Treceți la conținutul principal

Ziua fara carne

Initiativa, promovata la nivel national in Statele Unite ale Americii, si-a castigat cei mai multi adepti in Aspen, Colorado. Statiunea de lux este cea de-a doua casa pentru multe dintre celebritatile hollywoodiene, care prefera inaltimile Muntilor Stancosi pentru a se relaxa. Conflictele dintre acestia si hippiotii veniti in anii 70 pentru experiente halucinogene la 8000 de metri altitudine au devenit poveste veche.

Meatless Monday, dupa cum numesc americanii noua inoculare a mentalitatii pro- vegetarianista in randul cetatenilor a devenit actuala cauza de frictiune dintre reprezentantii a doua tabere- ecologistii si cei care consuma carne, anunta New York Times.

Pe de o parte sunt localurile care aproba initiativa de a inlocui in zilele de luni preparatele din carne cu unele vegetale, in timp ce reprezentantii altor restaurante, se arata sceptici. „Este ceva la care trebuie sa ne gandim cu atentie” , afirma Alex Harvier, managerul Cache Cache. La restaurantul cu specific frantuzesc pe care il conduce acesta preturile pentru specialitatile osso buco si ficatul de vitel, servite in serile de luni, variaza intre $30 si $58. Integritatea meniului si experienta de delectare culinara presupusa de cina trebuie sa fie si ele avute in vedere cand se schimba meniul, argumenteaza acesta.

Activistii pentru un stil de viata „verde” isi propun sa convinga oamenii sa scoata din meniul lor carnea cel putin o zi pe saptamana. Drept urmare, cel putin 20 de institutii si restaurante – inclusiv Syzygy, au oferte vegetariene pentru zilele de luni. Misiunea acestora este cu atat mai dificila atata timp cat „dintr-un motiv sau altul turistii care vin in Aspen par sa prefere sa manance preparate din carne.”, sustine Mimi Lenk, manageul vegetarian al Syzygy.

Martin Oswald, un alt sustinator al Zilei fara carne, spune ca prietenii sai din industria alimentara s-au aliniat la campanie fara a fi obligati: “Nu iti zice nimeni sa devi vegetarian. Cei care au introdus in meniu ziua fara carne au facut-o de frica sa nu ramana pe dinafara.” Nu au facut-o neaparat pentru sanatatea consumatorilor; au actionat astfel intrucat au vazut ca din ce in ce mai multi intreprinzatori- concurenta au imbratisat ideea, a mai completat acesta.

Se poate spune ca aplicarea reusita a filosofiei Meatless Monday in Aspen nu a fost tocmai o intamplare. Aflata in statul cu cea mai mica rata a obezitatii din tara, orasul cu o paleta variata de activitati in aer liber – biking, rafting, drumetii, alpinism si skiat- este considerat o capitala a fitness-ului. Asadar, masurile luate pentru o alimentatie mai sanatoasa par sa fie considerate, pe langa activitatea fizica, modalitatea cea mai buna pentru un stil de viata corespunzator.

Masurile ecologiste nu se opresc aici. Atat scolile, cat si spitalele din Aspen contribuie pe cat posibil la alegerea unui mod de viata sanatos.

Este posibila ziua fara carne in Romania?

Atat americanii, cat si romanii adora sa manance. Insa in timp ce miscarile pro- vegetarianism sunt singura cale pentru a convinge cetatenii tarii in care conform specialistilor „industria carnii de vita a contribuit la mai multe decese decat toate razboaiele din acest secol, toate dezastrele naturale si toate accidentele de automobil luate impreuna” sa renunte la hot-dog, romanii urmeaza o altfel de „cura de detoxifiere”.

Una dintre rarele ocazii in care romanii renunta de buna-voie la carne, pe langa cazurile in care sunt nevoiti din motive medicale, este perioada postului. „ Unele restaurante ofera preparate vegetariene deoarece aproximativ 85% dintre romani sunt crestin-ortodoxi si multi dintre ei tin post. Asta presupune o dieta vegana pentru perioade care adunate reprezinta peste jumatate de an. In ultimii ani, pana si industria carnii a inceput sa scoata pe piata versiunile vegetariene ale produselor lor.”, afirma Marius Cristian Vasilescu, reprezentant al European Vegetarian Union- Romania.

In momentul de fata nu se poate spune cu exactitate cati vegetarieni adevarati sunt in Romania, mai precizeaza Vasilescu pe site-ul oficial al asociatiei.

„Tot ce se poate spune este ca sunt multi cei care sunt preocupati de sanatatea lor, dintre care un numar considerabil urmeaza diete asemanatoare cu cele vegetariene. Acesta este motivul pentru care medicina alternativa si magazinele cu alimente sanatoase sunt atat de populare.”, sustine acesta.

Vegetarienii din alte tari

Statisticile realizate pentru stabilirea numarului aproximativ de cetateni care au o alimentatie exclusiv vegetala plaseaza in topul „tarilor vegetariene” India- cu 40% din locuitori, Germania- cu aproximativ 11% si Elvetia si Israel cu 9% fiecare.

Intre codasi se regasesc Portugalia- 0.3%, Slovacia, Polonia si Norvegia- cu aproximativ 1% fiecare.

>>> Ziua fara carne

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…