Treceți la conținutul principal

Doar sindicaliștii de la Agrostar au ieșit mulțumiți din discuțiile cu ministrul Constantin

Nicolae Ștefan, președintele Agrostar, a declarat că Agrostar „și-a atins un obiectiv de a atinge plafonul maxim la subvenția pe suprafață - 170 de euro, ceea ce este foarte important”.

Pe de altă parte, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, arată cu degetul spre Federația Agrostar spunând că „aceștia (n.r. - Nicolae Ștefan și Agrostar) au venit să primească ordine, (…), Federația fiind o asociație agreată de actuala conducere a MADR și cu care se încearcă fel de fel de mișcări pentru a-i induce în eroare pe ceilalți”. Chiar dacă s-au înțepat reciproc, ca de obivei, la unison, majoritatea fermierilor au căzut de acord că protestele de stradă sunt iminente, pentru că soluții prin negocieri nu s-au găsit.

Reprezentantul Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC), Ioan Câmpan și cel al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, au fost mai diplomați în declarații, vizavi de colegii de la Agrostar, însă la fel de duri față de ministrul USL-ist.

La modul general, runda de negocieri a fost una înfierbântată, iar așteptările fermierilor români sunt încă de neîndeplinit. Toți așteaptă cu nerăbdare ședința de Guvern de miercuri.

Reprezentanţii LAPAR, ACOC și FCBR ameninţă că vor ieşi în stradă săptămâna viitoare, după ce la întâlnirea de vineri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu au obţinut subvenţiile dorite pentru 2013.

Agrostarul este parțial mulțumit și vrea mărirea salariului minim pentru agricultori

Nicolae Ștefan nu părea nemulțumit după întâlnirea cu ministrul USL-ist Daniel Constantin. În afară de cei 170 de euro câștigați ca plăți, reprezentantul Agrostar ne-a mai spus că Federația și-a mai atins un obiectiv cu „de minimis-ul”. Acesta a rămas tot la suma de 100 de lei, însă s-a cerut extinderea lui și la sectorul pomicol și la sectorul viticol. Cererea cu privire la subvenția la bovine a fost însă nerezolvată.

„Noi reprezentăm interesele multora dintre micii producători. Or, făcând un calcul, 170 de euro plus banii primiți de cei care au până în zece hectare, suma se duce undeva la 190 – 200 de euro, ceea ce zic eu că este o sumă acceptabilă pentru micul producător. La oaie s-a menținut plafonul maxim de 40 de lei pe cap pentru că asta este situația, în schimb nu ne-am înțeles la subvenția pe cap de bovină”, a spus Ștefan.

Acesta a mai spus că discuțiile vor continua și săptămâna viitoare, urmând ca negocierile să continue.

În numele Agrostar-ului, Ștefan a solicitat MADR o comisie interministerială Ministerul Agriculturii și Ministerul Muncii, „pentru a negocia o componentă din Contractul Colectiv de Muncă (CCM)”.

„Noi dorim ca salariul minimum în agricultură să crească la 900 de lei. Pe de altă parte, avem foarte multe semnale că munca la negru în societățile agricole este foarte mare și am cerut, tot cu ajutorul acest viitor comitet interministerial, ca fiecare societate agricolă să fie controlată la modul de aplicare a contractelor colective și a celor individuale pentru că, vedeți, ne batem pentru subvenții, statul acordă cât poate, însă, din păcate, lucrătorii și salariații noștri sunt plătiți la negru, sunt plătiți la salarii minime și avem probleme foarte mari din acest punct de vedere. Am solicitat și săptămâna viitoare sperăm să ne întâlnim în acest comitet interministerial”, mai declarat șeful Agrostar.

Nicolae Ștefan a cerut și amânarea alegerilor la Camerele Agricole, pentru rezolvarea problemei candidaturii șefilor de sindicate din industria agroalimentară.

„Din punctul de vedere al sindicatelor, avem mari probleme cu organizarea Camerelor Agricole. Ministrul se pare că a îmbrățișat ideea noastră, de a amând organizarea, urmând ca, săptămâna viitoare, să primim un răspuns și pe această temă”, a conchis Ștefan.

Orice a propus LAPAR, „nu se poate”

„Am întâlnit la orice propunere de-a noastră „nu se poate, nu se poate” (n.r. - din partea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin). Atunci, (...) eu, personal, l-am rugat pe domnul ministru să-și ia echipa și să lase loc altcuiva care poate. Pentru că, nu putem ca într-un an atât de păgubos pentru agricultură să stăm la cheremul unor oameni care găsesc bani pentru orice, însă nu și pentru siguranța alimentară și a celor care au afaceri în agricultură”, și-a început discursul către mass-media, Laurențiu Baciu.

Acesta a afirmat că a solicitat în negocieri o sumă de 220 de euro la hectar, care ar fi fost compusă din maximumul care ar fi putut fi dat în acest an – 170 de euro, restul fiind reprezentat de o diferență de la subvenția de anul trecut, „în mod nejustificat tăiată, deși a fost aprobată de Bruxelles”. Nu a găsit înțelegere, chiar dacă a venit inclusiv cu alte propuneri.

„Ministrul a zis că nu se poate da decât maximumul de 170 de euro. În situația aceea am spus că măcar să fie preluată acea sumă de către Ministerul Finanțelor și să se transforme în acoperirea creanțelor pe care le-am dezvoltat noi către MF în timp și să le compensăm. O altă propunere a fost măcar suma pe care ne-o dă, așa cum sunt atâtea sume care se aruncă în agricultură și nu sunt impozitate, am rugat ca măcar impozitul să nu ni se ia pe suma stabilită și, credeți-ne, ni s-a spus că nu se poate, că acesta este maximumul, puteți să ieșiți în stradă, puteți să răcniți cât vreți voi, atâta este maximumul, noi altceva nu putem”, a mai afirmat Baciu.

