Treceți la conținutul principal

Slobozia: Fermierii ialomiţeni speră la culturi agricole profitabile

Grâul, porumbul şi floarea-soarelui sunt cele mai importante culturi agricole însămânţate de fermierii ialomițeni. Datorită precipitaţiilor, plantele s-au dezvoltat bine, întrecând așteptările agricultorilor.

Agricultorii speră ca în acest an să aibă parte de producţii foarte bune şi de profituri mari. Cu toate acestea, meteorologii susţin, însă, că în următoarele două luni seceta va afecta culturile. Precipitaţiile abundente din această primăvară au avut efect benefic asupra culturilor de cereale. Specialiştii din cadrul Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Ialomiţa susţin că la acest moment plantele se află într-un stadiu de dezvoltare foarte bun.

În acest an agricol, suprafaţa exploatată de către fermieri din judeţ, atât în campania de toamnă, cât şi în cea de primăvară, este de peste 394 de mii de hectare. Din acest total, 94 de mii de hectare au fost însămânţate cu grâu, 86 de mii cu porumb, iar 65 de mii cu floarea-soarelui. De asemenea, orzul ocupă o suprafaţă de 10 mii de hectare, orzoaica peste 5 mii de hectare, în timp ce legumele au fost plantate pe 5.500 de hectare. „Anul acesta, planul de însămânţări a fost respectat de către agricultori. La acest moment, culturile se află într-un stadiu de dezvoltare bun, iar, dacă vom avea parte de precipitaţii, putem spune că 2011 va fi un an benefic pentru fermieri“, a declarat Vasilica Pocotilă, şef serviciu în cadrul Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Ialomiţa.

Rapiţa, afectată de îngheţ

Singura cultură afectată de factorii de meteorologici este rapiţa, plantă însămânţată încă din toamnă. În judeţul Ialomiţa, agricultorii au semănat aproximativ 30 de mii de hectare cu rapiţă. Însă, temperaturile foarte scăzute din timpul iernii au afectat serios această plantă. Astfel, 13 de hectare au fost compromise, agricultorii fiind nevoiţi să întoarcă respectiva cultură și să însămânțeze alta. „Rapiţa, într-adevăr, a avut de suferit iarna trecută. În câmp, temperaturile au fost mult mai scăzute. Totuşi, fermierii s-au mobilizat şi au reuşit să întoarcă la timp cultura. Ei au plantat porumb şi floarea-soarelui“, adaugă Vasilica Pocotilă.

Mulţumiţi de starea culturilor

Felul în care plantele s-au dezvoltat în acest moment îi mulţumeşte chiar şi pe agricultori. Oamenii speră ca anul acesta să scoată producţii record la hectar, iar de pe urma muncii lor să aibă parte de profituri bune. Şeful unei mari asociaţii agricole aflată pe raza localităţii ialomiţene Scânteia, Victor Căprăroiu, a însămâţat în campania de anul acesta 553 de hectare cu grâu, 350 de hectare cu rapiţă şi alt 330 de hectare cu floarea-soarelui. Pentru fiecare cultură înfiinţată, femierul a folosit doar seminţe hibrid de cea mai bună calitate.

Până în momentul de faţă, investiţia sa în culturile semănate anul acesta depăşeşte suma de 10.000 de lei. Fiecare parcelă de pământ lucrată a fost fertilizată, iar plantele au fost tratate cu ierbicide, fungicide şi îngrăşăminte. „Sunt mulţumit de felul în care arată în acest moment toate culturile mele. Oricum, acesta este doar începutul, iar eu ma simt mulţumit abia când voi vedea hambarele pline“, a spus agricultorul.

>>> Slobozia: Fermierii ialomiţeni speră la culturi agricole profitabile

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…