Treceți la conținutul principal

Se scumpesc fructele şi cartofii... din nou

Inflaţia anuală a urcat de la 8,34% în aprilie la 8,41% în mai, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%, în principal ca urmare a scumpirii fructelor proaspete, cartofilor, mierii de albine zahărului şi serviciilor de apă, canal, salubritate, reiese din datele INS.

Datele privind inflaţia s-au situat sub media aşteptărilor analiştilor economici. Aceştia se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,3% în luna mai şi la o rată anuală de 8,5%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,5% pentru inflaţia lunară şi între 8,3% şi 8,6% pentru rata anuală.

În mai 2011 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0,2%, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%. Preţurile fructelor proaspete au înregistrat şi în mai cel mai mare avans lunar, de 6,71%, devenind astfel cu 29,38% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Fructe şi legume

De asemenea, cartofii au continuat să se scumpească în mai, cu 3,59%, iar preţurile la mierea de albine şi zahăr au crescut cu 1,41% şi respectiv cu 1,24%.
În primele cinci luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu 35%, iar la zahăr cu 19%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna mai cu 5,3% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

La sfârşitul lunii mai, faţă de decembrie 2010, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 2,66%, în timp ce tarifele pentru servicii au scăzut cu 0,48%.
Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Pentru trimestrul doi, banca centrală estimează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%, informează mediafax.ro.

>>> Fructele şi cartofii se scumpesc din nou | Agroinfo

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…