Treceți la conținutul principal

Visinile ca medicament

Visinele au rolul de a reface fibrele musculare, ajuta organismul sa se relaxeze, sa slabeasca, ne fereste de bolile cardiace si au efect antiinflamator si analgezic.

Acestea pot reduce durerea mai bine decat aspirina si pot oferi protectie antioxidanta comparabila cu suplimentele alimentare, precum vitamina E.

Sucul de visine e la fel de bun ca ibuprofenul sau ca unele medicamente antiinflamatoriii. De aceea, sunt recomandate in afectiuni inflamatorii, insotite de durere precum artrita, guta, dureri musculare, dureri de spate, dar si diabet, boli vasculare si neurovegetative.

Consumate proaspete, congelate sau uscate, acrisoare si apetisante, visinele au un continut bogat in elemente nutritive. Se culeg in iunie-iulie, in functie de soi, se manaca proaspete sau prelucrate sub forma de dulceata, gem, marmelada, sirop, lichior. Frunzele sunt folosite pentru conservarea muraturilor. Specialistii incadreaza visinele in categoria “superfructelor”, deoarece ele pot reduce riscul de diabet de tip 2.

Visinele contin: apa 88,6 %, zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloza, tanini, saruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.), caroten. Putere energetica: 64 kcal / 100 g.

Visinele ajuta la slabit, reduc stratul de grasime, scad colesterolul total si trigliceridele. 300 g de visine mancate in fiecare zi pot reduce grasimea de pe burta.

Coditele de visin contin flavonozide, saruri de potasiu etc. Au aceleasi proprietati terapeutice ca si cele de cirese, fiind diuretice si astringente, usor antiinflamatoare. Decoctul din codite se foloseste in boli de rinichi (litiaze, pielite, cistite, pielonefrite) si diaree.

Cura de visine ajuta in special diabeticilor, datorita vitaminei E (hipoglicemiante) si levulozei. Nu trebuie tinuta de cei cu aciditate mare.

Cura de cirese si visine (1-2 zile pe saptamana – 0,5 kg fructe) este indicata pentru pletorici, cardiaci si obezi. Nu se consuma alte alimente in acele zile.

Sucul de visine cu lapte se foloseste in tratarea artritelor, in starile febrile, bronsite, astmul bronsic sau indispozitiile psihice. In plus visinele ne feresc de boli cardiace si insomnie.

Alte insusiri terapeutice:

- detoxifierea organismului, indeosebi a rinichilor;
- scad colesterolul si riscul de diabet;
- sunt benefice in artrita;
- contin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac si la sanatatea pielii;
- utilizate in maladii ale rinichilor, stomacului si cailor respiratorii;
- cotin antioxidanti, in special vitamina C;
- scad nivelul de acid uric din sange, contribuind la prevenirea gutei;
- actiune usor laxativa, contribuind la ameliorarea constipatiei.

Atentionare: Sucul de visine nu este recomandat persoanelor cu aciditate ridicata a sucului gastric, celor care sufera de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afectiuni cronice ale plamanului.

>>> Visinile ca medicament | Gazeta de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…