Treceți la conținutul principal

Grapa cu discuri PRESTO

O nouă realizare a Grupului Maschio-Gaspardo. Grapele sunt maşini agricole utilizate în special la lucrările de mărunţire a bulgărilor rezultaţi în urma arăturii, afânarea solului şi nivelarea arăturii. Grapele se mai utilizează şi la alte lucrări, cum ar fi: spargerea crustei formate la suprafaţa solului, grăparea semănăturilor (înainte sau după răsărire), grăparea păşunilor şi a fâneţelor naturale, precum şi îngroparea îngrăşămintelor şi eventual a seminţelor distribuite pe suprafaţa solului.

Grapele cu discuri se utilizează cu precădere la grăparea (discuirea) arăturilor în vederea pregătirii solului pentru semănat, când se efectuează mărunţirea bulgărilor şi netezirea arăturii. Acestea mai sunt folosite şi la grăparea solului între rândurile de pomi şi viţă de vie, pentru grăparea păşunilor, pentru prelucrarea terenurilor proaspăt defrişate, cu exces de umiditate sau înţelenite.

După destinaţie, grapele cu discuri se clasifică în: grape pentru livezi, grape pentru vii, grape pentru culturi de câmp şi grape pentru condiţii grele de lucru (terenuri înţelenite, terenuri proaspăt defrişate etc.). Primele trei tipuri de grape lucrează la adâncimi de lucru de 5-15 cm, iar ultimul tip (pentru condiţii grele de lucru) lucrează la adâncimi de 15-20 cm.


PRESTO: Caracteristici tehnice

Renumitul grup italian Maschio-Gaspardo a lansat recent pe piaţă grapa cu discuri PRESTO, care este o tehnologie ideală pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului şi pentru prelucrările combinate, unde pregătirea patului germinativ este obiectivul principal. Aceasta a fost proiectată în special pentru a completa gama de maşini Maschio-Gaspardo pentru lucrările minime ale solului (minimum tillage).

Grapa cu discuri PRESTO se găseşte în variantele:

• Presto 250: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 80-85 CP (60-65 kW), 2,5 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 20;

• Presto 300: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 100-110 CP (75-85 kW), 3 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 24;

• Presto 350: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 120-130 CP (90-100 kW), 3,5 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 28;.

• Presto 400: se pretează pentru tractoarele cuprinse între 140-150 CP (105-115 kW), 4 m lăţime de lucru, adâncime de lucru 5-12 cm, numărul de discuri 32.

Grapa are două rânduri independente de discuri crestate, montate separat pe bara de prindere. Discurile au diametrul de 460 mm (la cerere 510 mm) şi o prindere de bară a discurilor prin intermediul sistemului “Silent Block” (sistemul de protecţie al elementului pe bară este format din 4 blocuri NR compacte pe fiecare element). S-au proiectat mai multe tipuri de discuri pentru aceste grape, cu diametrele menţionate, dar cu forme diferite, pentru a asigura o lucrare de calitate pe terenurile cu resturi vegetale.

Discuri crestate cu 9 dinţi, 15 dinţi mici, netezi şi cu 6 dinţi pentru rândul din faţă la extremităţile laterale (numai pentru variantele de 460 mm). Fiecare disc în parte dispune de un amortizor cu arc, cu secţiune elicoidală, pentru cazul în care acesta întâlneşte o piatră în sol.

Discurile externe (care sunt dinţate în faţă, iar în spate sunt standard, cu adâncimea de lucru reglabilă) şi protecţiile reglabile sub formă de disc sunt astfel concepute încât permit eliminarea cordoanelor de pământ (urmelor) între treceri.

Grapa cu discuri PRESTO este asemănătoare cu modelul UFO, dar are caracteristici tehnice diferite, şi anume: greutatea maşinii este mai mică decât la UFO, poate fi folosită pentru pregătirea solului înainte de semănat şi a fost proiectată pentru a obţine cele mai bune rezultate la pregătirea solului direct în mirişte în combinaţie cu o semănătoare (utilizând opţional A.S.I.).

Pentru semănătoare se pune la dispoziţie un sistem hidraulic de prindere şi manipulare. În acest caz, consumul de combustibil este redus în comparaţie cu lucrările convenţionale (clasice).

Viteza de lucru optimă recomandată de constructor este de 12-15 km/h, fiind posibilă o prelucrare a solului pe o suprafaţă mare, într-un timp scurt. Adâncimea maximă de lucru este de 12 cm.

Fiecare model garantează o lăţime de lucru utilă (elementul lateral este pliabil pentru a garanta limitele de lăţime în transport). Sistemul de prindere este în 3 puncte, de tip universal, pentru tractarea maşinii, categoriile a II-a şi a III-a N. Elementele operaţionale cu discuri sunt realizate dintr-un oţel aliat cu bor.

Opţional se poate solicita o bară de nivelare în faţă, pentru a se asigura o capacitate suplimentară de nivelare. De asemenea, tot la cerere se pot solicita şi kituri de balast, pentru creşterea greutăţii maşinii (1 kit = 150 kg, maxim 3 kituri = 450 kg).

Lăţimea de lucru la varianta 300 este egală cu lăţimea de transport, la celelalte variante aceasta diferă.
Butucii folosiţi de Maschio sunt de înaltă calitate (SKF Agri Hub), fiind lubrifiaţi cu unsoare de calitate. Cu SKF Agri Hub, grapa nu necesită întreţinere.

La acest tip de grapă rulmenţii au corpul înclinat, de tip cu bile pe 2 rânduri, integraţi în butuc. Acesta din urmă asigură o rigiditate bună şi este de dimensiuni mici. Rulmentul este uşor de înlocuit (o piuliţă M22 x 1,25 la blocul de metal).

Suplimentar, grapa poate dispune şi de două discuri telescopice laterale, la cerere. Pentru versiunile 300 şi 400 se poate solicita un set de lumini cu tăbliţe de avertizare.

Grapa poate lucra în agregat cu un tăvălug (tăvălug Packer, tăvălug cu discuri din cauciuc, tăvălug colivie, tăvălug colivie dublu cu sistem separat de prindere etc.) care dispune de un sistem de reglare propriu.
Tractorul folosit trebuie să dispună de cel puţin doi distribuitori hidraulici.

Acest tip de grapă corespunde celor mai exigente cerinţe de calitate şi performanţă existente la ora actuală pe piaţa mondială.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…