Treceți la conținutul principal

Daniel Constantin: Abia aştept să spun Parlamentului cum PDL a devalizat sistemul de irigaţii din România

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirmă că moţiunea simplă pe agricultură anunţată de PDL este un prilej bun pentru a prezenta Parlamentului problemele create în acest sector de democrat-liberali dar şi lucrurile bune iniţiate în această perioadă pentru agricultură.

“Abia aştept să spun Parlamentului cum PDL a devalizat sistemul de irigaţii din România, cum a concediat 3.000 de oameni din sistemul de îmbunătăţiri funciare şi cum a externalizat toate serviciile pe care Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare trebuie să le presteze cu personal propriu. O să explic, de asemenea, de ce bugetul MADR este cel mai mic buget de după 1989 şi cum acesta a fost direcţionat, din păcate, către firmele de partid. O să îmi facă plăcere să fac acest lucru şi la nivelul Parlamentului, cu toate că am mai vorbit în public de toate aceste probleme”, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că moţiunea simplă îi va oferi ocazia de a prezenta şi lucrurile bune care s-au făcut pentru agricultură în aceasta perioadă. “O să profit de ocazie să spun foarte multe lucruri bune care s-au făcut la MADR, din punctul meu de vedere. Voi scoate în evidenţă faptul că este pentru prima dată cînd se alocă un buget suplimentar la rectificarea bugetară pentru MADR pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă, dar şi pentru a acorda nivelul maxim al subvenţiilor pe care îl permite Comisia Europeană. Este vorba de 100 de milioane de euro care vor fi la dispoziţia MADR la sfîrşitul lunii octombrie. Acest lucru arată că USL pune în practică ceea ce a spus în programul de guvernare şi anume că agricultura este elementul esenţial de dezvoltare a economiei româneşti, alături de energie”, a adăugat şeful MADR.

De asemenea, Constantin a afirmat că va mai prezenta Parlamentului şi alte elemente esenţiale pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung, unul dintre acestea fiind, de altfel, un subiect pe agenda de lucru a Consiliului de Miniştri de la Bruxelles.

“Mîine (marţi – n.r.) voi avea o întîlnire cu comisarul Hahn (comisarul european pentru politică regională – n.r.) despre necesitatea refacerii sistemului de irigaţii, dar şi despre alte lucruri care vizează reabilitarea acestui sistem. Discuţiile vor avea loc cu comisarul Hahn pentru că acest proiect va fi finanţat din fonduri structurale”, a menţionat Daniel Constantin.

Începînd cu noua programare financiară 2014-2020, România ar putea finanţa din fonduri structurale reabilitarea sistemului de irigaţii, cu condiţia să fundamenteze Bruxelles-ului necesitatea acestei investiţii.

“Suntem în discuţii pentru fundamentarea necesităţii acestei iniţiative pe care a lansat-o România, respectiv de a finanţa reabilitarea sistemului de irigaţii pentru o suprafaţă care deserveşte 800.000 de hectare, necesarul estimat fiind de un miliard de euro. Este primul program important pe care România îl va avea la dispoziţie pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, după 1989. Din cunoştinţele mele suntem singura ţară care a solicitat aşa ceva Comisiei şi există deja un acord de principiu. România trebuie să demonstreze, prin fundamentarea pe care o va transmite, necesitatea acestui demers. Suntem singurul stat care în această perioadă am rugat CE să prindă în obiectivele prioritate care vor fi finanţate din fonduri structurale reabilitarea sistemului de irigaţii¨, a mai spus şeful MADR.

Partidul Democrat Liberal va depune, săptămîna viitoare, o moţiune simplă pe agricultură, la Camera Deputaţilor, a anunţat, luni, la finalul BPN al PDL, prim-vicepreşedintele formaţiunii Cezar Preda.

Potrivit acestuia, moţiunea va acuza lipsa de viziune a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, asupra domeniului pe care îl gestionează.


The original article may still be available at http://www.ziarulfaclia.ro/daniel-constantin-abia-astept-sa-spun-parlamentului-cum-pdl-a-devalizat-sistemul-de-irigatii-din-romania/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…