricultura a pierdut 1,28 miliarde de euro. Măsurile de remediere pentru 2014-2020

România a reușit să atragă 88,36% din fondurile europene disponibile pentru Agricultură în exercițiul financiar 2007-2013.

Suma dezangajată a fost de circa 1,28 de miliarde de euro, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, argumentând că principalele motive care au făcut ca o parte din banii comunitari să nu fie cheltuiți se referă la dificultățile beneficiarilor de a asigura cofinanțarea de 50%, precum și birocrația creată din ”excesul de zel” de autoritățile române.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Agriculturii are în vedere simplificarea procedurilor, eliminarea așa-numitor ”condiții speciale”, precum și înființarea unui fond de garantare pentru agricultură și a unui fond mutual pentru despăgubiri.

”Problema cea mai importantă a fost cofinanțarea, asigurarea celor 50% de către beneficiari, motiv pentru care anul trecut s-au anulat proiecte de 800 de milioane de euro. A doua cauză – birocrația și în acest sens, sigur, ne-am propus și o să vă prezint în…