Treceți la conținutul principal

Terenurile agricole se comasează

Fermierii gălăţeni au primit peste 105 milioane lei în contul subvenţiilor SAPS şi CNDP pe 2010 *

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi este pe ultima sută de metri în achitarea subvenţiilor pe suprafaţă către fermierii gălăţeni. În contul subvenţiilor pe 2010, fiecare fermier trebuie să primească în total 131 de euro pe hectar, din care 80,36 de euro o reprezintă plata unică pe suprafaţă (SAPS), iar 50,64 de euro pe hectar sunt plăţile naţionale directe complementare (CNDP).

„Practic, în această lună am reuşit să mergem cu finalizarea plăţilor la 99,99 la sută. Mai exact, mai sunt doar 32 de fermieri la care sunt unele probleme de interpretare a datelor raportate, dar sperăm că şi situaţia lor se va clarifica în această săptămână”, a declarat Dumitru Buţurcă, directorul executiv al APIA Galaţi.

În total, pentru plăţile pe 2010, APIA Galaţi a înregistrat 24.275 de cereri din partea fermierilor, pentru o suprafaţă de 267.555 de hectare. În aceste condiţii, sumele virate către fermierii gălăţeni până în prezent se ridică la peste 105 milioane de lei.

În ceea ce priveşte plăţile viitoare, APIA Galaţi a finalizat campania de primire a cererilor pentru plăţile pe suprafaţă. Trăgând linie, pentru anul 2011 s-au înscris la primirea subvenţiilor 23.291 de fermieri gălăţeni, cu o suprafaţă de 267.239 de hectare.

„Se observă că, deşi suprafaţa pentru care se solicită aceste plăţi este aproximativ aceeaşi, numărul fermierilor care au depus cereri este cu aproape o mie mai mic. Acesta este rezultatul unui proces de comasare a suprafeţelor agricole, un proces încă destul de lent, dar care se simte din ce în ce mai puternic de la an la an”, a explicat directorul APIA Galaţi.

Ministerul Agriculturii şi-a manifestat speranţa că plăţile pe suprafaţă vor păstra un trend ascendent şi în 2011, după ce în intervalul 2009 – 2011, aceste plăţi au crescut de la 115 euro la 131 de euro pe hectar.

Sumele exacte pe care le vor primi fermierii se vor stabili în urma negocierilor cu reprezentanţii Comisiei Europene, primele plăţi în avans urmând a se face începând din luna octombrie.

>>> Terenurile agricole se comasează - Viata Libera

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…