Treceți la conținutul principal

Orban: Trebuie sa negociem pentru a ridica plafonul de 300.000 de euro pentru agricultura

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, considera ca Romania va trebui sa negocieze pentru a ridica plafonul de 300.000 de euro propus de comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos, la platile directe catre fermele mari, potrivit NewsIn.

Ministrul Leonard Orban a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna sunt elemente cu care partea romana nu se simte deloc "confortabil".

El a adaugat ca plafonul propus de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos este 300.000 de euro la platile directe catre fermele mari, cu suprafata de peste 1.000 de hectare, ceea ce va duce la faramitarea suprafetelor agricole. "Deci este o chestiune care, desigur, va crea probleme serioase fermelor mari din Romania", a apreciat ministrul Leonard Orban.

El a mai afirmat ca propunerea va necesita un studiu aprofundat, iar partea romana va trebui sa judece pachetul in ansamblul lui.

Deocamdata, nu exista un punct de vedere oficial pe aceasta chestiune, pentru ca e prea devreme, iar parerea mea personala este ca nu vom putea inlatura pur si simplu aceasta plafonare a platilor directe, dar va trebui sa negociem in ceea ce priveste ridicarea plafonului. Va trebui sa negociem si sa supunem aprobarii guvernului o propunere finala ", a conchis ministrul Leonard Orban.

Comisia Europeana a prezentat miercuri un proiect de reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013, ce are in centru o reorientare si o reechilibrare a modului de acordare a subventiilor. in cele zece propuneri-cheie facute de Comisie se arata ca plata de baza pentru susținerea veniturilor se va face numai catre fermierii activi, iar aceasta subventie va scadea progresiv incepand de la 150 000 EUR și va fi plafonata la 300 000 EUR pe an pentru un fermier.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…