Treceți la conținutul principal

Delegaţie a Agenţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Ungaria în vizită la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit, în perioada 19-21 septembrie 2012, vizita unei delegaţii din partea Agenţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (MVH) din Ungaria, în cadrul Protocolului de cooperare dintre cele două instituţii.

Astfel, au avut loc întâlniri între specialiştii celor două grupuri de lucru constituite.

Subiectele abordate au vizat aspecte referitoare la controalele privind restituirile la export, competenţa la nivelul structurii administrative care gestionează cererile de plată, elementele concrete în baza cărora se determină rata de eroare, soluţii adoptate în situaţii atipice, respectiv schimburile comerciale cu ţări terţe, în domeniul produselor agricole.

De asemenea, au fost discutate programele de promovare a produselor agricole implementate în baza Regulamentului (CE) nr. 501/2008 al Comisiei, din 5 iunie 2008 (de stabilire a Normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind acţiunile de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe) şi a Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei, din 27 iunie 2008 (de stabilire a Normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieţei vitivinicole în ceea ce privește programele de sprijin, comerţul cu ţările terţe, potenţialul de producţie şi privind controalele în sectorul vitivinicol), precum şi elementele care determină succesul acestora. Specialiştii APIA au prezentat experienţa şi progresele în derularea programelor de promovare.

Colaborarea dintre cele două instituţii a fost iniţiată în anul 2007 şi a luat forma unor instruiri tehnice şi schimburi de experienţă între experţii celor două instituţii, în toate domeniile de activitate ale celor două instituţii.

Informaţii suplimentare

Agenţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (MVH) din Ungaria este instituţia responsabilă cu gestionarea fondurilor europene destinate măsurilor de piaţă, măsurilor de dezvoltare rurală şi măsurilor de sprijin pe suprafaţă, finanţate din FEGA şi FEADR.


The original article may still be available at http://www.ziuaconstanta.ro/comunicate-de-presa/agentia-de-plati-si-interventie-pentru-agricultura-centrul-judetean-constanta-comunicate/comunicat-apia--luni-24-septembrie-2012.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …