Treceți la conținutul principal

Tabără: „Producţia de grâu de anul acesta va ajunge la 6,6 milioane tone”

Producţia de grâu a României ar putea atinge 6,6 milioane tone în 2011, în creştere cu peste 15% faţă de anul trecut când s-au obţinut 5,6 milioane tone, potrivit estimărilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, scrie capital.ro.

„Este posibil să înregistrăm un plus de un milion de tone la producţia de grâu din acest an, comparativ cu cea din 2010, după cum arată cultura în acest moment, deşi avem o suprafaţă însămânţată ceva mai mică faţă de anul trecut. Deocamdată nu avem probleme la grâu decât în unele zone din centrul şi vestul ţării din cauza secetei din iunie şi lipsei de umiditate relativă a anului”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Acesta a precizat că nu a fost nevoie de irigaţii la grâu în acest an deoarece au fost înregistrate ploi în sudul ţării, unde sunt de fapt şi cele mai mari suprafeţe cultivate cu grâu.

„Recoltatul grâului va demara în prima decadă a lunii iulie şi cred că se va reuşi finalizarea lucrărilor în timp relativ scurt deoarece există dotare tehnică şi tehnologie care permite acest lucru, astfel încât cultura să nu mai fie afectată de secetă”, a adăugat Tabără.

Referitor la celelalte culturi, şeful de la Agricultură a menţionat că în această săptămână va demara recoltatul la orz şi orzoaica de toamnă, unde se aşteaptă o creştere a producţiei cu câteva sute de mii de tone faţă de anul trecut.

„În ceea ce priveşte porumbul, avem însămânţată o suprafaţă cu 400.000 de hectare mai mare decât în 2010, iar cultura, deşi este puţin întârziată în unele zone, se prezintă bine în momentul de faţă. La floarea soarelui avem ceva probleme, pe anumite zone din vestul ţării, dar care nu cred că nu vor influenţa semnificativ producţia”, a adăugat Valeriu Tabără.

Recoltatul grâului

De asemenea, şi producătorii agricoli din marile zone cerealiere estimează o producţie bună de grâu în 2011 datorită tehnologiilor folosite, chiar dacă s-au semănat cu 200.000 ha mai puţin în acest an.

„Producţia medie de grâu aşa cum arată în acest moment cred că va sări de 3,5 tone la hectar, ceea ce înseamnă un plus considerabil faţă de anul trecut, chiar dacă suprafaţa însămânţată a fost de 1,8 milioane hectare, cu 200.000 de hectare mai mică decât anul trecut”, au afirmat producătorii.

Potrivit analiştilor internaţionali, creşterea producţiei de grâu din acest an se înscrie în tendinţa pozitivă generală din Europa Centrală şi de Est, unde recoltele de cereale vor fi mai bune decât anul precedent datorită vremii favorabile, care a compensat în mare parte întârzierea însămânţărilor.

Producţia de grâu a României în 2010 a fost de 5,588 milioane tone, faţă de 5,203 milioane tone în 2009, cea de orz şi orzoaică de 1,321 milioane tone (1,182 milioane tone în 2009), iar producţia de ovăz a depăşit 328.000 tone în 2010 faţă de 296.000 tone în anul precedent.

>>> Tabără: „Producţia de grâu de anul acesta va ajunge la 6,6 milioane tone” | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…