Treceți la conținutul principal

Delegaţie a Agenţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Ungaria în vizită la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit, în perioada 19-21 septembrie 2012, vizita unei delegaţii din partea Agenţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (MVH) din Ungaria, în cadrul Protocolului de cooperare dintre cele două instituţii.

Astfel, au avut loc întâlniri între specialiştii celor două grupuri de lucru constituite.

Subiectele abordate au vizat aspecte referitoare la controalele privind restituirile la export, competenţa la nivelul structurii administrative care gestionează cererile de plată, elementele concrete în baza cărora se determină rata de eroare, soluţii adoptate în situaţii atipice, respectiv schimburile comerciale cu ţări terţe, în domeniul produselor agricole.

De asemenea, au fost discutate programele de promovare a produselor agricole implementate în baza Regulamentului (CE) nr. 501/2008 al Comisiei, din 5 iunie 2008 (de stabilire a Normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind acţiunile de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe) şi a Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei, din 27 iunie 2008 (de stabilire a Normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieţei vitivinicole în ceea ce privește programele de sprijin, comerţul cu ţările terţe, potenţialul de producţie şi privind controalele în sectorul vitivinicol), precum şi elementele care determină succesul acestora. Specialiştii APIA au prezentat experienţa şi progresele în derularea programelor de promovare.

Colaborarea dintre cele două instituţii a fost iniţiată în anul 2007 şi a luat forma unor instruiri tehnice şi schimburi de experienţă între experţii celor două instituţii, în toate domeniile de activitate ale celor două instituţii.

Informaţii suplimentare

Agenţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (MVH) din Ungaria este instituţia responsabilă cu gestionarea fondurilor europene destinate măsurilor de piaţă, măsurilor de dezvoltare rurală şi măsurilor de sprijin pe suprafaţă, finanţate din FEGA şi FEADR.


The original article may still be available at http://www.ziuaconstanta.ro/comunicate-de-presa/agentia-de-plati-si-interventie-pentru-agricultura-centrul-judetean-constanta-comunicate/comunicat-apia--luni-24-septembrie-2012.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Merele lui Barbulea, motiv de râsete în şedinţa CJ Gorj

La solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis acestei instituţii propunerile privind preţurile medii ale produselor agricole ce vor fi practicate în acest an. Consiliul Judeţean, potrivit legii, trebuie să aprobe aceste preţuri, după aprobare hotărârea transmiţându-se Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru a fi comunicat unităţilor fiscale în subordine. Acest ultim proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri a născut ceva discuţii, după ce consilierul PNL, Valerică Barbulea, a cerut un amendament la proiectul de hotărâre, privind modificarea preţului la mere.
Amendamentul s-a supus al vot, dar consilierii care compun majoritatea nu au ştiut cum să voteze, spre amuzamentul celor din grupul PDL care aplaudau râzând nedumerirea consilierilor PSD. Preţul pe kilogramul de mere a fost de 2,31 de lei iar Barbulea vroia ca acesta să fie de la 1,80 de lei pe kilogramul de mere. Iniţial …

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Recomandări de la APIA privind cererile de subvenții

Nicolae Horumbă, director Proceduri plăți pe suprafață din APIA, a făcut câteva recomandări fermierilor care depun cererea unică pentru subvenții.Terenurile cu statut incert
În primul rând, fermierul trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a veni la APIA. “Recomandarea mea personală este ca, dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă”, spune directorul. Chiar dacă nu primește subvenție pentru acel teren, fermierul are obligația să respecte bunele condiții agricole și de mediu și este posibil să aibă și zone de interes ecologic pe el, care intră în calculul procentului de 5%.

Tabel centralizator
Ca noutate, anul acesta fermierii trebuie să depună un tabel …