Treceți la conținutul principal

Când va primi România 200 de euro subvenţie la hectar

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a precizat, la interpelarea romanialibera.ro, că plata directă pentru hectarul de teren agricol pe care o va primi România conform noii Politici Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene va ajunge la 200 de euro în 2018.

Astfel, de la un cuantum de aproximativ 100 de euro pentru hectar, cât primesc în prezent, fermierii români vor fi subvenţionaţi cu 135 de euro până în 2014, urmând ca suma să crească în mod constant până în 2020.

Dacian Cioloş spune că ritmul de creştere al subvenţiilor alocate României - criticat deja de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ca fiind prea lent - a fost stabilit în condiţiile în care statele membre trebuie să se înţeleagă în această perioadă şi asupra bugetului global al UE în perioada 2014-2020.

"Statele Uniunii vor trebuie să decidă în următoarele luni şi cum va arăta proiectul PAC, şi cât va fi bugetul UE. Ştiţi că sunt unele ţări care primesc înapoi de la bugetul european mai mult decât contribuie şi sunt altele care contribuie cu mai mult decât primesc. În aceste condiţii, o accelerare prea mare a creşterii subvenţiior pentru România şi pentru alte state cu un nivel actual mult sub media UE ar putea determina celelalte state să refuze inlcusiv propunerile pentru bugetul global. Dacă s-ar întâmpla asta, atunci România ar putea să-şi vadă şi alte fonduri europene mult reduse", a explicat Dacian Ciloş pentru romanialibera.ro, în cadrul conferinţei de presă care a marcat vizita în România a comisarului.

Comisarul european a reamintit însă că forma actuală a proiectului PAC va putea suporta modificări până la adoptare.

"În lunile care urmează se va declanşa procedura de codecizie, în care Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri vor legifera asupra acestui proiect. Fiecare ţară va putea să aducă amendamente. Desigur, obiectivul pentru mine este să nu transform Politica Agricolă Comună în 27 de politici naţionale", a conchis Dacian Cioloş.

Comisia Europeană şi-a lansat proiectul de reformă a PAC săptămâna trecută. România a fost prima ţară pe care a vizitat-o comisarul Dacian Cioloş după oficializarea propunerilor CE.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…