Treceți la conținutul principal

Daniel Constantin: Abia aştept să spun Parlamentului cum PDL a devalizat sistemul de irigaţii din România

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirmă că moţiunea simplă pe agricultură anunţată de PDL este un prilej bun pentru a prezenta Parlamentului problemele create în acest sector de democrat-liberali dar şi lucrurile bune iniţiate în această perioadă pentru agricultură.

“Abia aştept să spun Parlamentului cum PDL a devalizat sistemul de irigaţii din România, cum a concediat 3.000 de oameni din sistemul de îmbunătăţiri funciare şi cum a externalizat toate serviciile pe care Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare trebuie să le presteze cu personal propriu. O să explic, de asemenea, de ce bugetul MADR este cel mai mic buget de după 1989 şi cum acesta a fost direcţionat, din păcate, către firmele de partid. O să îmi facă plăcere să fac acest lucru şi la nivelul Parlamentului, cu toate că am mai vorbit în public de toate aceste probleme”, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că moţiunea simplă îi va oferi ocazia de a prezenta şi lucrurile bune care s-au făcut pentru agricultură în aceasta perioadă. “O să profit de ocazie să spun foarte multe lucruri bune care s-au făcut la MADR, din punctul meu de vedere. Voi scoate în evidenţă faptul că este pentru prima dată cînd se alocă un buget suplimentar la rectificarea bugetară pentru MADR pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă, dar şi pentru a acorda nivelul maxim al subvenţiilor pe care îl permite Comisia Europeană. Este vorba de 100 de milioane de euro care vor fi la dispoziţia MADR la sfîrşitul lunii octombrie. Acest lucru arată că USL pune în practică ceea ce a spus în programul de guvernare şi anume că agricultura este elementul esenţial de dezvoltare a economiei româneşti, alături de energie”, a adăugat şeful MADR.

De asemenea, Constantin a afirmat că va mai prezenta Parlamentului şi alte elemente esenţiale pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung, unul dintre acestea fiind, de altfel, un subiect pe agenda de lucru a Consiliului de Miniştri de la Bruxelles.

“Mîine (marţi – n.r.) voi avea o întîlnire cu comisarul Hahn (comisarul european pentru politică regională – n.r.) despre necesitatea refacerii sistemului de irigaţii, dar şi despre alte lucruri care vizează reabilitarea acestui sistem. Discuţiile vor avea loc cu comisarul Hahn pentru că acest proiect va fi finanţat din fonduri structurale”, a menţionat Daniel Constantin.

Începînd cu noua programare financiară 2014-2020, România ar putea finanţa din fonduri structurale reabilitarea sistemului de irigaţii, cu condiţia să fundamenteze Bruxelles-ului necesitatea acestei investiţii.

“Suntem în discuţii pentru fundamentarea necesităţii acestei iniţiative pe care a lansat-o România, respectiv de a finanţa reabilitarea sistemului de irigaţii pentru o suprafaţă care deserveşte 800.000 de hectare, necesarul estimat fiind de un miliard de euro. Este primul program important pe care România îl va avea la dispoziţie pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, după 1989. Din cunoştinţele mele suntem singura ţară care a solicitat aşa ceva Comisiei şi există deja un acord de principiu. România trebuie să demonstreze, prin fundamentarea pe care o va transmite, necesitatea acestui demers. Suntem singurul stat care în această perioadă am rugat CE să prindă în obiectivele prioritate care vor fi finanţate din fonduri structurale reabilitarea sistemului de irigaţii¨, a mai spus şeful MADR.

Partidul Democrat Liberal va depune, săptămîna viitoare, o moţiune simplă pe agricultură, la Camera Deputaţilor, a anunţat, luni, la finalul BPN al PDL, prim-vicepreşedintele formaţiunii Cezar Preda.

Potrivit acestuia, moţiunea va acuza lipsa de viziune a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, asupra domeniului pe care îl gestionează.


The original article may still be available at http://www.ziarulfaclia.ro/daniel-constantin-abia-astept-sa-spun-parlamentului-cum-pdl-a-devalizat-sistemul-de-irigatii-din-romania/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sorin Radu, noul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul de secretar de stat în locul lui George Turtoi. Marius Faur în continuare în cărți pentru șefia APIA

Surse apropiate premierului României, Dacian Cioloș, au precizat sub semnul anonimatului că Sorin Radu, fostul director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, ar fi următorul pe lista ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, pentru a fi secretar de stat responsabil cu fondurile europene, practic succesorul lui George Turtoi care a demisionat cu ceva zile în urmă.
„Deocamdată se vrea aducerea lui Sorin Radu, care a fost la Centrul Regional Nord, Satu Mare. Este foarte bun pe fonduri europene; s-a agreat cu premierul. Cei de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare au cea mai bună absorbție, cei de la conducerea Ministerului Agriculturii îl știu de ani de zile. Este un tip super OK, nu este intrat în nimic, nu are probleme de niciun fel”, au spus sursele guvernamentale.

Informația confirmă spusele lui Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, care a declarat pentru un post de televiziune că …

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%.

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Primul bilanţ al îngheţului

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate …

Intalnire de lucru cu crescatorii de ovine si caprine privind subventiile din 2011

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, s-a intalnit, miercuri 30 martie 2011, cu reprezentantii Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania Romovis 2000, la sediul Ministerului Agriculturii.

Principalele teme abordate cu aceasta ocazie au fost elaborarea Normelor Metodologice privind schemele de sprijin prin Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul ovine/caprine pentru anul 2011 si masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 141 – Sprijin pentru fermele de semi-subzistenta, cuprinse de Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Astfel, au fost discutate termenele de depunere a cererilor pentru CNDP ovine/caprine si perioadele de efectuare a controlului in teren. Reprezentantii ministerului au precizat ca una dintre problemele care necesita clarificare este cea a numarului de animale existent, iar efectivul eligibil pentru care se solicita sprijin trebuie verificat prin controlul in teren.

In ceea ce priveste masurile din PNDR, s-au purtat …