Treceți la conținutul principal

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) nu vor participa anul acesta la Indagra şi se pregătesc de proteste în stradă, nemulţumiţi de suma prea mică pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o aloce pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) aferentă anului 2011, sumă care reprezintă doar jumătate din banii pe care crescătorii i-au cerut şi ar avea dreptul să îi primească, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR, după întâlnirea cu ministrul Valeriu Tabără, din 17 octombrie 2011.

Suma maximă notificată la Comisia Europeană şi pe care România poate să o aloce în 2011 din bugetul naţional pentru CNDP la bovine este de cca. 337 mil. euro, care se împart la numărul de capete eligibile, iar crescătorii de bovine au solicitat, la întâlnirile anterioare cu ministrul Agriculturii, suma de 200 euro/cap de animal.

Însă, potrivit lui Frânc, din suma pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o aloce în acest an, împărţită la numărul de animale pentru care a fost solicitat sprijinul, ar rezulta un ajutor financiar de circa 450 lei pe cap de animal, în timp ce crescătorii de bovine spun că nu vor accepta mai puţin de 700 de lei pe cap de bovină.

Crescătorii de bovine se vor întâlni din nou cu ministrul Agriculturii în 3 noiembrie 2011, după ce APIA va finaliza controalele şi se va şti exact numărul de animale eligibile la plată pe 2011 şi suma exactă pe cap de animal.

“Suma totală care s-ar putea să ni se aloce este undeva la 50 la sută din cât avem aprobat de Uniunea Europeană. Nu s-a discutat de suma pe cap, deoarece APIA nu a încheiat controalele. Aceste controale se încheie în data de 30 octombrie, urmând ca în 3 noiembrie să avem o nouă întâlnire cu ministerul, în care vom şti efectiv suma pe cap de animal.

Toate organizaţiile membre ale FCBR şi AGCTR-ul suntem nemulţumiţi total de ceea ce ni s-a avansat astăzi, dar aşteptăm până în data de 3 noiembrie şi dacă nu ne ducem cu suma undeva la cel puţin peste 20 la sută din ce am primit în 2009 (571 lei – n.red.), i-am spus şi ministrului că ne vede în stradă.

Tot ca o consecinţă, Federaţia nu va participa la nici o manifestare la Indagra pentru că noi considerăm că sectorul de creştere a bovinelor nu este interesant pentru minister şi nu vrem să mergem acolo numa ca să îşi facă ministerul faţadă cu noi”, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR, după întâlnirea cu ministrul Valeriu Tabără.

Reprezentanţii organizaţiilor profesionale din agricultură s-au întâlnit luni, 17 octombrie 2011, la sediul Ministerului Agriculturii şi în prezenţa ministrului Valeriu Tabără, cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, cu care au discutat despre noua Politică Agricolă Comună, după anul 2014.

După întâlnirea cu Cioloş, reprezentanţii crescătorilor de bovine şi ai celor de ovine au discutat cu ministrul Agriculturii şi despre CNDP pe anul 2011.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…