Treceți la conținutul principal

Canicula face vinul bun

ARAD. A început culesul strugurilor în Podgoria Aradului. Temperaturile ridicate au grăbit puțin culesul care a început cu 3 săptămâni mai repede decât de obicei și fac vinul mult mai bun. Viticultorii spun că în acest an, cantitatea de struguri e mai mică, însă calitatea e mai bună decât anul trecut, aşa că şi vinul va fi foarte bun.


Munca e în toi

În cea mai mare plantaţie de viţă de vie (WINE PRINCESS) din Podgoria Aradului oamenii au de cules struguri de pe o suprafață de 75 de ha. Specialiştii spun că în acest an strugurii sunt de calitate mai bună, aşa că şi vinul va fi foarte gustos.

Din vie, strugurii ajung într-o fabrică ultra modernă de vinificaţie și apoi ajung atât în România, cât şi în multe țări ale Uniunii Europene, printre care Germania, Franța, Anglia, Ungaria ori Belgia. Cele mai utilizate soiuri pentru vinuri albe sunt: Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling, Sauvignon iar pentru vinurile roşii: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă Neagră, Burgund mare.
Bani pentru vie

Podgoria Aradului are 3000 ha de viţă de vie, din care, prin prin programul de restructurare – reconversie a plantaţiilor viticole, au fost replantate, cu viţă de vie cu soiuri pentru struguri de vin, 1.832 ha. Pentru reconversia celor 1.832 ha, suma totală care se va achita beneficiarilor este de peste 25.500.000 euro, judeţul Arad fiind din acest punct de vedere printre primele 3 judeţe din România care au realizat această suprafaţă şi au atras această sumă din fonduri UE.


The original article may still be available at http://www.aradon.ro/canicula-face-vinul-bun/1166317

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.