Treceți la conținutul principal

Tratamente la culturile agricole la inceputul lunii iunie 2011

S-au indeplinit conditiile atmosferie si de sol pentru aparitia bolilor si daunatorilor la:

  • la tomatele din solarii si de pe camp a Manei tomatelor (Phytophtora infestans).Tratamentul se efectueaza imediat in solarii, iar in camp, in zile fara ploaie.
  • la floarea-soarelui a Putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea), Putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) si a Alternariozei (Alternaria spp.).
  • la fasolea de camp si fasolea de gradina a Antracozei (Colletotrichum lindemuthianum) si a Arsurii comune a fasolei (Xanthomonas phaseoli).Tratamentul se efectueaza imediat.
  • la pomi fructiferi a Paduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) – genratia de vara. Tratamentul se executa imediat pentru generatia I-a si se repeta dupa 7 – 12 zile.
  • la vita de vie a Fainarei (Uncinula necator), Manei (Plasmopara viticola) dar si a Paianjenului rosu comun (Tetranychus urticae) si a Moliei vitei de vie (Lobesia botrana).Tratamentul se efectueaza imediat pentru mana si molie iar pentru fainare la aparitia simptom
  • la cartof a Gandacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) – larve si adulti si a Manei cartofului (Phytophtora infestans). Tratamentul se efectueaza la aparitia larvelor ( 3 – 4 larve/mp) si la aparitia adultilor(1 exemplar la 4 – 5 tufe de cartof).
  • la piersic a Basicarii frunzelor (Taphrina deformans), Moniliozei fructelor (Monilinia laxa), dar si a Moliei vargate a fructelor .(Anarsia lineatella). Tratamentul se efectueaza imediat.
  • la mar a Rapanului (Venturia inequalis, Venturia pirina), a Fainarei (Podosphaera leucotricha) dar si a Viermelui Merelor (Laspeyresia pomonella).Tratamentul se executa imediat.

>>> Tratamente la culturile agricole la inceputul lunii iunie 2011 | Gazeta de agricultura

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…