Treceți la conținutul principal

Sărbătoare în Insula Mare a Brăilei

SC TCE 3 Brazi a sărbătorit miercuri zece ani de când a luat în arendă terenul arabil din Insula Mare a Brăilei (IMB), considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, care se întinde pe o suprafaţă de 55.682 ha, investiţie ce s-a dovedit a fi un succes, după cum a declarat arendaşul IMB, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.

„Ca ieri preluam aceste terenuri din IMB, într-o perioadă de dezastru total. Colectivul pe care în avem astăzi era într-o situaţie de disperare, după nouă luni de zile în care nu îşi luase salariile. Am avut inspiraţia şi curajul ca, împreună cu un colectiv bine conturat, să investim în agricultură.

După zece ani, dacă ar fi să o iau de la capăt, aş măsura de mai multe ori şi aş tăia o dată. Am intrat cu capul înainte, fără să analizez la rece ce mă aşteaptă în IMB, interesele care erau aici. Dar, umăr la umăr, cu toţi specialiştii, am reuşit să învingem”, a declarat Culiţă Tărâţă.

Sărbătoarea a fost organizată într-un cort imens, amplasat chiar pe câmp, fiind prezenţi peste 1.300 de invitaţi, printre care preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, reprezentanţi ai ambasadelor SUA, Austriei şi Sudanului, peste 150 de primari şi viceprimari din judeţele limitrofe, reprezentanţi ai comisiilor de agricultură din Senat şi Camera Deputaţilor, parteneri de afaceri din mari concerne din Germania, SUA, Italia şi Franţa şi membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

SC TCE 3 Brazi are în exploatare 70.000 ha teren agricol, din care pe 55.682 ha se găseşte cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, în baza unui contract de arendă încheiat, pe 20 de ani, cu Agenţia Domeniilor Statului, care a încasat, în aceşti zece ani, 44 milioane de euro, după cum a declarat Culiţă Tărăţă.

Pe 55.682 ha, compania cultivă cereale păioase (grâu, orz, triticale), porumb, plante oleaginoase (floarea soarelui, soia, rapiţă), iar specialiştii aplică cele mai noi performanţe tehnologice de prelucrare a solului, asigurându-i astfel continuitate în exploatare. Structura culturilor pe anul 2011 se prezintă astfel: grâu - 20.246 ha, rapiţă - 10.268 ha, porumb - 10.017 ha, soia - 7.011 ha, floarea soarelui - 4.880 ha, orz - 3.085 ha, altele - 175 ha, iar producţia prognozată este de 323.700 to/ha.

>>> Sărbătoare în Insula Mare a Brăilei - stire agrozootehnie

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Tehnologia produselor horticole. Valorificare in stare proaspata si industrializare

Lucrarea urmareste un scop utilitar, de orientare actuala privind tehnologiile moderne de valorificare a fructelor, legumelor, florilor, semintelor si materialului saditor.

In masura in care va servi la documentarea celor interesati in aplicarea tehnologiei produselor horticole, incepand cu recoltarea si continuand pana la livrarea lor ca marfa, consideram ca ne-am adus si noi contributia la un efort in care sunt angajati toti horticultorii Romaniei, de intelegere, de stapanire si de depasire a problemelor cu care ne vom confrunta in deceniile secolului XXI.

Din cuprins:
Cap. 1. Introducere si scurt istoric (D. Beceanu) pag. 21
1.1. Tehnologia valorificarii legumelor si fructelor
1.2. Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a produselor horticole pe teritoriul locuit de poporul roman

Cap. 2. Caracterizarea tehnologica a produselor horticole ( D. Beceanu) pag. 33
2.1. Clasificarea produselor horticole
2.2. Constitutia fizica a produselor horticole
2.3. Fermitatea structo-texturala a pr…