Treceți la conținutul principal

Controverse în lumea academică pe tematică OMG

Publicarea săptămâna trecută în revista ştiinţifică „Food and Chemical Toxicology” a unui studiu asupra şobolanilor hrăniţi cu porumb transgenic a stârnit reacţii diferite în presa internaţională şi mediul academic european.

Făcând referire la un studiu intitulat „Toxicitatea pe termen lung a unui erbicid Roundup şi a unui hibrid de porumb transgenic, rezistent la erbicidul Roundup”, oameni de ştiinţă francezi au ajuns la concluzia că rozătoarele supuse experimentelor de laborator au dezvoltat tumori cancerigene după ce au fost hrănite cu porumbul tolerant la glifosat NK603 al companiei americane Monsanto.

Studiul a provocat însă reacţii critice din partea altor experţi, care au pus la îndoială metodele de cercetare. Unul dintre ei este profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea Cambridge, care susţine că metodele statistice şi raportarea rezultatelor sunt sub standardele aşteptate de la un studiu ştiinţific riguros. „Sunt surprins că a fost acceptat de revista în care a apărut. Lotul martor a fost surprinzător de mic, iar din acesta multe animale au dezvoltat tumori. Dintr-o analiză statistică superficială, s-a dat impresia că ar fi diferenţe faţă de lotul testat cu alimentaţie OMG”, spune Spiegelhalter.

La rândul său, dr. Wendy Harwood, cercetător al Centrului John Innes e de părere că „descoperirile nu contrazic cercetări anterioare care susţin că modificarea genetică este o tehnologie fără riscuri de mediu sau pentru sănătate. Trebuie să ne întrebăm dacă o dietă exclusivă cu porumb e sănătoasă pentru şobolani şi ar fi trebuit realizat alt lot de control. Loturile studiate sunt foarte mici, deci nu se pot trage concluzii. Cât de semnificativ e decesul a trei din zece şobolani, în lotul martor, faţă de cinci din zece, în cel testat?”, se întreabă acesta.

Agenţia de presă Reuters a afirmat că „istoricul cercetătorului principal, de critic al acestui sector, poate determina alţi specialişti să fie precauţi şi să nu tragă concluzii pripite”.

„Acesta nu este primul studiu de evaluare a efectelor pe termen lung a organismelor transgenice asupra sănătătii. Astfel de studii au fost efectuate pe rozătoare si alte animale, de către cercetători stiintifici din toată lumea. Conform agentiilor internationale, europene si nationale pentru siguranta alimentelor, cercetările efectuate nu au raportat nici un efect toxic”, a fost reacţia Asociaţiei Europene pentru Bioindustrie (EuropaBio).

În Europa şi în toată lumea, zeci de milioane de animale din exploataţii agricole - inclusiv păsări, porcine şi bovine - sunt furajate cu porumb şi soia transgenice. Din 1996, peste 2 trilioane de porţii alimentare conţinând ingrediente biotehnologice au fost consumate în lume, fără constatarea nici unui caz fundamentat ştiinţific de maladie cauzată oamenilor sau animalelor, potrivit rapoartelor EuropaBio, citând Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pe 6 septembrie, Curtea Europeană de Justiţie a clarificat care sunt cerinţele legale pentru cultivarea plantelor modificate genetic în statele membre ale Uniunii Eeuropene. Instanţa a confirmat că procedurile suplimentare de autorizare, peste cele cerute de procesul de aprobare de care sunt responsabile Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor sunt ilegale. Totodată, stabilirea măsurilor de coexistenţă nu este obligatorie pentru a fi permisă cultivarea plantelor transgenice.


The original article may still be available at http://agroinfo.ro/subiecte-la-zi/controverse-in-lumea-academica-pe-tematica-omg

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au început plățile pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016

APIA informează că astăzi, 11 aprilie, a început să efectueze plățile pentru cantitatea de motorină utilizată în agricultură pentru trimestrul IV 2016, în sumă totală de 78.151.029 lei, urmând ca cei 8.836 beneficiarii să își primească banii în cont până la sfărșitul săptămânii.
De asemenea, anunțăm potenţialii beneficiari că, până la data de 02.05.2017 inclusiv, se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 ianuarie - 31 martie 2017 (trim. I al anului 2017). Valoarea accizei pntru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…