Treceți la conținutul principal

Spania aproape de colaps. Piata legumelor este la pământ

Piaţa spaniolă a legumelor a fost practic paralizată şi întreaga producţie naţională de verdeţuri a suferit de pe urma alarmei privind presupuşii castraveţi spanioli contaminaţi.

Decesurile survenite în Germania ca urmare a infecţiei cu bacteria E. coli (14) au avut drept urmare o paralizare a cvasi totalităţii exporturilor spaniole în ţările din Europa Centrală şi Rusia şi, în mai mică măsură în Marea Britanie.

Teama ca bacteria să poată avea ca origine Spania a dus, în ultimele 24 de ore, la paralizarea contractelor de export pentru majoritatea legumelor şi chiar a fructelor de vară. Pe de altă parte, camioanele care se îndreptau spre destinaţie au fost respinse, notează marţi ziarul ABC.

Directorul general al Federaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Legume (Fepex), José María Pozancos, consideră că pierderile vor fi foarte mari. Nu au putut fi exportate produse în valoare săptămânală de 175-200 milioane de euro, fără a mai pune la socoteală efectul asupra pieţei interne.

Dintr-o producţie totală de fructe şi legume de 16 milioane de tone, piaţa externă /90% europeană/ absorbe 9 milioane. Prin urmare, închiderea frontierelor face ca excedentele să se acumuleze în interior ducând la o creştere a ofertei şi la o scădere a preţurilor.

Până acum, Rusia a interzis importurile tuturor legumelor spaniole, iar Austria, Republica Cehă, Belgia şi Germania au impus blocări parţiale. Franţa a suspendat de asemenea importul de orice produse legumicole spaniole.

Pentru producători, mai îngrijorător este faptul că au fost anulate importurile de fructe de vară precum caisele şi nectarinele pentru Germania, Italia şi Franţa, deşi nu au nicio legătură cu grădinile de legume şi nici cu serele din Almeria. Acum este vremea pentru exportul fructelor de vară şi de seră, precum pepenii galbeni şi roşii.

În schimb, au scăzut drastic vânzările de legume: în cazul castraveţilor au scăzut de la 50.000 şi 70.000 de tone iarna, la 2.000- 3.000 de tone în prezent. Teama agriculturilor este ca ceea ce s-a întâmplat cu castraveţii să se transfere asupra a tot ceea ce exportă Spania, motiv pentru care este fundamental să se încheie cât mai repede actualele investigaţii.

Organizaţiile agrare, cooperativele agroalimentare şi Fepex au convenit într-o reuniune cu Ministerul Mediului înfiinţarea unui comitet de criză. Administraţia spaniolă va cere autorităţilor comunitare ca, în acord cu Organizaţia Pieţei Comune, să aloce ajutoare pentru retragerea şi prelucrarea industrială a produselor care nu au putut fi vândute.

>>> Piata legumelor, paralizată in Spania - stire agrozootehnie

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …