Treceți la conținutul principal

Traseu turistic viticol strajuit de cetatile de pe Nistru, republica Moldova

Voievozii Moldovei au construit o serie de cetati pe malul Nistrului, iar moldovenii lui Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare au intrat in istoria moderna cu frumoasa misiune de a apara civilizatia crestina a Europei impotriva amenintarilor turco-slave-tatare.

Raul Nistru este considerat de istorici ca limita geografica (naturala) a Europei de Est.

Cetatea Alba este situata la gura de varsare a Nistrului, in Marea Neagra (imaginea de sus). Aceasta pozitie ii confera o importanta strategica. La sfarsitul secolului al patrusprezecelea, Cetatea Alba avea o mare importanta in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si lui Stefan cel Mare (1457 -1504), ca o cetate de aparare impotriva turcilor. Cetatea Alba este considerata ca "poarta crestinatatii", elementul-cheie in apararea Moldovei, Transilvaniei si Tarii Romanesti.

Cetatea Tighina (Bender) este situat intr-o curba a Nistrului. Intr-un document datat 1408, care a confirmat privilegiile acordate negustorilor din Lvov de catre domnitorul Alexandru cel Bun, Tighina este certificat ca fiind una dintre vamile moldovenesti situate pe una din rute comerciale care leaga Marea Neagra de Marea Baltica. Dupa 1538, Tighina a intrat sub tutela otomana, cu misiunea strategica de a opri atacurile cazacilor.

Cetatea Soroca, apare ca un punct de rezistenta impotriva raidurilor tatare. Orasul a jucat un rol important in timpul domniei lui Stefan cel Mare si apoi sub cea a lui Petru Rares (1527-1538 si respectiv 1541-1546).

Cetatea Hotin apara granita de Nord al Moldovei fiind unul dintre cele mai importante cetati orase. La începutul domniei lui Alexandru cel Bun, in anul 1408 s-au acordat privilegii negustorilor din Lvov.

In urma razboiului ruso-turc din 1806-1812, orasele Hotin, Soroca, Tighina (Bender) si Cetatea Alba au ajuns sub dominatia Rusiei. Din 1856 pana in 1878, sudul Basarabiei, inclusiv Cetatea Alba face parte din Moldova si apoi, din Principatele Unite.

In perioada 1918-1940 si 1941-1944, orasele si localitatile de pe Nistru au fost sub administratie romaneasca.

Astazi, orasul Soroca se afla Tighina (Bender) sunt situate pe teritoriul Republicii Moldova Tighina (Bender) in administrarea regimului separatist transnistrean, iar orasele Hotin si Cetatea Alba (Belgorod-Dnestrovskii) sunt pe teritoriul Ucrainei.

In cadrul traseul viticol din Republica Moldova se pot vizita si cetatile medievale de pe Nistru. In Moldova, cultivarea vitei de vie este una dintre cele mai stravechi indeletniciri. De pe podgoriile moldovenesti se obtin roade bogate de struguri de masa, cu valoroase calitati curativ-dietetice, precum si vinuri naturale pentru cele mai rafinate gusturi.

Fiecare oaspete poate aprecia, pe linga vinuri din soiuri europene recunoscute, cum sint Chardonnay, Pinot, Riesling, Cabernet, Aligote, si vinuri de calitate autohtone, din struguri de Rara Neagra, Feteasca, Plavai.

Denumirile acestor bauturi cu nerv provin fie de la soiurile de vita de vie, fie de la numele unor vinarii vestite de pe harta tarii: Purcari, Cricova, Ciumai, Romanesti, Cojusna, Milestii Mici. Vinurile Moldovei s-au facut cunoscute pe numeroase meridiane, fiind deopotriva pretuite la mesele regale, in saloanele de lux si la expozitii. In perioada 10-11 Octombrie 2009 a avut loc la Chisinau “ZIUA NATIONALA A VINULUI”

>>> Traseu turistic viticol strajuit de cetatile de pe Nistru, republica Moldova | Agricultura ecologica si produsele traditionale

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…