Treceți la conținutul principal

Uleiul vegetal se scumpeşte din cauza biodeselului

Solicitările tot mai mari de materii prime din partea producătorilor de biodiesel ar putea conduce la o creştere a preţurilor la uleiul vegetal, cu consecinţe directe asupra costurilor la produsele alimentare.

Conform ultimelor previziuni de pe piaţă, Argentina va produce anul acesta 2,3 milioane tone metrice de biodiesel, din boabe de soia, o creştere cu 27 la sută faţă de 2010. Exporturile acestei ţări ar putea totaliza 1,5 milioane tone. De asemenea, un alt producător important de pe continentul sud-american, Brazilia, va creşte producţia de biodiesel cu 14 procente.

Rezervele de uleiuri vegetale şi grăsimi animale disponibile în acest moment la nivel mondial sunt insuficiente pentru a satisface toate cerinţele din sectorul energetic, fără a pune însă în pericol necesarul de hrană. Cu toate acestea, se aşteaptă o creştere a preţurilor la materiile prime care susţin industria de biodiesel.

În acest an, Argentina şi-a intensificat exporturile de ulei de soia, în special datorită solicitărilor pentru producţia de biodiesel. Astfel, în perioada ianuarie - aprilie 2011, au fost tranzacţionate pe pieţele externe 1,2 milioane tone.

În acelaşi context, Indonezia ar putea spori producţia de biocombustibil la cel puţin 800 mii tone până la sfârşitul anului 2011, cea mai mare cantitate urmând să ajungă pe pieţele din Uniunea Europeană.

Creşterea utilizării uleiurilor vegetale pentru producţia de biodiesel ar putea crea până la sfârşitul anului un deficit în ceea ce priveşte aprecierea preţurilor la uleiul de consum, dacă nu vor exista intervenţii din partea factorilor de decizie politică pentru a stabili noi reguli de procesare în industria biocombustibililor.

China a anunţat că va importa în perioada iulie - septembrie nu mai puţin de 3 milioane tone de uleiuri vegetale, în special ulei de palmier şi ulei de soia, după ce stocurile interne au scăzut cu 800.000 în ultimele 12 luni.

va cumpăra mai multe uleiuri vegetale, după ce stocurile de pe piaţa internă au scăzut 800 de mii de tone în ultimele 12 luni, a spus Oil World. Importurile din China poate creşte 20 de procente la 3 milioane de tone în perioada iulie-septembrie ca ulei de palmier şi ulei de soia creşte achiziţiile, potrivit raportului.

Există mai multe indicii că producţia mondială nu va creşte în mod suficient în restul acestui an pentru a satisface cererea de produse alimentare şi a deservi în acelaşi timp sectorul energetic.

>>> Preţurile la uleiul vegetal ameninţate de creşterea producţiei de biodiesel | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…