Treceți la conținutul principal

FNPAR: Aproximativ 40%-50% din producţia agricolă este depozitată în spaţii inadecvate

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România - FNPAR îi solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, ca, în bugetul pentru anul viitor, una dintre priorităţi să fie depozitarea, întrucât, în lipsa spaţiilor de depozitare, producţiile agricole au de suferit la capitolul calitate. 

„Aproximativ 40%-50% din producţia agricolă este depozitată în spaţii inadecvate, fără ventilaţie, iar calitatea cerealelor are de suferit. Solicităm domnului ministrului al Agriculturii ca în bugetul pentru anul 2012 o prioritate să fie depozitarea, iar proiectele şi programele pentru acest domeniu să primească un punctaj mai mare la finanţare”, a declarat, peşedintele FNPAR, Viorel Matei.

Declaraţiile privind supraproducţia de cereale au ieftinit grâul cu 15%-20%
În acelaşi timp, FNPAR solicită ministrului Agriculturii, domnul Valeriu Tabără, să nu mai facă declaraţii publice cu privire la supraproducţia de cereale întrucât acestea au avut repercusiuni asupra preţurilor materiilor prime şi au produs prejudicii fermierilor.

„Declaraţiile domnului ministru Valeriu Tabără cu privire la supraproducţia de cereale de anul acesta au dus la o scădere a preţului grâului cu 15%-20%. Tot din pricina acestor declaraţii privind producţiile record preţul porumbului a scăzut de la 0,72 lei/kg, la 0,59 lei-0,60 lei/kg, iar la floarea soarelui scăderea a fost de la 1,65 lei/kg la 1,20 lei/kg”, a spus Viorel Matei.

Comasarea terenurilor – prea scumpă
Privind piaţa funciară, FNPAR consideră că una dintre principalele probleme în domeniul comasării terenurilor o constituie tarifele notariale care sunt la un nivel insuportabil pentru mulţi dintre fermieri.
„Costurile cu actele necesare pentru realizarea unei tranzacţii de acest gen au ajuns la 110-120 euro la hectar. Solicităm instituţiilor statului să adopte măsurile necesare pentru scăderea taxelor, căci altfel piaţa funciară riscă să intre într-un blocaj”, a menţionat Viorel Matei.

Pentru sprijinirea şi modernizarea domeniului agricol, FNPAR consideră că este necesară adoptarea unei legi a creditului pentru investiţii. Prin această lege statul ar urma să subvenţioneze dobânzile la creditele luate de fermieri pentru investiţii - dobânzi care sunt insuportabile la ora actuală, ele depăşind, în unele cazuri, pragul de 20%.

Privind problema secetei, FNPAR cere Guvernului să realizeze un Program naţional privind domeniul irigaţiilor şi propune ca soluţie sprijinirea autorităţilor locale, de către ministerul Administraţiei şi Internelor şi ministrul Mediului şi Pădurilor, pentru înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie, pentru refacerea micro-climatelor.

F.N.P.A.R – a luat fiinţă ca o concretizare a interesului general al asociaţiilor patronale, cooperativelor, sindicatelor investitorilor şi asociaţiilor agricole de ramură, privind necesitatea apariţiei unei federaţii, la nivel naţional, care să adune şi să reprezinte sub sigla sa interesele generale ale reprezentanţilor sectorului agricol din România, la nivelul Uniunii Europene, respectiv în cadrul COPA-COGECA-GEOPA.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…