Treceți la conținutul principal

Culturile de toamă nu au fost încă compromise. Fermierii au reluat lucrările

Având în vedere seceta prelungită din lunile august-septembrie, fermierii au sistat lucrările din campania de toamnă. Însă, precipitaţiile căzute în ultimele zile i-au determinat pe aceştia să reia înfiinţarea culturilor de rapiţă, grâu, orz şi triticale.Prognoza meteorologică pentru perioada 11 – 15 octombrie estimează precipitaţii în toate regiunile agricole ale ţării, mai însemnate cantitativ în zonele sudice, sud-estice şi estice ale ţării.Astfel, se va produce îmbunătăţirea conţinutului de umiditate din sol, în special în zonele agricole din sudul, sud-estul şi estul ţării, procesele de germinare-răsărire la culturile de rapiţă deja înfiinţate, precum şi pregătirea terenurilor pentru însămânţările la culturile de toamnă (orz şi grâu) desfăşurându-se astfel în condiţii favorabile de umiditate.În Olt fermierii încheie recoltarea porumbuluiRecoltarea porumbului în judeţul Olt se apropie de final, până în prezent fiind strânsă producţia de pe o suprafaţă de 123.500 ha din 125.514 ha suprafaţă cultivată, obţinându-se o producţie medie de 3.700 kg/ha, după cum a informat Marius Ciobanu, şeful serviciului Inspecţii Implementare Politici Agricole din cadrul Direcţiei Agricole Olt.Potrivit sursei citate, arăturile de toamnă s-au efectuat pe o suprafaţă de 55.930 ha, iar situaţia la însămânţări se prezintă astfel: 10.000 ha au fost însămânţate cu grâu, 1.000 ha - cu orz, 925 ha - triticale şi 10.000 ha - rapiţă.„Ploile din ultima perioadă au fost binevenite, ţinând cont de seceta prelungită din perioada anterioară, care a afectat cultura de rapiţă. În mod normal, rapiţa ar fi trebuit să răsară până pe 10 octombrie. Sperăm ca lucrările să poată fi reluate de fermieri, iar germinaţia să fie bună la culturile însămânţate în toamna anului 2011” , a declarat Marius Ciobanu.


Galaţi: Arăturile pentru însămânţare s-au realizat doar pe un sfert din suprafaţăÎn judeţul Galaţi, arăturile de toamnă au fost realizate doar pe un sfert din suprafaţa destinată însămânţărilor, cauza principală fiind seceta prelungită, a declarat, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode, potrivit agerpres.Conform spuselor acesteia, din cele 65.300 hectare care ar fi trebuit pregătite pentru însămânţare în judeţul Galaţi, au fost arate doar 15.461.Potrivit datelor de la DADR Galaţi, au fost arate doar 13.600 hectare pentru cultivarea rapiţei pentru ulei, 75 hectare pentru legume de câmp (toate cu ceapă), 734 hectare pentru semănat orz, 160 hectare pentru orzoaica de toamnă, 792 hectare grâu şi secară şi 100 hectare triticale.sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…