Treceți la conținutul principal

2011 INREGISTREAZA PRODUCTII RECORD LA CULTURILE DE PORUMB

Anul 2011, s-a dovedit prielnic pentru producatorii agricoli care au avut culturi de porumb. Conform datelor furnizate de directiile agricole din teritoriu, recoltele de anul acesta au depasit considerabil valorile inregistrate anul trecut.

In Buzau, s-a inregistrat cea mai mare productie din ultimii cinci ani, in timp ce in Prahova productia medie de porumb este cea mai buna productie inregistrata in ultimii 20 de ani.


Productia medie de porumb este, in Prahova, dubla fata de productia de anul trecut, aceasta fiind cea mai buna din ultimii 20 de ani, a declarat, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Prahova, Marian Marcu, a anuntat Agerpres. Potrivit sursei citate, porumbul a fost recoltat pana la acest moment pe aproximativ 90% din suprafata totala cultivata de 66.000 de hectare, productia medie la hectar fiind de 5.500 kg, fata de 2010 cand s-au recoltat doar 2.800 kg/hectar.

In Buzau, agricultorii au obtinut peste 500.000 de tone de pe cele 106.000 de hectare cultivate cu porumb pentru consum, inregistrand cea mai ridicata productie din ultimii cinci ani. “Campania de recoltare se afla la final, la porumb, productia medie se ridica la 5.200 de kilograme la hectar, per total realizandu-se cea mai mare productie din ultimii cinci ani”, a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Buzau, Cosmin Florea, a anuntat Agerpres.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…