Baciu a spus că, după următoarea ședință de Guvern, dacă nu se rezolvă nimic, fermierii vor ieși cu sutele și miile în stradă.

„Ne vom întâlni săptămâna viitoare după ședința de Guvern. Vedem ce se stabilește în acea întâlnire și vă pot spune de pe acum că, în proporție de peste 90% (...) vom începe o acțiune de protest. Prima dată cu pichetarea Ministerului Agriculturii, după care, în masă, vom aduce câte 500 – 600 de oameni din fiecare județ și vom protesta în fața MADR până când ni se vor rezolva problemele”, a conchis Baciu.

Ovinele și bovinele... nesatisfăcute

Reprezentanții crescătorilor de ovine au spus, la rândul lor, că sunt nemulțumiți de cei 40 de lei pe cap de animal oferiți de minister, după ce ei au cerut un sprijin de 50 de lei pe animal.

„Am discutat azi cu conducerea MADR despre cuantumul subvenției pe cap de animal. Noi am cerut 50 de lei pe cap iar MADR ne-a oferit 40,8 lei. Nu suntem de acord cu această sumă. Poziția noastră este fermă. Nu renunțăm la 50 de lei pe cap de ovină. N-am cerut un cap de lume, acești bani au fost notificați și aceasta este suma pe care trebuie s-o primim. An de an nu s-a respectat, tot minimumul am primit. Dacă vedem că nu se duce la îndeplinire această cerere a noastră, miercuri vom lua și noi o decizie de a ieși în stradă. Vom aduce în stradă lume care suferă și care este neîndreptățită”, a declarat Ioan Câmpeanu, președintele ACOC.

"La bovine ni s-au promis 500 de lei pe cap de animal, iar noi am spus că măcar suma alocată în 2009, de 570 de lei, ar fi fost o sumă care să ni se permită să ieșim în fața crescătorilor de vaci și să îi liniștim", a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine.

Constantin se întreabă cui să dea banii

„Știţi ce se întâmplă când sunt sume de împărţit, toată lumea sau, mă rog, sunt anumite părţi care sunt nemulţumite. Eu am o însă o mare preocupare faţă de tot ce înseamnă sectorul agricol şi împreună cu dânşii am pus aceste sume pe masă şi am propus “Haideţi să vedem la ce sectoare trebuie să dăm” pentru că vreau să vă uitaţi foarte clar, bugetul pe anul 2012 a fost la anumite capitole suficient doar până în luna mai”, a fost declarația care a stârnit nemulțumirea unora dintre cei care au fost la negocieri și s-au strecurat printre ziariști.
Domnia sa a continuat, menționând că Ministerul Agriculturii a trebuit să facă efort suplimentar şi la bunăstarea pe păsări şi la bunăstarea pentru suine.
„Au fost eforturi de neimaginat şi vreau să vă spun că ajutoarele care se acordă în acest an sunt fără precedent. Într-un an în care economia totuşi nu a mers aşa cum ne-am dorit cu toţii, agricultura şi bugetul Ministerului Agriculturii cunoaşte o creştere de 100 de milioane de euro. Cred că astfel Guvernul şi Premierul şi-a pus în practică ceea ce a spus de un an şi jumătate de când s-a constituit Uniunea Social Liberală, că agricultura va fi prioritate naţională. Prin această alocare credem că am demonstrat acest lucru. Sigur că este de discutat, fiecare sector ar vrea o mare parte din aceşti bani să meargă către sectorul respectiv. Eu cred că împărţirea pe care am făcuto este absolut echitabilă. Toate sectoarele care au suferit cunosc în momentul de faţă creşteri substanţiale de ajutoare, în principal datorită secetei”, a concluzionat Constantin.


The original article may still be available at http://www.recolta.eu/doar-sindicali-tii-de-la-agrostar-au-ie-it-mul-umi-i-din-discu-iile-cu-ministrul-constantin/

Comentarii

  1. Bate la ochii cum se impart subventiile agricole insa nu putem acuza. Oricum Guvernul se va intalni cu FMI si se pare ca vor sa introduca tva de 9% in agricultura, acest lucru sperand sa sporeasca corectitudinea fiscala agricola.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Branza ecologica de oaie "Harbach" si agroturism, in judetul Sibiu

La doar 25 minute de Sibiu, discreta si ferita de zgomotul orasului, va asteapta Pensiunea Harbach pregatita cu spatii de cazare la maximum de confort si calitate a serviciilor.

Locul ideal pentru intalniri de afaceri, conferinte, seminarii, team building, training, cursuri de specializare pentru firme sau vacante de relaxare cu familia sau prietenii.

Pensiunea Harbach apartine firmei ASI NATURE, care este membra a grupului ASI Nature Holding AG. Firma a luat fiinta in anul 1999, la initiativa si cu participarea unui investitor elvetian.

Societatea s-a dezvoltat ca un puternic producator de cereale si produse lactate ecologice la nivel national si international, extinzandu-si activitatea prin puncte de lucru in judetul Arad, Teleorman si nu in ultimul rand Sibiu in localitatile Tichindeal, Marpod. Lucreaza, in toata tara, in jur de 10.000 ha teren certificat ecologic, avand culturi vegetale obtinute cu o inalta tehnologie de asemenea certificata ecologic.

La Fabrica de produse lactate di…